Bron:

| 3671 x gelezen

Hoofdonderzoekers: Francisco Westermeier (PhD)

FH Joanneum University of Applied Sciences, Oostenrijk

Medewerkers: Nandu Gowami (Dr., PhD), Nuno Sepulveda (PhD), Monika Riederer (PhD), Bernhard Wagner (PhD), Jennifer Blauensteiner (PhD)

Dr. Francisco Westermeier, PhD, van de FH Joanneum University of Applied Sciences in Oostenrijk, heeft ervaring in diabetesonderzoek en in de studie van de renale en cardiovasculaire systemen. Dr. Westermeier en een collaboratieve groep onderzoekers waaronder Dr. Nuno Sepulveda van de London School of Hygiene and Tropical Medicine willen weten of inflammatie invloed heeft op de cardiovasculaire functie bij mensen met ME/cvs. Ze zullen de gezondheid en functie van het endotheel meten – cellen aan de binnenwand van het gehele cardiovasculaire systeem die verantwoordelijk zijn voor het controleren van een normale bloedstroom en voldoende zuurstoftoevoer naar alle weefsels in het lichaam. Deze klinische metingen zullen gecorreleerd worden met inflammatoire markers in het bloed die verband houden met endotheeldisfunctie.

“De afgelopen tien jaar ging mijn interesse vooral naar het begrijpen van de mechanismen die bij diabetes en obesitas een negatieve invloed hebben op de endotheelfunctie. Gezien het feit dat deze schadelijke aandoeningen in verband zijn gebracht met metabole en immunologische afwijkingen die ook beschreven zijn bij ME/cvs, besliste ons Ramsay-onderzoeksteam om aan dit project bij te dragen met zijn expertise en perspectief vanuit andere vakdomeinen om de endotheelfunctie bij ME/cvs meer in detail te onderzoeken. Dit syndroom wordt in Oostenrijk nog steeds weinig erkend en vaak verkeerd begrepen, deels door het gebrek aan financiering en onderzoek. Daarom zal deze pilootstudie, die onlangs gefinancierd werd door het Ramsay-programma, ons in staat stellen om onze onderzoekslijn verder te zetten die tot doel heeft te verduidelijken of endotheeldisfunctie een verborgen stuk is in deze complexe pathofysiologische puzzel.” – Francisco WestermeierMedewerkers (v.l.n.r.): Monika Riederer, Francisco Westermeier, Jennifer Blauensteiner

Lees het abstract van de studie hieronder:

Myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) is een multisysteemziekte die wereldwijd minstens 17–24 miljoen mensen treft. ME/cvs wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door terugkerende of persisterende uitputting die niet verbetert door rust, cognitieve stoornissen, en chronische pijn die kan verergeren na het uitvoeren van zelfs kleine mentale of fysieke inspanningen. Hoewel de exacte oorzaak van dit syndroom nog onbekend is, is er steeds meer bewijs dat sommige patiënten met ME/cvs stoornissen van het immuunsysteem vertonen, waarbij chronische inflammatie gekoppeld lijkt te zijn aan hun symptomen. Bij verschillende bekende pathologieën is bekend dat inflammatie van invloed is op het cardiovasculaire systeem via de endotheelfunctie, die verantwoordelijk is voor het regelen van de normale bloedstroom en voldoende zuurstoftoevoer naar alle weefsels in het lichaam. De endotheelfunctie is voornamelijk afhankelijk van de productie van stikstofoxide (NO) door de endotheelcellen die een dun membraan vormen aan de binnenwand het gehele cardiovasculaire systeem, van het hart tot de kleinste bloedvaten. Ondanks de algemeen aanvaarde fysiologische relevantie, heeft tot nu toe geen enkele studie de endotheelfunctie bij patiënten met ME/cvs grondig geëvalueerd. Bovendien kan, gezien de centrale functie van de endotheelcellen en hun alomtegenwoordigheid in het lichaam, de vraag gesteld worden: zouden de multiorganische afwijkingen die gevonden worden bij ME/cvs, ook een gevolg kunnen zijn van een defecte endotheelfunctie? Om deze vraag te beantwoorden, beoogt de voorgestelde studie om de mechanismen te evalueren die de endotheelafhankelijke NO-productie regelen, met behulp van experimentele strategieën en innovatieve benaderingen. Deze studie heeft het potentieel om de endotheelfunctie bij ME/cvs te begrijpen en hoe die klinisch verbeterd kan worden. Men hoopt ook te begrijpen of kenmerken van endotheeldisfunctie gebruikt kunnen worden als mogelijke biomarkers voor diagnostiek en prognose van de ziekte.

© Solve ME/CFS Initiative. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links