Bron:

| 5520 x gelezen

Eerste indrukken Wereld ME dag, Boerderij Langerlust, Gaasperplas, Amsterdam

12 mei 2013.

Vanaf twaalf uur druppelden de gasten binnen. Tien voor een leek nog niet eens de helft van de ongeveer 120 stoelen tellende zaal bezet. Vanaf 1 uur was het stampvol en stonden en zaten achterin en aan de zijkanten overal mensen. Sonja, Pyke en consorten waren nog aan ‘t oefenen, en zo kreeg ondergetekende de kans het indrukwekkende nummer I won’t give up on you tweemaal te horen, omdat Sonja en Pyke daar ook mee openden. In tranen, dat wel…

Een van de indrukwekkendste momenten was de allereerste minuut, waarin Sonja ons verzocht om een minuut stilte ter herinnering aan Denise. Mijn gedachten gingen ook uit naar het eerste fb-bericht dat ik vanmorgen las: dat er gister wederom een 17 jaar aan ME-lijdende patiënte is gestorven… Ron, Melissa, Annabel, Ron’s moeder en overige familieleden zaten op de voorste rij.

Na een concert van een half uur met een dijk van een akoestische gitarist was het woord aan Rob Wijbenga. Hij refereerde naar een tekst die hij twee weken gelden bij een afhaalchinees in Delden had zien liggen (de chinees kon zelf niet worden meegenomen en haalde ook zelf niets af :p). Er zijn drie soorten leven. 1: makkelijk – zo’n leven is saai maar veilig. 2. moeilijk: dat leven geeft meer voldoening al loopt het pad niet over rozen. 3, en daar wisten de meeste aanwezigen waarschijnlijk van mee te praten: onmogelijk, maar wie dat aangaat, wordt nooit meer vergeten.

Een ernstige chronische ziekte heeft veel aspecten. Naast frustrerend en verschrikkelijk omdat de hoop op een normaal leven je ontvalt, is er ook een aspect van het leren kennen van waarden die je voorheen niet kende. Dit werd geïllustreerd met 6 van de vele antwoorden op de vraag: Als ik geen ME had….

Omdat het onderwerp de activiteiten van de ME/cvs Vereniging was, werden een aantal zaken aangestipt. Allereerst de door een of twee patiënten gestarte petitie anderhalf jaar geleden. Wie had ooit kunnen denken dat men op 50.000 zou uitkomen, en wat heeft dat project ons allemaal met elkaar verbonden. Alle grenzen van alle clubs zijn daarin vervaagd.

De Glossy die vandaag uitgekomen is, is ook een document dat naast de veelzijdigheid ervan, de heroiek van ME in NL en B illustreert: gemaakt door, over en voor vaak ernstige patiënten. De indrukwekkende film Voices from the Shadows is NL-ondertiteld en maakt indruk.

Vereniging betekent eensgezindheid. Nu Steungroep en Stichting ook geen goedkeuring hebben gehecht aan de CBO-richtlijn ligt de weg open naar elkaar zien te vinden en het enorme arsenaal aan creativiteit van allen te richten op hetzelfde doel dat we nastreven: erkenning van de biomedische ziekte ME, zodat patiënten de zorg en de hulpmiddelen krijgen die ze nodig hebben. Het is onverteerbaar dat er behandelingen mogelijk zijn, maar dat die niet toegankelijk zijn voor het gros van de patiënten…

Het project Wetenschap voor Patiënten heeft de grenzen opengegooid, en beoogt de NL-patiëntengroep uit haar isolement te halen. Dit is mede aan het lukken doordat de door de vereniging Engels-ondertitelde colleges hun weg over heel de wereld vinden. Vanochtend stond het aantal views op 37.500, een onvoorstelbaar aantal vergeleken met bv collega-deelnemer aan het project de MS Vereniging, 25x zoveel leden, ongeveer 8000 views… Met dank aan ons boegbeeld, dat hier op het moment is en straks zal spreken.

De spreker besloot met de zaal te kennen te geven dat na de dood van zijn echtgenote hij onder de aanwezigen en degenen die thuis meeleefden, een nieuwe familie en vriendenkring heeft gevonden, en dankte de aanwezigen daarvoor vanuit de grond van zijn hart.

Francis bood daarna Ron, Melissa en Annabel een door Merel vervaardigde versie aan van alle verzamelde reacties op de aanloop naar, het overlijden van en de uitvaart van Denise, én een nog de dag ervoor door haar man Juup ingesealde versie van de nieuwe ME-glossy, en aan de familie een tweede herdenkingsmap.

Pauze met kennismakingen en blijheid alom, waarna Sonja de screening deed van een nieuw deel van de docu “ik heb ME, wat is jouw excuus?” die zij met hulp van Martin aan t maken is: het lange interview met Denise dat zij had. Tranen om Denise in volle glorie nog te zien fulmineren tegen de arrogantie en de onoplettendheid van medici – een nieuwe episode in het prachtige document dat Sonja aan het maken is. Zij nodigde ter plekke iedereen uit na te denken en input te geven waar deze het beste voor ingezet kan worden. Misschien op scholen? Laat het haar weten!

Kenny De Meirleir gaf een indrukwekkende presentatie van 40 minuten, ondersteund met uitgebreide powerpoints. Voor velen enigszins té wetenschappelijk, maar voor toch ook met de ene na de andere eye-opener… De rode draad is dat ME een inflammatoire immuniteitsaandoening is met neurologische aspecten. Hij haalde vele onderzoeken aan die dat gegeven staven.

