Bron:

| 8585 x gelezen

Jaime S., MEAction, 12 december 2016

#MEAction interviewde onlangs Dr. Michael VanElzakker met betrekking tot twee nieuwe studies naar ME/cvs.

De eerste studie richt zich op het ontdekken van bewijs van toegenomen activiteit daar waar de zintuiglijke nervus vagus de hersenstam binnenkomt – een subtiel effect dat soms ingewikkelde scans vereist.

Om de activiteit in de nervus vagus te meten, zal Dr. VanElzakker gebruik maken van een scanner die in staat is om momenteel twee verschillende soorten scans te maken: PET en MRI. Een PET-scan stelt onderzoekers in staat om zeer subtiele verschillen op te pikken in biologische functie, terwijl een MRI-scan meer gedetailleerde anatomie vastlegt.

De studie loopt vlot: Dr. VanElzakker heeft tot nu toe zes patiënten en twee controles gescand. Het is een kleine studie, onthulde VanElzakker, met de hoop op het kunnen gebruiken van de resultaten om later subsidie aan te vragen. Momenteel wordt de pilootstudie alleen gefinancierd door Massachusetts General Hospital / Harvard Medical School’s Martinos Center for Biomedical Imaging.

“Iedereen hier [aan Harvard] erkent dat het een neuro-immuunziekte is en benadert het op die manier,” zei VanElzakker.

De tweede studie, die zich nog steeds in de subsidieaanvraagfase bevindt, zal een test zijn na inspanning, gebruikmakend van MRI om de activiteit van verschillende metabolieten in de hersenen van patiënten op te pikken. VanElzakker is van plan om een 7-Tesla scanner te gebruiken – een zeer sterke scanner – om met name beelden van hoge kwaliteit te produceren; hij hoopt ook autonome testen uit te voeren.

Dr. Van Elzakker baseert zijn studieontwerp op voorgaande studies naar inspanning. Hij hoopt om hun bevindingen te kunnen repliceren, naast het ontdekken van nieuw bewijs over autonome disfunctie en postexertionele metabolische veranderingen in de hersenen van ME-patiënten.

Dr. VanElzakkers stellingname ten aanzien van de biomedische aard van ME is ondubbelzinnig: “mensen in academische ziekenhuizen volgen het onderzoek,” zegt hij. “Iedereen erkent dat het een neuro-immuunziekte is en benadert het op die manier.”

“Als een aandoening ‘medisch onverklaard’ is, lijken sommigen aan te nemen dat dit betekent dat het psychogeen is. We zouden zeggen dat de fout misschien bij de geneeskunde ligt als de geneeskunde iets nog niet kan verklaren,” voegde hij toe. “Er zijn genoeg dingen [in de biologie] die we nog niet in kaart kunnen brengen. We zijn niet in staat om dit te meten met eenvoudige scans en bloedtesten.” VanElzakker lacht. “We hebben nog geen test, daarom is het psychogeen? Dat onthult een tragisch gebrek aan nederigheid over wat we weten en wat we niet weten.”

© #MEAction. Vertaling Meintje, redactie NAHdine en Zuiderzon, ME-gids.

2 reacties

  1. ==Dr. VanElzakkers stellingname ten aanzien van de biomedische aard van ME is ondubbelzinnig: “mensen in academische ziekenhuizen volgen het onderzoek,” zegt hij. “Iedereen erkent dat het een neuro-immuunziekte is en benadert het op die manier.”==
    ==VanElzakker lacht. “We hebben nog geen test, daarom is het psychogeen? Dat onthult een tragisch gebrek aan nederigheid over wat we weten en wat we niet weten.”==
    Het eerste hoopvol, het tweede eens goed gezegd.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links