Bron:

| 4545 x gelezen

Een baanbrekend biobank-project met als doel de studie van ME/cvs, heeft over drie jaar een totaalsubsidie van £ 1.029.411 gekregen van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH).

Een biobank is een grote collectie biologische monsters waaronder bijvoorbeeld weefsels en bloed, en vormt een waardevolle databank voor wetenschappelijk onderzoek. Zowel patiënten die aan een bepaalde ziekte lijden als gezonde controles staan er vrijwillig weefsel aan af. Elk monster kan worden verbonden aan gedetailleerde klinische informatie over de donor.

De Britse ME/cvs biobank werd opgestart in 2011. Het is de enige in Groot-Brittannië en de eerste in Europa die gericht is op de studie van deze ziekte. De projectleiding berust bij de London School of Hygiene & Tropical Medicine en wordt momenteel gefinancierd door de ME Association, Action for ME, ME research UK en een particuliere schenker.

Monsters voor de ME/cvs Biobank komen van het eerstelijnszorg-netwerk van de National Health Service en van andere bronnen en worden vervolgens bewerkt en opgeslagen bij de University College London/Royal Free Hospital Biobank.

Gedurende fase 1 van het project hebben onderzoekers met succes monsters van meer dan honderd patiënten met de klinische diagnose ME/cvs en controles opgeslagen, in combinatie met klinische sleutelinformatie over de donors, die geanonimiseerd is om de privacy van de patiënt en te waarborgen.

Door de NIH-subsidie wordt belangrijk onderzoek mogelijk naar de immunologie en genetica bij ME/cvs, wat kan leiden tot de ontdekking van biomarkers, waaraan zo’n gebrek is. Bovendien stelt de subsidie de Biobank in staat om monsters van meer dan 500 deelnemers op te slaan, waaronder 300 ME/cvs-patiënten en 200 controles (gezonden en mensen met MS). Deze monsters zullen ter beschikking staan van internationale medische onderzoekers.

Dr. Eliana Lacerda van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, een van de toponderzoeksters binnen het project, merkte op:

“Minstens een op de 500 volwassenen in Groot-Brittannië is getroffen door deze ziekte, naast een kleiner maar significant percentage kinderen. De NIH-subsidie geeft de Biobank een enorme duw in de rug. Daardoor zal er meer onderzoek kunnen worden gedaan naar de oorzaken van ME/cvs en zullen uiteindelijk de lijders eraan kunnen worden geholpen”.

Erinna Bowman, een van de onderzoeksters binnen het project zei:

“Een vitaal onderdeel van ons project is de longitudinale opzet ervan, met onder andere een follow-up van de deelnemers over een langere periode. Die longitudinale insteek maakt de Biobank tot een nog waardevollere bron, en biedt de komende jaren nieuwe kansen voor wetenschappelijke ontdekkingen”.

De London School of Hygiene & Tropical Medicine huisvest een toegewijde onderzoeksgroep naar ME/cvs.

 

© Bron: London School of Hygiene & Tropical Medicine, 28 juni 2013

© Vertaling ME/cvs Vereniging, 2 juli 2013 [PDF]

 


De ME Association is een van de co-financiers van de Biobank.
Medisch adviseur Dr. Charles Shepherd reageerde als volgt:

“Deze subsidie van 1 miljoen £ van het prestigieuze National Institutes of Health in Amerika is een belangrijke stem van internationaal vertrouwen in de ME Biobank aan het Royal Free Hospital – een belangrijk nieuw onderzoeksinitiatief dat medegefinancierd wordt door de ME Association Ramsay Research Fund.

Mensen met ME zullen blij zijn dit nieuws te horen. Ze hebben al meegeholpen om geld te vinden om de Biobank te lanceren en zorgden ook al voor bloedstalen die gebruikt zullen worden om te helpen zoeken naar zowel diagnostische markers als naar aanwijzingen voor de onderliggende oorzaak van deze verwoestende ziekte.”

© Bron: ME Association

© Vertaling ME-gids.net

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
1
2
3
10 feb
10/02/2024    
19:15 - 20:00
Op donderdag 15 februari stemt de Tweede Kamer over extra zorg, behandeling en expertisecentra voor long COVID-patiënten. Een petitie hierover is (vrijdagochtend) al ruim 70.000 [...]
24 feb
24/02/2024    
09:00 - 17:00
24 februari 2024 – UZ Gent – 9u00 tot 17u00 Dat is toch heel zeldzaam? Niets is minder waar! Leest u alstublieft verder… hEDS en [...]
Events on 24/02/2024
Datum/Tijd Evenement
17/03/2024
14:00 - 17:00
Ligbetoging Brussel Long Covid, ME/cvs, POTS
,
Recente Links