Bron:

VT4 en TV Oost

| 12447 x gelezen

9 juni 2011. Dr. Coucke mag voorlopig blijven verder werken. De Nationale Raad van de Orde der Geneesheren doet de schorsing voorlopig teniet maar gaat drie experten aanstellen die het dossier volledig opnieuw moeten herbekijken. Het definitieve vonnis volgt binnen zes maanden waarbij hij mogelijk ook vrijgesteld kan worden van de monsterboete die hem en Dr. Uyttersprot werden opgelegd.

VT4 – Vlaanderen Vandaag

Reporter (Dirk Tieleman)

De omstreden CVS-dokter Francis Coucke uit Sint-Gillis Waas mag voorlopig doorwerken. Dokter Coucke was aangeklaagd door de Orde van Geneesheren omdat z’n medicatie tegen chronische vermoeidheid niet zou werken en te duur zou zijn. Veel van zijn patiënten hebben geprotesteerd tegen die aanklacht. De arts riskeerde een schorsing van twee jaar en een forse boete maar omdat zijn stem niet werd gehoord tijdens het onderzoek door de Orde moet het hele onderzoek worden overgedaan.

Dr. Coucke

De expert was dus onvolledig, maar ook was er geen wederwoord mogelijk. En daarom heeft de Orde van Brussel, die dus een hogere instantie is dan de lokale Orde, beslist om deze schorsing voorlopig toch teniet te doen en alvorens een of andere uitspraak te doen, drie experten zou aanstellen die met mij moeten discussiëren en een verslag moeten opstellen over mijn behandelingen. Ik had natuurlijk liever een volledige vrijspraak gehad. Die zal er wel komen, maar voorlopig is die er nog niet. Dus ik doe rustig verder… ondertussen zie ik heel veel nieuwe patiënten, mensen die eigenlijk jarenlang een verkeerde diagnose gehad hebben en dat geeft me toch heel veel moed en veel plezier en dit is ook zeer interessant om die mensen te kunnen helpen.

Bekijk de reportage (1:20):

Dr Coucke Vlaanderen Vandaag VT4 (09/06/2011)


TV Oost-Vlaanderen

CVS-dokter opnieuw aan de slag

De gecontesteerde CVS-dokter Francis Coucke uit Sint-Gillis-Waas is niet langer geschorst. Eerder werd een schorsing van twee jaar gevorderd door de Gentse Orde van Geneesheren, maar de Brusselse Orde heeft dat vonnis nu ongedaan gemaakt. De dokter staat binnen artsenkringen al een tijdje ter discussie omtrent zijn behandelingen van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Zelf ziet hij het probleem niet, want het gaat volgens hem om een wetenschappelijke discussie, geen deontologische.

Reporter

Begin juni vorig jaar kwam Dr. Coucke voor het eerst in opspraak. Hij moest zich bij de Oost-Vlaamse Orde verantwoorden voor zijn niet-wetenschappelijke en te dure behandeling van mensen die kampen met vermoeidheidsproblemen. Hij kreeg daarvoor een schorsing van twee jaar, maar na een beroepsprocedure bij de collega’s uit Brussel, is die schorsing opgeheven, al wil die Orde daar geen verdere toelichting over geven. Toch is het een teken dat Coucke gesteund wordt.

Dr. Coucke

Pas op, dit is voorbarig. Ik weet niet of dat ze achter mij staan, maar ze hebben toch gezegd dat wat men in Gent gedaan heeft, dat dat niet goed was, dat dat verder onderzocht moet worden op een andere manier, op een degelijke manier.

Reporter

Volgens de endocrinoloog krijgen teveel mensen te snel de stempel van CVS-patiënt opgeplakt wanneer er niet meteen een oorzaak is voor symptomen van vermoeidheid. Coucke onderzoekt daarom verder en vindt meestal wel een lichamelijke oorzaak en ook de geschikte medicatie.

Dr. Coucke

In de universiteiten wordt het zodanig aangeleerd dat men zegt, kijk die mensen zijn moe omdat ze psychische stoornissen hebben, dus we gaan zo gewoon revalideren en gesprekstherapie doen. Maar ze verbeteren niet want ze zijn echt ziek. Ze zouden moeten hormonen krijgen of andere dus bv. antistoffen, of ze zouden moeten bepaalde medicatie krijgen, maar ze krijgen die niet omdat men niet ver genoeg graaft.

Reporter

En die medicatie schrijft Dr. Coucke dus voor en het is daarom dat het RIZIV, de ziekteverzekering, nog altijd een boete van om en bij de 350.000€ eist. Door de laatste ontwikkelingen in het dossier kan ook die monsterboete nog wegvallen. Binnen zes maanden valt er definitief een vonnis. 

Bekijk de reportage (1:40):

Dr. Coucke mag blijven werken TV Oost (09/06/2011)

© Transcript ME-gids.net

Met dank aan mjramzy voor het aanleveren van de youtube filmpjes.

2 reacties

  1. dit is erg fijn, al is het dan maar afhangende van de definitieve uitspraak. Ik hoop zo dat de orde over 6 maanden tot het besef komt dat wat dr. Couke doet mensen helpt die anders niet geholpen worden..

  2. Goed nieuws
    Dit is erg fijn, dat Dr. Coucke voorlopig mag doorwerken. Nu heel hard duimen dat de
    definitieve uitspraak/vonnis ook positief zal zijn.
    ME/cvs-patiënten hebben hun ME/cvs-vriendelijke artsen/internisten hard nodig!

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links