Bron:

| 8309 x gelezen

ME/CVS IS een echte ziekte.

Fiona Macdonald, Science Alert, 22 feb 2017

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) of Myalgische Encephalomyelitis (ME) is een van de meest hoofdbrekende aandoeningen die er zijn. Het treft bijna 1 miljoen Amerikanen en 2,6 procent van de globale bevolking (n.v.d.r. o.b.v. de ruimste diagnosecriteria) waar het zo’n ernstige vermoeidheid uitlokt dat patiënten niet kunnen werken of studeren.

Decennialang hebben onderzoekers geworsteld om een onderliggende oorzaak te vinden, wat heeft bijgedragen aan de veronderstelling door veel dokters dat het ‘geen echte ziekte’ is. Nu hebben Australische onderzoekers die mythe doorprikt, door voor de eerste keer te laten zien dat ME/CVS gelinkt is aan een defecte celreceptor in immuuncellen.

“Deze ontdekking is groot nieuws voor alle mensen die leven met CVS en het daaraan gerelateerde Myalgische Encefalomyelitis (ME), omdat het bevestigt wat de mensen met deze aandoeningen al lang wisten – dat het een ‘echte’ ziekte is – geen psychologische kwestie”, zei Leeanne Enoch, de wetenschapsminister van Queensland – de Australische deelstaat die dit onderzoekt financiert.

“CVS en ME zijn onverbeterlijk moeilijk te diagnosticeren, waardoor lijders jarenlang niet de degelijke zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben.”

Niet enkel is dit het eerste onderzoek dat aantoont hoe de defecte celreceptoren de veranderingen in het immuunsysteem in ME/CVS veroorzaken, maar het biedt de onderzoekers een lang gezocht target voor toekomstige behandelingen en testen.

Het is twee jaar geleden dat de VS officieel ME/CVS als een ziekte aanduidde, maar er is nog steeds geen test voor de ziekte en geen efficiënte/werkzame behandeling.

In feite zijn de twee meest voorkomende voorgeschreven behandelingen voor de aandoening cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging, er is voor geen van beide bewijs dat het werkt – en velen voelen dat het eigenlijk meer schade dan goed doet.

Nu laat het laatste onderzoek zien dat er in werkelijkheid een serieus disfunctioneren van een celreceptor ten grondslag ligt aan deze ziekte.

De doorbrak kwam er nadat onderzoekers van de Universiteit van Griffith constateerden dat patiënten met ME/CVS veel waarschijnlijker een single nucleotide polymorfisme (SNP) – DNA typos (een typfout) – in de genetische code voor bepaalde celreceptoren heeft.

Deze celreceptor is bekend als Transient Receptor Potential Melastatin 3 (TRPM3), en speelt een cruciale rol in gezonde cellen – waarbij het calcium van buiten de cel naar binnen overbrengt, waar het de genetische expressie en eiwitproductie helpt reguleren.

Echter in verschillende peerreviewed papers die vorig jaar door het Griffith-team werden gepubliceerd, toonde men aan dat er iets mis leek te gaan met TRPM3 in ME/CVS-patiënten.

In het laatste onderzoek keek het team naar de bloedstalen van 15 ME/CVS-patiënten en 25 gezonde proefpersonen en vond men dat immuuncellen in patiënten met ME/CVS veel minder functionerende TRPM3-receptoren hadden dan die van de gezonde controlegroep.

Als resultaat konden calciumionen niet tot binnen in de cel geraken zoals het moest, wat betekent dat de werking van de cel verzwakt was.

Wat de zaken nog erger maakt, is dat TRPM3 niet enkel in immuuncellen aangetroffen wordt. Het team testte de aanwezigheid op immuuncellen omdat ze makkelijk toegankelijk zijn in bloedmonsters, maar de receptor is aanwezig op elke single cel in het lichaam, wat niet enkel verklaart waarom ME/CVS zo moeilijk te diagnosticeren is, maar ook waarom het zo ernstig is.

“Dit is waarom het zo’n verwoestende aandoening is, waarom het zo moeilijk is om te begrijpen,” vertelde een van de onderzoekers, Don Staines, codirecteur van het Nationale Centrum voor Neuroimmunology en Emerging Diseases van de Universiteit van Griffith aan ScienceAlert.

“Deze disfunctie treft het brein, het ruggenmerg, de pancreas, waardoor er zoveel verschillende manifestaties zijn van de aandoening – soms lijden patiënten aan cardiologische symptomen, soms aan symptomen in de darmen.”

“Het is iets dat artsen decennialang heeft verward en het heeft tot veel misdiagnoses van de aandoening geleid – maar het nieuw onderzoek vermoedt dat alle gemeenschappelijke ME/CVS-symptomen verklaard kunnen worden door deze defecte calciumionenkanalen.

