Bron:

| 3356 x gelezen

Kurt Berckmans in extreme triatlon voor goed doel

“Ik vrees dat er wat teveel Tom Waes in mij zit”

Het Nieuwsblad, vrijdag 13 april 2012. Isabel Van Tendeloo

ROTSELAAR – De meest extreme triatlon door koud water, met duizenden meters hoogteverschil, misschien wat sneeuw en als enige beloning… een T-shirt? Kurt Berckmans(40) uit Rotselaar en vier andere Vlamingen gaan de uitdaging begin augustus aan.

Toen Berckmans vorig jaar besliste om deel te nemen aan zijn eerste Iron Man, had hij al vijftien jaar op bevel van de dokter niet aan sport gedaan. In vier maanden slaagde hij erin dertig kilo af te vallen en zich klaar te stomen voor deze triatlon. Kennissen verklaarden hem voor gek, de dokter raadde het af, maar Berckmans zette door en haalde de finish.

Enige beloning: T-shirt

Nu is hij klaar voor een nieuwe uitdaging: de Norseman in Noorwegen. ‘Die triatlon staat bekend als de meest extreme ter wereld. De afstanden mogen dan wel dezelfde zijn, de condities zijn dat allerminst’, zegt Berckmans. Zo spring je ‘s morgens vroeg vanop een ferry in het midden van een fjord in het koude water, overwin je fietsend 4.000 hoogtemeters en moet je de laatste loopkilometers klauterend over rotsblokken volbrengen. De enige beloning voor dit huzarenstukje is een T-shirt.

‘Bovendien is het weer er allerminst betrouwbaar. Twee jaar geleden sneeuwde het tijdens de Norseman’, weet Berckmans. ‘Het zal vloeken worden, maar ik kijk er echt naar uit. Ik vrees dat er wat te veel Tom Waes in mij zit. Ik kan niet sporten zonder doel. De eindejaarscorrida is niets voor mij. Voor volgend jaar heb ik al nieuwe ideeën.’

Mogen meedoen aan de Norseman is een loterij. Nadat je geregistreerd bent, kiest de organisatie zelf de deelnemers. Aan de start kunnen er telkens maar 250 verschijnen. Op de deelnemerslijst staan vijf Vlamingen dit jaar. Ook Jeroen Vandecasteelde(28) uit Leuven doet mee. Berckmans nam contact met hen op en overhaalde hen de handen in elkaar te slaan voor een goed doel. Vorig jaar zamelde hij, samen met peter Bert Longin en meter Justin Jonckheere, geld in voor autisme.

Dit jaar wist hij triatleet Luc Van Lierde te strikken. Als meter hoopt Kurt op een bevestiging van Kim Clijsters.

Met deze triatlon wil hij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) in de kijker plaatsen, een slepende ziekte die zijn vrouw treft. ‘Geld willen we dit jaar niet ronselen. Wel wil ik verschillende actoren rond CVS aan tafel brengen. Naar deze ziekte wordt te vaak met oogkleppen op gekeken’, vindt Berckmans. Daarnaast willen de sportievelingen sportmateriaal inzamelen voor kansarme jongeren.

© Het Nieuwsblad

Kurt Berckmans voegde hieraan toe:

Geïnteresseerden die het project willen steunen kunnen Lena, Lode, Wim, Jeroen en mezelf contacteren via kube@k226.be. Meer informatie zal ook verschijnen via onze website www.K226.be, dewelke momenteel nog is toegewijd aan het vorige project, maar vanaf begin mei helemaal zal worden geheroriënteerd naar het nieuwe project. Iedereen die zijn/haar steentje wil bijdragen op gebied van sportmateriaal, ondersteuning, sponsoring, partnership OF zich mee wil inzetten ivm het CVS-luik kan ons evenzeer via hogervermeld e-mailadres aanmelden.

Eén reactie

  1. cvs
    ik heb ook cvs en ik ben echt fier dat je begrijpt dat mensen met cvs verwaarloosd worden
    alvast bedankt voor je inzet en zorg goed voor je vrouwtje
    want het is niet altijd gemakkelijk met de ziekte van cvs

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links