Bron:

| 1875 x gelezen

Onlangs verscheen er een preprint waarin genetische risicofactoren voor langdurige COVID worden onderzocht en waarin wordt gekeken naar de overeenkomsten met ME/cvs.

Deze studie, gefinancierd door een particulier bedrijf, keek specifiek naar mensen met langdurige COVID die een ernstige ziekte hadden doorgemaakt of die vermoeidheid als overheersend symptoom rapporteerden. De onderzoekers keken naar groepen kenmerken bij deze mensen die samen, in plaats van afzonderlijk, geassocieerd werden met de ziekte.

Vervolgens vergeleken ze de resultaten van mensen met langdurige COVID met een eerdere analyse van mensen met zelfgerapporteerde ME/cvs. Ze keken ook naar overeenkomsten in de ziektepaden die werden geïdentificeerd met andere auto-immuunziekten, stofwisselingsziekten en neurologische ziekten.

De studie identificeerde 73 genen die geassocieerd waren met langdurige COVID. Er was enige overlap met de genen die geassocieerd zijn met ME/cvs, en dit was voornamelijk in de subgroep van langdurige COVID-patiënten die vermoeidheid als overheersend symptoom hadden. Uit de studie bleek ook dat de genen die geassocieerd zijn met langdurige COVID overeenkomsten vertoonden met processen voor hart- en vaatziekten en metabole disfunctie.

Het artikel heeft nog niet het peerreviewproces doorlopen, dat de geschiktheid van de gebruikte methoden en de robuustheid van de bevindingen beoordeelt. De resultaten zijn dus nog niet in een stadium waarin een gedetailleerde discussie op zijn plaats is.

© ME Research UK, 1 augustus 2023. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.


Genetische risicofactoren voor langdurige COVID en ME/cvs – onderzoeksbevindingen van Precision Life

ME Association

PrecisionLife heeft een artikel gedeeld op hun website ‘PrecisionLife identificeert eerste gedetailleerde genetische risicofactoren’ dat genen uit hun onderzoek naar langdurige COVID belicht die zijn vergeleken met ME/cvs.

Uittreksels

De analyse identificeerde 73 genen die sterk geassocieerd waren met ernstige en vermoeidheidsdominante vormen van de ziekte. Hiervan hebben 9 genen eerdere associaties met acute COVID-19 en 14 genen werden differentieel tot expressie gebracht in een transcriptomische analyse van langdurige COVID-patiënten.

Om de overeenkomsten met andere postvirale, vermoeidheids- en andere complexe aandoeningen te begrijpen, vergeleek PrecisionLife de resultaten van haar langdurige COVID-analyse met bekende genetische associaties over een reeks van meer dan 170 neurologische, cardiovasculaire, gastro-intestinale, auto-immuun- en stofwisselingsziekten.

Deze ziekte-overstijgende analyse benadrukte dat risicogenen voor langdurige COVID ook betrokken waren bij een breed scala van ziekten en vond dat 9 genen die geassocieerd waren met langdurige Covid ook gevonden werden in een recente combinatorische analyse van ME/cvs-patiënten.

Verklaring van de ME Association

We weten dat er een aantal belangrijke symptomen en pathologische overlappingen zijn tussen langdurige Covid en ME/cvs. Deze komen ook voor bij veel andere postvirale ziekten waarbij voorheen gezonde mensen er niet in slagen te herstellen van een virale infectie.

We weten ook dat er mogelijk een genetische aanleg is voor het ontwikkelen van langdurige COVID en ME/cvs. Dit genetische verband wordt momenteel onderzocht in de DecodeME-studie – waar professor Chris Ponting en zijn geneticateam van de Universiteit van Edinburgh genetisch materiaal (DNA) analyseren van meer dan 20.000 mensen met ME/cvs.

Hoewel de bevindingen van Precision Health interessant zijn en wijzen in de richting van een genetische component, moeten ze worden herhaald in veel grotere onderzoeken, waaronder DecodeME, voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken over welke genen mogelijk betrokken zijn en welke lichaamssystemen ze mogelijk beïnvloeden.

Als we deze informatie hebben, kan dat nuttige informatie opleveren voor zowel de herpositionering van de huidige medicijnen voor de behandeling van langdurige Covid en ME/cvs als voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor postvirale aandoeningen.

© ME Association, 18 juli 2023. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.

Opnieuw gepubliceerd met vriendelijke toestemming van de Britse ME Association.
Engelse versie beschikbaar op hun website: www.meassociation.org.uk

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links