“We weten nu dat dit een disfunctie (stoornis) is van een erg cruciale receptor en de cruciale rol die hij heeft, waardoor er ernstige problemen in de cellen in het lichaam worden veroorzaakt”, zegt Staines.

Om duidelijk te zijn, dit onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium – alles wat we nu weten is dat deze disfunctionele TRPM3-receptoren betrokken zijn in de ziekte, en dat er nog een heleboel werk moet worden verricht.

Maar Staines vermoedt dat de betrokkenheid van de TRPM3-receptoren kan verklaren waarom zoveel patiënten ME/CVS ervaren na een traumatische gebeurtenis of serieuze infectie.

De categorie van receptoren waartoe TRPM3 behoort, staat ook bekend als ‘dreigingsreceptoren’, omdat ze naar boven worden afgesteld (geactiveerd) wanneer het lichaam zich in een dreiging bevindt, zoals infectie, trauma of zelfs de bevalling.

Staines en zijn collega’s voorspellen dat deze afstelling naar boven de oorzaak is van een overexpressie van de defecte genetische receptoren, waarna ze het overnemen en de overbrenging van calcium in een heel scala van cellen overhoop gooit.

Voor nu is dat enkel een hypothese. Echter het is een broodnodig beginpunt voor onderzoekers om verder te bekijken.

Staines en zijn team zijn al aan het werk om de beste markers te ontcijferen die gebruikt kunnen worden om deze defecte receptoren te testen, zodat ze kunnen beginnen met het creëren van een ME/CVS-test.

Ze zijn ook aan het kijken naar medicijnen die juist op deze specifieke calciumionenkanalen inwerken, in de hoop om potentiële behandelingen voor de ziekte te vinden.

“We denken niet noodzakelijkerwijs dat we deze ziekte kunnen genezen, maar we kunnen mensen helpen een normaal leven te leiden,” verklaarde Staines.

Ondertussen is het onderzoek een sterke herinnering aan hoe ernstig ME/CVS kan zijn – en hoe nutteloos, en potentieel zelfs beschadigend de huidige behandelingsopties zijn.

“Dit is een veel groter invaliderende aandoening dan mensen zich hebben gerealiseerd – mensen sterven aan ME/CVS omdat ze niet serieus worden genomen,” vertelde Staines aan ScienceAlert.

“Het nieuw onderzoek wijst erop dat het voorschrijven van lichaamsbeweging ongelooflijk slecht is omdat dit het lichaam onder meer stress zet,” voegt hij eraan toe.

“Dit is waarom we dag en nacht werken om een test te ontwikkelen – zodat alle mensen deze ziekte serieus nemen.”

Het recente onderzoek werd in Clinical Experimental Immunology gepubliceerd.

© Science Alert. Vertaling Esther, redactie Zuiderzon, ME-gids.


Persbericht Griffith University (Louise Durack) en Queensland Government, 21 februari 2017

Onderzoekers aan de Goudkust brengen een doorbraak tot stand voor ME/cvs


Als eerste ter wereld hebben onderzoekers aan de Goudkust [in Australië] een belangrijke doorbraak tot stand gebracht in het begrijpen van de oorzaak van ME/cvs.

Wetenschapsminister Leeanne Enoch zei dat onderzoekers van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging disesases (NCNED) van de Griffith Universiteit sterk bewijs gevonden hebben dat ME/cvs in verband werd gebracht met een disfunctioneel immuunsysteem.

“Het onderzoeksteam, onder leiding van Professor Sonya Marshall-Gradisnik en professor Don Staines, heeft een disfunctionele celreceptor geïdentificeerd in het immuunsysteem dat de kern van het probleem lijkt te vormen,” zei mevrouw Enoch.

“Deze ontdekking is geweldig nieuws voor alle mensen die leven met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) en het verwante Myalgische Encefalomyelitis (ME), omdat het bevestigt wat mensen met deze aandoeningen al lang weten – dat het een ‘echte’ ziekte is – geen psychisch probleem.

“CVS en ME staan erom bekend dat ze moeilijk te diagnosticeren zijn, waarbij patiënten het jarenlang moeten stellen zonder de juiste zorg en aandacht die ze nodig hebben. Momenteel is er geen effectieve behandeling.

“De doorbraak van de Griffith Universiteit betekent nu dat we een doel hebben voor therapeutische interventie, wat welkom nieuws is voor de 250.000 Australiërs, die vermoedelijk door CVS en ME getroffen zijn.”

Minister van Gezondheid Cameron Dick prees de onderzoekers om hun harde werk bij het helpen van mensen met CVS en ME.

“Volgens ME/CFS Australia worden de kosten voor de Australische samenleving voor het stellen van de diagnose, de behandeling en het omgaan met ME/cvs geschat op meer dan 700 miljoen dollar per jaar,” zei de heer Dick.

