Bron:

Nieuwsbank en Nu.nl

| 32142 x gelezen

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben voor het eerst  objectief verschillen kunnen aantonen in de hersenactiviteit tussen gezonde mensen en mensen die lijden aan burn-out. Opmerkelijk is dat de EEG resultaten verschillen tussen burn-out, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en depressie. Hopelijk is dit een goeie stap in de richting om af te geraken van de vuilnisbakdiagnose waarbij bovengenoemde aandoeningen zonder schroom op één hoop gegooid worden.

 

Burn-out voor het eerst in hersenen zichtbaar

In het kort

Voor het eerst zijn verschillen gevonden in de hersenactiviteit tussen gezonde mensen en mensen die lijden aan een burn-out. Een doorbraak. […] Nijmeegse onderzoekers vonden een combinatie van EEG-veranderingen die uniek zijn voor burn-out. Daarmee hebben ze een objectieve maat gevonden voor de diagnose burn-out.

[…]

Vergelijkingen met depressie en CVS

Omdat sommige symptomen van depressie en chronische vermoeidheid lijken op die van burn-out, hebben de onderzoekers onderdelen van hun metingen vergeleken met resultaten zoals die beschreven zijn bij depressieven en CVS-patiënten. De combinatie van de gevonden EEG-veranderingen is uniek voor burn-out.

[…]

Lees het volledige persbericht


Burn-out in hersenen te zien 

Uitgegeven: 20 mei 2010 11:36

Laatst gewijzigd: 20 mei 2010 13:54

NIJMEGEN – Wetenschappers van het Donders Instituut in Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit, zijn erin geslaagd burn-out aan te tonen in de hersenen van patiënten. Daarmee is burn-out voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens.

Lees het volledige bericht op nu.nl


EEG Findings in Burnout Patients.

Gilles van Luijtelaar, Marc Verbraak, Martijn van den Bunt, Ger Keijsers, Martijn Arns.

The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, (Spring issue).

Abstract: PMID: 20463115 [PubMed – in process]

Volledige publicatie

Eén reactie

  1. hersenpatroon cvs
    In bovenstaande artikelen lees ik dat bij burnout, depressie en cvs verschillende hersenpatronen horen. Nu ben ik benieuwd wat het specifieke hersenpatroon is bij cvs. Kan iemand mij dat vertellen?

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Geen Evenementen
Recente Links