Presentatie Dr. De Meirleir op Wereld ME dag 2013

Zondag 12 mei gaf prof.dr. De Meirleir tijdens het door Sonja Silva georganiseerde Wereld ME dag-event in Amsterdam een lezing. Aansluitend beantwoordde hij geruime tijd soms zeer persoonlijke vragen, waar hij vaak diep op inging.

Hierbij plaatsen wij, onder excuses voor de wellicht af en toe niet optimale kwaliteit, een opname van zowel de presentatie als de vraag- & antwoordsessie. In drie delen van ongeveer 20 minuten.

Deel 1: inleiding en algemene bespreking ME

http://youtu.be/D-jtc8idNOY

Deel 2: verdieping van de achterliggende pathologieën van ME/cvs

http://youtu.be/zf0Wcs57LtE

Deel 3: vragen & antwoorden

http://youtu.be/BwkTKJ-R6IM

Aan een transcript van de volledige uitgesproken tekst wordt inmiddels gewerkt. Alle leden en iedereen die op de maillijst staat van de colleges in het project Wetenschap voor Patiënten, zullen dit transcript toegestuurd krijgen.

Bron: ME/cvs Vereniging: http://www.facebook.com/ME.cvs.Vereniging/posts/457696710990650

Na zijn lezing ging Sonja heel de zaal door, en werden er vele praktische vragen aan de prof gesteld, waardoor de wetenschappelijke drempel verlaagd werd naar voor velen behapbare vooral nuttige informatiebron. Rode draad was, dat steeds duidelijker de analogie tussen ziekten als MS, autisme, Lyme, reumatoïde artritis en een aantal andere chronische aandoeningen naar boven komt. Ronduit ontroerend was wat hij deelde over een Hongaarse jongen die aan autisme leed. Deze is onder zijn supervisie (via telefonische overlegrondes met de behandelend arts) met antibiotica behandeld en begint nu een woordenschat op te bouwen als ‘raam, kamer, vader, moeder’, terwijl hij 12 jaar lang geen woord heeft kunnen zeggen…

De zaal kreeg geen genoeg van het vraag- en antwoordspel, en was volledig geboeid. De prof was duidelijk in zijn element: als leek dat hij een vraag beantwoord had, was hij even stil en ging er daarna nóg dieper op in…

Na zijn speech en de door hem beantwoorde vragen werd hem als geschenk de ingesealde transcripts van de door hem gegeven 20 colleges inclusief de chats aangeboden, samen met een dvd met alle youtube-films er op. Enige gedenkwaardige feiten rond het project Wetenschap voor patiënten werden aangestipt, zoals het feit dat het eerste filmpje al meer dan 4000 maal is bekeken, en de uitzendingen op alle continenten zijn weg vindt tot in landen als Zembla, ehhh Zambia toe.

Weer tijd voor pauze, die omvloog. Iedereen had het druk met kennismaken of deze hernieuwen met iedereen.

Lieke de Lange, voedingsconsulente en coach hield een interessante lezing waar verslaggever niets van mee heeft gekregen omdat hij het zich veroorloofde buiten met enkele kennissen in gesprek was.

Pyke en Sonja sloten deze gedenkwaardige middag af met nog enkele songs, nadat een aantal mensen een bloemstuk aangeboden hadden gekregen. Daarna deed men zich te goed aan de uitgestalde etenswaren, en ging men langzaam huiswaarts.

Om kort te gaan: een indrukwekkende, blije, en onvergetelijke middag, meer een familiereünie van een grote familie dan een bijeenkomst van elkaar onbekenden vanuit alle windstreken.

Nog een woord van dank van Sonja en in ons hart van allemaal voor de Stichting Ambulancewens die onze lieve vriendinnen Marjan vd Akker en Alle Gjaltema hadden opgehaald.

En wat ik vergeten ben, mogen jullie me vergeven…

Rob Wijbenga, voorzitter ME/cvs Vereniging


ME in BEELD

Hier komen de fotoreportage van ME Dag 2013 

https://www.facebook.com/MEinNL Dank aan felixloena en marry om hierop attent te maken! Veel dank aan Rob voor de uitgebreide verslaggeving!

5 reacties

 1. dank voor het plaatsen van dit mooie en levendige verslag Rob, ik kon er dit jaar helaas niet bij zijn en heb de livestream ook gemist, maar op deze manier proef ik er toch een beetje van!

 2. wereld ME dag Benefiet Amsterdam
  heel graag gedaan, het was een hele bijzondere dag

  Er wordt al gewerkt aan het transcript, maar het is in totaal  
  -inclusief de vragen-  meer dan een uur. Zei DM dat tijdens zijn
  voordracht of tijdens de vragen, Slakkenhuisje? Dan kun je een van de
  drie geplaatste delen er mss op na luisteren: het laatste bestaat uit
  vragen.

  De livestream is helaas niet gelukt Annemoontje, dat is heel jammer,
  want velen hadden daarop gehoopt. Top dat je er zo toch iets van
  meekrijgt, en volgend jaar hoop ik dat je er ‘gewoon’ weer bij kunt
  zijn, net als vorig jaar.

  We waren ook heel trots en blij dat we het verschijnen van de glossy aan
   konden kondigen en  Denises familie aan konden bieden. Samen met alle
  reacties op Denises laatste week, overlijden en uitvaart, waarvan er
  heel veel van me.gids kwamen

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links