Bron:

| 2913 x gelezen

Fase III Rituximab-onderzoek van start in Noorwegen

22 augustus 2014

De lang verwachte Noorse fase III-studie naar Rituximab als behandeling voor ME/cvs wordt gelanceerd. Aan het hoofd van de studie staan de oncologen prof. Olav Mella en dr. Øystein Fluge van het Haukeland universiteitsziekenhuis in Bergen, Noorwegen. In hun voorgaande studies (zoals http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0026358) bleek Rituximab een positief effect te sorteren bij 2/3 van de ME/cvs patiënten die de actieve stof toegediend kreeg.

Bij deze gerandomiseeerde, dubbelblinde, placebo gecontroleerde fase III-studie zullen 152 patiënten betrokken zijn op vijf locaties in Noorwegen. De patiënten moeten aan de Canadese Consensus criteria (CCC) voldoen en zullen de DePaul Symptom Questionaire (DSQ) moeten invullen, met een toegevoegde vraag of ze na het uitbreken van ME/cvs bij hen vatbaarder waren voor infecties of minder. Ze zullen uitgebreid worden getest vóór het eerste infuus.

Hun zal in de eerste week en twee weken later Rituxmab worden gegeven, en daarna na drie, zes, negen en twaalf maanden. Daarna zullen de patiënten nog twaalf maanden in de gaten worden gehouden. Het onderzoek duurt dus in totaal 24 maanden.

Een exacte einddatum voor het voltooien van de studie kan niet worden voorspeld. Dat zal 24 maanden zijn nadat patiënt 152 de voortests heeft ondergaan en het eerste infuus heeft gekregen. Er zullen drie jaar of langer overheen gaan voordat behandelresultaten kunnen worden gepubliceerd.

Prof. Olaf Mella en Dr. Øystein Fluge leiden nog andere, kleine studies naar mogelijke medicinale behandelingen van ME/cvs.

Studies rond Rituximab, B-cellen en auto-immuniteit bij ME/cvs zijn ook opgestart in Groot-Brittannië. Dat kon dankzij de non-profit organisatie Invest in ME. Die studies worden geleid door Dr. Jo Cambridge van het University College London. Adviseur bij deze studies is de emeritus prof. Jonathan Edwards. Lees voor deze studies meer op http://www.ukrituximabtrial.org/IIMEUKRT%20Summary.htm (Engelstalig)

Met dank aan Anne Ortegren voor de Engelse vertaling van de oorspronkelijk Noorse tekst, en de verspreiding daarvan. Met dank aan de ME/cvs Vereniging voor de Nederlandse vertaling.


Lees ook

2 reacties

  1. Rituximab
    Er zijn nu al meer veelbelovende studies over Rituximab (MabThera, Rituxan), oa bij reumatische artritis (RA) en lupus. Bij RA behoort het blijkbaar al tot een van de standaardbehandelingen (als de andere medicatie niet aanslaat).

    Heel interessant dat Mella en Fluge ook onderzoek doen naar andere medicatie voor ME.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links