Bron:

| 3390 x gelezen

Door Suzanne Vernon, Bateman Horne Center, 17 december 2015

Dr. Sanjay Shukla © Marshfield Clinic

Per menselijke cel in ons lichaam zijn er 10 bacteriën. We beginnen nu de rol van deze diverse microbiële gemeenschappen in gezondheid en wetenschap te waarderen. De verschillende delen van ons lichaam hebben aparte microbiële populaties wat het microbioom genoemd wordt. In een studie die in PLOS One gepubliceerd is met de titel “Changes in Gut and Plasma Microbiome Following Exercise Challenge in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)” (vert. Veranderingen in darm- en plasmamicrobioom na een inspanning bij myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS)), beschrijven Dr. Sanjay Shukal en collega’s hoe het microbioom postexertionele malaise (PEM) kan veroorzaken.

Er werden meer dan 100 mensen gescreend om de 10 patiënten en 10 gezonde controles te selecteren die aan deze studie hebben deelgenomen. Studiedeelnemers gaven stoelgangstalen en bloedstalen af voorafgaand aan een maximale inspanningstest en bij 15 minuten, 48 uur, en 72 uur na de inspanningstest. Het onderzoeksteam gebruikte een maximale inspanningstest om te proberen de ME/CVS-symptomen te kalibreren. Shukla en zijn team stelden de hypothese dat na een inspanning bacteriën meer uit de darm zouden bewegen (translocatie) en een verergering van de symptomen zou veroorzaken.

ME/CVS-patiënten ervaren een grote toename in pijn, vermoeidheid en verwardheid na de inspanningstest. Na 72 uren waren er significante toenames bij 7 van de 9 grote bacteriestammen (phyla genaamd) in vergelijking met slechts 2 van de 9 bij gezonde vrijwilligers, wat suggereert dat de inspanningstest een verhoogde bacteriële lading in patiënten heeft veroorzaakt. Terwijl er bacteriële sequenties in het bloed van zowel ME/CVS-patiënten als gezonde controles werden gedetecteerd, werden er snelle stijgingen in specifieke bacterieclusters gedetecteerd in het bloed van ME/CVS-patiënten en de snelheid waarmee bacteriën uit het bloed verdwenen, verschilde voor patiënten.

PEM komt voor na inspanning en onderstreept de noodzaak om tijdelijke gegevens te verzamelen om te bepalen wat PEM veroorzaakt. Dit onderzoek vond tijdelijke verschillen in het darmmicrobioom en detecteerde tijdelijke bacteriën. Deze microbiome veranderingen kunnen verklaren wat ME/CVS-patiënten zieker maakt.

U kan de volledige tekst van deze paper hier lezen: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0145453

© Suzanne Vernon, Bateman Horne Center. Vertaling ME-gids, redactie poppetje.


Changes in Gut and Plasma Microbiome following Exercise Challenge in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

Sanjay K. Shukla, Dane Cook, Jacob Meyer, Suzanne D. Vernon, Thao Le, Derek Clevidence, Charles E. Robertson, Steven J. Schrodi, Steven Yale, Daniel N. Frank

Published: December 18, 2015 DOI: 10.1371/journal.pone.0145453

Samenvatting

Myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) is een ziekte die gekenmerkt wordt door intense en invaliderende vermoeidheid die niet het gevolg is van fysieke activiteit en die minstens 6 maanden aanhoudt, postexertionele malaise, niet-verkwikkende slaap, en gepaard gaat met een aantal secundaire symptomen waaronder keelpijn, geheugen- en concentratieproblemen, hoofdpijn, en spier-/gewrichtspijn. Bij patiënten met postexertionele malaise treedt er een significante verslechtering van de symptomen op na een fysieke inspanning en een inspanningstest doet dienst als een bruikbare methode om biomarkers voor inspanningsintolerantie te identificeren.

Bewijs suggereert dat intestinale dysbiose en systemische reacties op micro-organismen in de darm een rol kunnen spelen in de symptomatologie van ME/CVS. Als zodanig stelden wij de hypothese dat postexertionele verslechtering van ME/CVS-symptomen het gevolg kunnen zijn van verhoogde bacteriële translocatie vanuit de darm in de systemische circulatie.

Om deze hypothese te testen, verzamelden wij symptoomrapporteringen en bloedstalen en stoelgangstalen van 10 klinisch gekarakteriseerde ME/CVS-patiënten (nvdr. die voldeden aan de ruime Fukuda criteria) en 10 gematchte gezonde controles voor en na 15 minuten, 48 uur en 72 uur na een maximale inspanningstest. Microbiomen van bloed- en stoelgangstalen werden onderzocht.

Het microbioom van de stoelgangstalen verschilde tussen de ME/CVS-patiënten en de gezonde controles; er was een verschil waar te nemen in de hoeveelheid (overvloed) van verschillende grote bacteriestammen. Na een maximale inspanningstest was er een toename in relatieve overvloed van 6 van de 9 grote bacteriestammen (phyla/genera) in ME/CVS-patiënten vanaf baseline tot 72 uur na de inspanning, in vergelijking met slechts 2 van de 9 stammen (phyla/genera) in de controles (p = 0.005). Er was ook een significant verschil in de verwijdering van specifieke bacteriële stammen uit het bloed na inspanning, waarbij hoge gehaltes van bacteriële sequenties 72 uur na de inspanning aanhielden bij ME/CVS-patiënten versus hoe verwijdering verliep bij de controles.

Deze resultaten leveren bewijs voor een systemisch effect van een veranderde darmmicrobioom bij ME/CVS-patiënten in vergelijking met controles. Bij de inspanningtest waren er significante veranderingen in de veelheid van grote bacteriestammen in de darm in ME/CVS-patiënten die niet waargenomen werden in gezonde controles. Daarnaast was de verwijdering van bacteriën uit het bloed vertraagd bij ME/CVS-patiënten na inspanning in vergelijking met de controles.

Deze bevindingen suggereren een rol voor een veranderde darmmicrobioom en verhoogde bacteriële translocatie na inspanning bij ME/CVS-patiënten dat mogelijk verantwoordelijk is voor de ingrijpende postexertionele malaise die door ME/CVS-patiënten ervaren wordt.

Hoe citeren?

Shukla SK, Cook D, Meyer J, Vernon SD, Le T, Clevidence D, et al. (2015) Changes in Gut and Plasma Microbiome following Exercise Challenge in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS). PLoS ONE 10(12): e0145453. doi:10.1371/journal.pone.0145453

[PDF]

© 2015 Shukla et al. Licentie: CC BY 4.0

Vertaling ME-gids, redactie poppetje.


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links