Bron:

Els

| 545 x gelezen

๐™‰๐™– ๐™ช๐™ž๐™ฉ๐™—๐™ง๐™–๐™–๐™ , ๐™ฉ๐™ค๐™ฉ๐™–๐™ก๐™š ๐™ก๐™ค๐™˜๐™ ๐™™๐™ค๐™ฌ๐™ฃ

Op 13 maart 2020, exact vier jaar geleden, veranderde het leven in Belgiรซ drastisch. Het land ging in lockdown omwille van de coronapandemie, die twee dagen eerder wereldwijd was afgekondigd. Scholen gingen dicht, bezoek in ziekenhuizen en woonzorgcentra was verboden. Geen horeca meer, geen culturele of sportieve evenementen meer op de agenda.

๐˜ผ๐™™๐™š๐™ข๐™ฅ๐™–๐™ช๐™ฏ๐™š

Pas op 8 juni versoepelden de strenge maatregelen: het mondmasker deed wel zijn intrede o.m. op het openbaar vervoer, kappers en winkels mochten weer open als anderhalve meter afstand werd gerespecteerd. We leerden een nieuw begrip kennen, de bubbel, die nog moest worden beperkt tot 10 vaste personen per week. Wie kon, werkte van huis uit.

Onze wereld werd digitaler door webinars, online theater- en museumbezoeken en Zoom- of Teams-meetings. Maar de situatie verbeterde niet echt zodat in juli mondmaskers verplicht werden in alle winkels, eind juli zelfs buiten in het centrum van Leuven.

๐™’๐™š๐™š๐™ง ๐™ฌ๐™–๐™ฉ ๐™ง๐™š๐™จ๐™ฉ๐™ง๐™ž๐™˜๐™ฉ๐™ž๐™š๐™ซ๐™š๐™ง

Op 19 oktober werd tussen middernacht en 5 u een nachtklok van kracht om de coronapartyโ€™s een halt toe te roepen. Toen werd nog gedacht dat, eens besmet, men immuun was voor het virus. Dus een party was ideaal om zo snel mogelijk immuniteit op te bouwen.

Maar de pandemie was nog lang niet over. Er volgde een tweede lockdown in oktober, de scholen gingen weer een tijdje dicht. Een tweede versoepeling kwam pas net voor de feestdagen, vanaf december voor winkels, musea en zwembaden.

๐™ƒ๐™š๐™ฉ ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ช๐™ฌ๐™š ๐™ฃ๐™ค๐™ง๐™ข๐™–๐™–๐™ก

Vanaf februari 2021 kwam het binnenlands toerisme geleidelijk weer op gang, maar in heel aangepaste vorm (men at bv per familie in de kamer een maaltijd die kon worden afgehaald).

Kappers en tandartsen mochten weer hun beroep uitoefenen. Ook makelaars konden weer aan de slag.

Bezoekregelingen aan ziekenhuizen en woonzorgcentra werden minder streng, vanop het balkon of achter een scherm voor een beperkte periode na het afleggen van een negatieve sneltest.

In maart 2021, voerde men nog een derde lockdown van een maand in.

๐™๐™š๐™™๐™™๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ฃ๐™–๐™—๐™ž๐™Ÿ

Op 2 juni 2021, nog geen 15 maand na de uitbraak van de pandemie, kreeg ik mijn eerste van twee vaccins tegen corona, in een super grote evenementenhal die voor de gelegenheid omgetoverd was in een vaccinatiecentrum. De organisatie was verbluffend: een ongelofelijk aantal vrijwilligers, opgedeeld in ruimtes met kleurcodes, wachtruimtes om de eerste bijwerkingen een half uur te monitoren, en alles gedigitaliseerd: van uitnodigingen tot afspraken en een app met vaccinatiecertificaten.

In januari 2022 volgde een eerste boosterprik (een tweede in september) maar al die tijd bleven mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. Deze maatregel werd pas opgeheven op 23 mei 2022. Wie aangewezen was op bus of trein, droeg dus bijna een jaar verplicht een mondmasker.

In het najaar van 2023 kon men een bijkomende, aangepaste coronaprik krijgen via huisarts of apotheek.

๐™๐™š๐™™๐™™๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ฉ ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง ๐™ž๐™š๐™™๐™š๐™ง๐™š๐™š๐™ฃ

Al vanaf het begin van de pandemie werd door chronische patiรซnten gewaarschuwd voor de mogelijk lange, venijnige staart van deze virusinfectie: de postvirale syndromen, die beschreven waren na o.a. de Spaanse griep, ebola, Q-koorts, dengue, mers en sars-cov-1.

๐—ข๐—ฝ ๐Ÿญ๐Ÿฑ ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—น๐˜„๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฒ ๐——๐—ฎ๐—ด ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—•๐—ฒ๐˜„๐˜‚๐˜€๐˜๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฟ๐—ผ๐—ป๐—ฑ ๐—Ÿ๐—ผ๐—ป๐—ด ๐—–๐—ผ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฑ. ๐——๐—ฒ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—Ÿ๐—–-๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒฬˆ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ป๐˜‚ ๐Ÿฐ ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ธ. ๐—š๐—ฒ๐—บ๐—ถ๐—ฑ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ฑ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐Ÿญ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ฒ ๐Ÿญ๐Ÿฌ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—บ๐—ฒ๐˜๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—–๐—ผ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฑ-๐Ÿญ๐Ÿต ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฑ๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜, ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ณ๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ด๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐˜๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐˜ ๐—ผ๐—ฝ ๐— ๐—˜/๐—ฐ๐˜ƒ๐˜€.

๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ผ๐˜๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ถ๐—ป๐˜ƒ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ผ๐—บ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ฎ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป?

Deze beschrijving is niet noodzakelijk een historisch correct relaas want gebaseerd op notities in mijn persoonlijke agenda.

Misschien vind je het leuk mijn relaas van die eerste lockdownperiode nog eens na te lezen:

Voor de doorsnee man in de straat is corona vast al lang vergeten. Dit is niet zo voor de vele chronische patiรซnten, zij van vรณรณr de pandemie รฉn de massa die er na de pandemie is bijgekomen.

#LongCovid #MEcvs #MEAwarenessDay #LongCovidAwarenessDay #NietHersteld

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
Theย 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVIDย aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deย 1ste Nederlandse Long COVID Dagย die plaatsย zal vindenย in Amersfoortย opย vrijdagย 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar: ย Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links