Bron:

| 5996 x gelezen

Jen Brea, Unrest, 30 november 2016

Vandaag werd bekendgemaakt dat Unrest verkozen is tot een van de langverwachte verhalende documentaires, die een wereldpremière zal beleven op The Sundance Festival in het Sundance Resort in Utah, VS, van 19-29 januari 2017.

Regisseur Jennifer Brea was een journaliste en doctoraatsstudente aan Harvard. Maanden voor haar bruiloft werd ze steeds zieker en lukte het haar niet meer om zelfs maar in een rolstoel te zitten. Toen haar dokter haar vertelde dat “het allemaal tussen haar oren zat”, reageerde ze door vanuit haar bed te filmen, en zette gaandeweg wereldwijde teams in om de wereld van miljoenen patiënten die de medische wereld vergeten is, aan te tonen.

Unrest vertelt het verhaal van Jen en Omar, jonggehuwden die met het onverwachte geconfronteerd worden, en van de vier buitengewone ME-patiënten die Jen ontmoet in de loop van haar reis in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Samen onderzoeken ze hoe je een betekenisvol leven kunt leiden als alles verandert. De film is een voorbeeld van films maken met een handicap, gemaakt met een internationaal team en innovatieve technologie om de bedlegerige, gehandicapte regisseur in staat te stellen over de hele wereld te reizen en te filmen alsof ze erbij is.

Unrest is een verhaal van veerkracht tegenover verlies dat levens verandert, van hoe we omgaan met mensen met ziekten die we nog niet volledig begrijpen, over hoe de kwetsbaarheid van het leven ons de waarde ervan kan leren, en uiteindelijk, over de behoefte die we allemaal hebben aan contact.

Regisseur en producer Jennifer Brea zei “ik voel me blij en vereerd dat deze documentaire wordt gelanceerd tijdens Sundance, een van de meest prestigieuze internationale filmfestivals ter wereld. ME zette mijn leven op zijn kop en ik vecht elke dag tegen de invaliderende symptomen ervan. Het is een voorrecht geweest in mijn leven om deze film te maken. Dankzij de samenwerking in een verbazingwekkend team en veel geweldige supporters waren we in staat om niet eerder gehoorde verhalen te delen over wat het is om te vechten tegen een levenslange onzichtbare ziekte.”

Myalgische Encefalomyelitis (ME) is een systemische neuro-immuunziekte, die wordt gekenmerkt door postexertionele malaise (een ernstige verslechtering van de symptomen na zelfs minimale inspanning). Het veroorzaakt ontregeling van zowel het immuunsysteem als het zenuwstelsel. De effecten van ME zijn verwoestend genoeg om 25% van de patiënten huisgeboden of bedlegerig te maken. In vele delen van de wereld staat het bekend als Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Naar schatting hebben minimaal 1 miljoen Amerikanen, 250.000 Britten, 100.000 Australiërs en 100.000 Canadezen ME. Een geschatte 75-85% van hen is vrouw en 80-90% van hen kreeg de diagnose niet. *Schattingen variëren afhankelijk van de gebruikte diagnostische criteria.

Unrest is gemaakt met de gulle steun van:

Impact Partners, de William F. Harnisch Foundation, Chicken & Egg Pictures, BRITDOC’s Good Pitch, het Tribeca Film Institute, het Fledgling Fund, IFP, Women in Film Los Angeles, het Sundance Institute, en meer dan 2.500 sponsors van een Kickstarter-campagne in 2015.

Over het Sundance Film Festival

Het Sundance Film Festival heeft publiek over de hele wereld kennis laten maken met een aantal van de meest baanbrekende films van de afgelopen drie decennia, waaronder Boyhood, The Hunting Ground, Audrie & Daisy, Beasts of the Southern Wild, Fruitvale Station, Whiplash, Brooklyn, Twenty Feet from Stardom, Life Itself, The Cove, The End of the Tour, Blackfish, Me and Earl and the Dying Girl, Super Size Me, Dope, Little Miss Sunshine, Sex, lies, and videotape, Reservoir Dogs, Hedwig and the Angry Inch, An Inconvenient Truth, Precious and Napoleon Dynamit. Het Festival is een programma van de non-profit organisatie Sundance Institute®.

Over het Sundance Institute

Het Sundance Institute werd opgericht in 1981 door Robert Redford en is een organisatie zonder winstoogmerk die artiesten in films, theater en nieuwe media de ruimte biedt en behoudt om te creëren en floreren. De kenmerkende Lab’s van het Instituut, subsidiëring en mentorprogramma’s gewijd aan het ontwikkelen van nieuw werk, vinden het hele jaar door plaats in de VS en internationaal. Het Sundance Film Festival en andere publieke programma’s verbinden publiek en artiesten met elkaar door het aanvuren van nieuwe ideeën, het ontdekken van originele stemmen en het bouwen van een gemeenschap, die is toegewijd aan het onafhankelijk vertellen van verhalen. Het Sundance Instituut heeft projecten ondersteund als Beasts of the Southern Wild, Fruitvale Station, Sin Nombre, The Invisible War, The Square, Dirty Wars, Spring Awakening, A Gentleman’s Guide to Love and Murder en Fun Home.

Over regisseur Jennifer Brea

Jennifer Brea is een onafhankelijke documentairemaker, gevestigd in Los Angeles. Ze heeft een graad van Bachelor of Arts (A.B.) van de Princeton Universiteit en was bezig met een doctoraat (Ph.D) aan Harvard totdat een ziekte haar plotseling bedlegerig maakte. In de nasleep hiervan herontdekte zij haar eerste liefde, film. Ze is een Sundance Fellow en wordt gesteund door het Sundance Edit & Story Lab, Sundance Catalyst Forum en het Fledgling Lab. Dit is haar filmdebuut.

Over Unrest

Regisseur – Jennifer Brea

Producers – Jennifer Brea, Lindsey Dryden, Patricia E Gillespie

Uitvoerend producent en creatief adviseur – Deborah Hoffmann

Uitvoerende producenten – Ruth Ann Harnisch, Lisa Gunn, Donna Fairman Wilson, Dan Cogan, Ian Darling, Regina Scully

Mede-uitvoerende producenten – Mitch & Debbie Menaged, Jenny Raskin

Editor – Kim Roberts, Emiliano Battista

Co-Producer – Alysa Nahmias

Impact Producer – Jessica Edwards

© Unrest. Vertaling Meintje, redactie NAHdine en Zuiderzon, ME-gids.


Lees ook

3 reacties

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Creatief kerstmarktje 12ME
09/12/2023    
13:00 - 16:30
Ook in 2023 organiseert 12ME een creatief mini-kerstmarktje op zaterdag 9 december van 13u tot 16u30. Het gaat door in de Koningin Fabiolalaan 57 te [...]
Events on 09/12/2023
Datum/Tijd Evenement
09/12/2023
13:00 - 16:30
Creatief kerstmarktje 12ME
Creatief Kerstmarktje 12ME, Gent
Recente Links