Bron:

| 1532 x gelezen

Open Medicine Foundation, 17 februari 2018

Vandaag delen we een video van Dr. Olav Mella van de University van Bergen in Noorwegen en lid van het OMF wetenschappelijk adviesorgaan.

In zijn lezing, praat Dr. Mella over het bewijs voor auto-immuniteit en metabolische stoornissen bij ME/CVS en wat deze bevindingen kunnen betekenen voor behandelingen. De lezing is in het Noors, maar wel met Engelse ondertiteling beschikbaar in het menu.

Dr. Mella heeft de volgende punten:

  • Auto-immuniteit: Het is duidelijk dat het immuunsysteem onderdeel is bij de pathologie van ME/CVS, en hij gaf aan dat ondanks dat er bewijs is voor auto-immuniteit, ME/CVS zich niet gedraagt al een “klassieke” auto-immuunziekte.
  • Genetisch: Bewijs voor genetisch aanleg bij ME/CVS is naar voren gekomen in meerdere studies, en zijn team is op dit moment bezig families te bestuderen om dit beter te begrijpen.
  • Cytokines: Hij gelooft dat de vele afwijkingen die geobserveerd zijn in cytokines, signaalmoleculen kunnen zijn die een ontsteking aangeven, en dit kan een onderliggend probleem zijn bij ME/CVS, maar het is onwaarschijnlijk dat cytokines het probleem of de oplossing is bij ME/CVS.
  • Rituximab: Mella’s team heeft gekeken naar rituximab voor een mogelijke behandeling, door het bewijs dat B-cellen overactief zijn bij ME/CVS. Door deze cellen af te breken met rituximab, kunnen er positieve effecten zijn voor patiënten. In zijn meest recente studie naar Rituximab kwam er geen significante verbetering bij patiënten. Hij gelooft dat artsen voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van rituximab, tegelijkertijd gelooft hij wel dat er een subgroep patiënten is waarbij rituximab wel effectief kan zijn. Echter zijn hier geen markers voor het identificeren van deze patiënten.
  • Cyclofosfamide: Mella’s meest recente studie met cyclofosfamide, wat voor een meer algemeen immunosuppressie zorgt, laat een beter resultaat zien dan met rituximab. Echter patiënten reageren hier minder goed op, het veroorzaakt immers misselijkheid.

Voor meer details bekijk de video of lees de vertaling op YouTube.

Autoimmunitet og metabolisme ved ME/CFS – Foredrag av professor Olav Mella.

Autoimmunitet og metabolisme ved ME/CFS – Foredrag av professor Olav Mella. Foredraget ble holdt 21. november 2017, på en åpen fagdag arrangert av Norges ME-forening. Finn mer stoff om ME på ME-foreningens nettside: www.me-foreningen.info

© Vertaling Ilona voor de Open Medicine Foundation. Redactie zuiderzon, ME-gids.

Eén reactie

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links