Bron:

| 1532 x gelezen

Bron: Artsenkrant (nr. 1740)
Datum: 14 maart 2006

De financiering van de vijf referentiecentra voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt in afwachting van een evaluatierapport verlengd tot eind september. Normaal liep die financiering eind deze maand al af.

Het gaat om de derdelijnscentra voor CVS in het UZ Leuven, UZ Antwerpen, UZ Gent, UCL en AZ-VUB. In overleg met de verzekeringsinstellingen hebben die centra een aantal parameters vastgelegd waarmee het effect op de symptomen en de levenskwaliteit van de patiënt gemeten wordt, zowel voor als na de behandeling. Ook wordt nagegaan of en in welke mate er een differentieel behandelingseffect kan worden vastgesteld op grond van factoren zoals de mate van comorbide psychopathologie, de duur van de ziekte en het familiale voorkomen.

Omwille van de pathologie van CVS kunnen de centra pas na een voldoende lange periode geëvalueerd worden. Normaal zou het Riziv nu klaar zijn met die evaluatie en liep de financiering einde maart af. De centra moesten binnen hun proefperiode een aantal problemen uitklaren met betrekking tot de problematiek van de wachtlijsten, een mogelijke consensus over de meest efficiënte behandeling, criteria om patiënten toe te laten tot de centra, een definitieve terugbetalingsregeling en een duidelijke samenwerking met de eerste en de tweede lijn.

Door vertraging in de rapportering en de verwerking van de gegevens is die evaluatie evenwel nog niet afgerond. De tijdelijke financiering wordt nu voorlopig verlengd tot eind september. Die verlenging moet wel nog worden goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het Riziv. Dit alles werd in het parlement bekend gemaakt door minister Demotte.

(Bron: uit ME Frank Twisk)

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links