“Maar dat is niets in vergelijking met de verwoestende invloed die de aandoeningen hebben op patiënten en op hun familie en vrienden.

“Ik ben enthousiast dat de financiering door onze regering meespeelt in het ten goede veranderen van de levens van mensen.”

Financiering van kritiek belang in de voortgang van het onderzoek

Professor Marshall-Gradisnik zei dat de financiering van de regering van Queensland van kritiek belang is geweest voor de voortgang van het onderzoek.

De regering van Queensland heeft NCNED continu gefinancierd sinds 2008 voor een totaal van ongeveer 1,6 miljoen dollar, wat het onderzoekscentrum in staat stelt om een wereldleider te zijn in het onderzoek naar chronische vermoeidheid. Dit is de grootste directe bijdrage van een regering waar dan ook ter wereld aan het onderzoek naar chronisch vermoeidheidssyndroom,” zei Professor Marshall-Gradisnik.

“Het toont duidelijk aan wat er kan worden bereikt met kritieke financiering door de regering.”

De NCNED ontving ook een subsidie van 4 miljoen dollar van de Stafford Fox Medical Research Foundation – de grootste subsidie ooit die verstrekt is voor onderzoek naar ME/cvs.

Professor Don Staines zei dat deze financiering gebruikt zou worden om de commercialisering te onderzoeken van een diagnostische test en potentiële behandelingen, die het onderzoeksteam ontwikkelt.

“Dit is een enorme impuls voor onze onderzoeksinspanningen, zodat we echt kunnen kijken naar de manier waarop we deze invaliderende ziekte kunnen overwinnen,” zei Professor Staines.

Professor Ian O’Connor, Vice-Chancellor van Griffith, verwelkomde de aanhoudende steun van de regering van Queensland.

“Het meest effectieve onderzoek komt nu steeds vaker van krachtige samenwerkingen als deze,” zei Professor O’Connor.

© Griffith University en Queensland Government. Vertaling Meintje, redactie NAHdine en Zuiderzon, ME-gids.


Clin Exp Immunol. 2017 Feb; 187(2): 284–293.

Published online 2016 Nov 23. doi: 10.1111/cei.12882

PMCID: PMC5217865

Impaired calcium mobilization in natural killer cells from chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis patients is associated with transient receptor potential melastatin 3 ion channels

T. Nguyen, S. Johnston, L. Clarke, P. Smith, D. Staines, and S. Marshall‐Gradisnik

Summary

Transient receptor potential melastatin subfamily 3 (TRPM3) ion channels play a role in calcium (Ca2+) cell signalling. Reduced TRPM3 protein expression has been identified in chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis (CFS/ME) patients. However, the significance of TRPM3 and association with intracellular Ca2+ mobilization has yet to be determined. Fifteen CFS/ME patients (mean age 48·82 ± 9·83 years) and 25 healthy controls (mean age 39·2 ± 12·12 years) were examined. Isolated natural killer (NK) cells were labelled with fluorescent antibodies to determine TRPM3, CD107a and CD69 receptors on CD56dimCD16 +NK cells and CD56brightCD16dim/– NK cells. Ca2+ flux and NK cytotoxicity activity was measured under various stimulants, including pregnenolone sulphate (PregS), thapsigargin (TG), 2‐aminoethoxydiphenyl borate (2APB) and ionomycin. Unstimulated CD56 brightCD16dim/– NK cells showed significantly reduced TRPM3 receptors in CFS/ME compared with healthy controls (HC). Ca 2+ flux showed no significant difference between groups. Moreover, PregS‐stimulated CD56brightCD16dim/–NK cells showed a significant increase in Ca2+ flux in CFS/ME patients compared with HC. By comparison, unstimulated CD56dim CD16+ NK cells showed no significant difference in both Ca2+ flux and TRPM3 expression. PregS‐stimulated CD56 dimCD16+ NK cells increased TRPM3 expression significantly in CFS/ME, but this was not associated with a significant increase in Ca2+ flux. Furthermore, TG‐stimulated CD56 dimCD16+ NK cells increased K562 cell lysis prior to PregS stimulation in CFS/ME patients compared with HC. Differential expression of TRPM3 and Ca2+ flux between NK cell subtypes may provide evidence for their role in the pathomechanism involving NK cell cytotoxicity activity in CFS/ME.

Keywords: cell surface molecules, inhibitory/activating receptors, natural killer cells

Citeren?

Nguyen, T., Johnston, S., Clarke, L., Smith, P., Staines, D., & Marshall‐Gradisnik, S. (2017). Impaired calcium mobilization in natural killer cells from chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis patients is associated with transient receptor potential melastatin 3 ion channels. Clinical and Experimental Immunology, 187(2), 284–293. http://doi.org/10.1111/cei.12882

[HTML] [ PDF]


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links