Bron:

| 5257 x gelezen

Persbericht DePaul University, Chicago.

Jordyn Holiday, 16 maart 2017

Onderzoekers hopen op nieuwe inzichten om de invaliderende ziekte te verklarenDit is een voorbeeld van een gedereguleerd netwerk dat wordt aangetroffen bij mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom. Merk op dat bijna alle verbindingen gedereguleerd zijn, wat een groot scala aan symptomen produceert. (DePaul University/Center for Community Research)

CHICAGO – een team van onderzoekers van het Center for Community Research aan de DePaul Universiteit is op een missie om beter te begrijpen waarom de hersenen minder efficiënt zijn bij mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een ziekte waar veel patiënten aan refereren met de originele naam, myalgische encefalomyelitis (ME). Deze ziekte wordt gekenmerkt door extreme uitputting van de spieren, cognitieve stoornissen, evenals niet-verkwikkende slaap. De innovatieve benadering op systeemniveau, die door het onderzoeksteam wordt gebruikt, zou kunnen leiden naar belangrijke antwoorden over deze ziekte, stellen zij.

Met behulp van elektrische neurobeeldvorming werken onderzoekswetenschapper Marcie Zinn, senior onderzoeksassistent Mark Zinn en professor Leonard Jason aan het bepalen van de redenen voor de hersenproblemen, die vaak bij deze ziekte worden gezien. Hun onderzoek zou potentieel kunnen leiden tot verbeterde diagnoses en een beter begrip van de ziekte, die meer dan 17 miljoen mensen wereldwijd heeft geïnvalideerd.

“Mensen raken getraumatiseerd door een invaliderende ziekte en raken daarna opnieuw getraumatiseerd door de manier waarop mensen die het niet begrijpen, op hen reageren,” zei Jason, professor in de psychologie en directeur van het Center for Community Research aan de DePaul Universiteit. Naast het vinden van de bron van veel van de symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom, richt hun onderzoek zich op het ontmaskeren van het stigma dat rond de ziekte hangt.

“Dit onderzoek zal de biologische problemen onderzoeken die betrokken zijn bij deze ziekte,” zei Jason.

“We weten dat verschillende gebieden van de hersenen moeten samenwerken om informatie te verwerken en problemen in die netwerken kunnen veel symptomen veroorzaken bij patiënten,” zei Marcie Zinn. “Deze hersenproblemen bij ME/cvs zouden het resultaat kunnen zijn van slechte en/of trage verbindingen,” stelde zij.

EEG versus functionele MRI (fMRI)

Om gegevens te verzamelen voor hun huidige studie, analyseert het onderzoeksteam antwoorden uit online enquêtes en beoordeelt de resultaten van individuele elektro-encefalogrammen (EEG’s) van 30 minuten, een test die hersengolven meet.

“Met de benadering die wij gebruiken, kunnen we de hersenen zien op het niveau van een milliseconde, dat één duizendste seconde is. Dat is het tijdskader waarin je hersenen werken. Daarentegen is er ongeveer een vertraging van 2 of 3 seconden bij de functionele MRI,” zei Marcie Zinn.Met behulp van neurobeeldvorming werkt een team van neurowetenschappers aan het Center for Community Research aan de DePaul Universiteit aan het bepalen wat de redenen zijn voor de hersenproblemen die vaak worden aangetroffen bij ME/cvs. Om data te verzamelen voor hun huidige studie onderzoekt het onderzoeksteam resultaten van individuele elektro-encefalogrammen (EEG’s) van 30 minuten, een test die hersengolven meet. (DePaul Universiteit / Jordyn Holliday)

Een belangrijk verschil tussen deze twee methoden is dat het kwantitatieve EEG (qEEG) direct kijkt naar de hersencellen, terwijl de functionele MRI (fMRI) indirect kijkt naar de hersencellen, zo merkte ze op.

De onderzoekers hopen dat hun werk zal helpen om een beter begrip te verkrijgen van de mogelijke oorzaken van chronisch vermoeidheidssyndroom. Artsen, psychologen en andere zorgverleners zouden dan beter uitgerust kunnen zijn om zich te richten op behandelingen die tekorten helpt corrigeren.

Mark Zinn vergeleek hun benadering via kwantitatieve EEG ook met sociale netwerken.

“We bestuderen interacties binnen het systeem van de hersenen,” zei hij. “We bestuderen relaties tussen neuronen,” legde hij uit, eraan toevoegend dat een belangrijk voordeel van hun benadering is, dat zij de hersenen onderzoeken op systeemniveau.

“Onze focus is om de signalen en symptomen van de patiënt in verband te brengen met functionele systemen in de hersenen, in tegenstelling tot traditionele pogingen om de symptomen van de patiënt in verband te brengen met laesies in de hersenen en andere fysiologische afwijkingen,” zei Mark Zinn.

Hun innovatieve benadering op systeemniveau is eerder al gepubliceerd in 2016 in Applied Psychophysiology and Biofeedback.

Center for Community Research

Jason zei dat het DePaul Center for Community Research zich al 25 jaar gericht op het onderzoek naar chronisch vermoeidheidssyndroom en myalgische encefalomyelitis. “Wevhebben jarenlange ervaring op dit gebied, en de aard van ons werk verschaft ons bij DePaul unieke mogelijkheden om de etiologie en pathofysiologie ervan beter te begrijpen,” zei hij.

De resultaten van dit nieuwste onderzoek zouden licht kunnen werpen op de manier waarop de hersenen in verband staan met de symptomen waar de patiënten mee van doen hebben. Het omvat het bestuderen van patiënten en controles. Degenen die geïnteresseerd zijn in deelname of die verdere vragen hebben, zouden contact moeten opnemen met Marcie Zinn via mzinn1@depaul.edu of bellen op 877-963-8763.

De missie van het Center for Community Research van de DePaul universiteit is om een permanente, toegewijde plek te verschaffen voor extern gefinancierde projecten en om onderdak te bieden aan onderzoeksprojecten van collega’s die verband houden met het werk van de psychologie en daaraan gerelateerde disciplines. Het centrum is een setting waarin toegepaste onderzoekers een infrastructuur kunnen hebben om hun onderzoek uit te voeren. Meer informatie staat online op http://csh.depaul.edu/about/centers-and-institutes/ccr.

© DePaul Universiteit. Vertaling Meintje, redactie Zuiderzon, ME-gids.


Bronnen:

Marcie Zinn mzinn1@depaul.edu

Mark Zinn mzinn@depaul.edu

Leonard Jason ljason@depaul.edu

Mediacontact:

Russell Dorn rdorn@depaul.edu 312-362-7128


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links