Bron:

| 7122 x gelezen

Russell Logan, Shoutaboutme, 11 oktober 2015

Volgens een recent beeldvormingsonderzoek van de hersenen zijn de hersenfunctie en de cerebrale bloeddoorstroming afgenomen bij ME/cvs-patiënten, zelfs in rust.

In een studie van 19 ME/cvs-patiënten en 17 gezonde controles gebruikten de onderzoekers een fMRI in rust om de functionele connectiviteit van patiënten in rust te onderzoeken.

De studie identificeerde verminderde intrinsieke connectiviteit bij gedeeltes in de linker frontale pariëtale netwerken.

Ook bevestigde het onderzoek dat functionele connectiviteit bij patiënten met ME/cvs significant verband hield met de ernst van hun chronische vermoeidheid.

Zowel de bevindingen van afwijkingen in rust als het verband met de ernst van de vermoeidheid versterken het zich opstapelende bewijs van lichamelijke disfunctie bij ME/cvs en benadrukken gebieden voor toekomstig onderzoek naar de invaliderende ziekte.

Over de fMRI in rust

Een fMRI in rust (rsfMRI of R-fMRI) is een methode van functioneel beeldvormingsonderzoek van de hersenen dat kan worden gebruikt om regionale interacties te onderzoeken die verschijnen als een proefpersoon geen expliciete taak uitvoert. De benadering volgens de rusttoestand is nuttig om de functionele organisatie van de hersenen te verkennen en om te onderzoeken of dit veranderd is bij neurologische en psychiatrische ziekten.

Onderzoek naar de functionele connectiviteit in rust heeft een aantal netwerken onthuld die consistent worden gevonden bij gezonde proefpersonen, verschillende stadia van bewustzijn en tussen soorten, en vertegenwoordigen specifieke patronen van synchrone activiteit.

Samenvatting

Abnormale functionele connectiviteit in rusttoestand bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom: resultaten van “seed* en data-driven” analyses.

*nvdr. het specifiek bekijken van de regio waarin je geïnteresseerd bent, een signaal van een voxel / driedimensionale ruimte (aangeduid met “seeds” or “region of interest”), wordt bekeken en gebruikt als basis van analyse.

Auteurs: Gay C, Robinson ME, Lai S, O’Shea A, Craggs J, Price DD, Staud R.

Hoewel de veranderde functionele connectiviteit in rusttoestand een kenmerk is van veel aandoeningen met chronische pijn, is dit tot nu toe nog niet onderzocht bij patiënten met chronische vermoeidheid. Ons doel was om het verband te onderzoeken tussen vermoeidheid en veranderde functionele connectiviteit in rust bij myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs).

36 vrouwelijke proefpersonen, 19 met ME/cvs en 17 gezonde controles vulden een vermoeidheidsvragenlijst in voordat zij functionele magenetische resonantie beeldvorming (fMRI) ondergingen. Twee methoden, 1) ‘data driven’ 2) gebaseerd op een model, werden gebruikt om de intraregionale functionele connectiviteit in te schatten en te vergelijken tussen beide groepen gedurende de toestand in rust (RS).

De eerste benadering die gebruik maakt van onafhankelijke componentanalyse (ICA) werd toegepast om vijf RS-netwerken te onderzoeken: Het defaultnetwerk’ (DMN), ‘saliencenetwerk’ (SN), linker en rechter fronto-pariëtale netwerken (LFPN, RFPN), en het sensomotorische netwerk (SMN).

De tweede benadering gebruikte a-priori geselecteerde ‘seed’ regio’s die abnormale regionale hersenbloedstroom (rCBF) lieten zien bij ME/cvs-patiënten in rust. Bij ME/cvs-patiënten identificeerde methode 1 verminderde intrinsieke connectiviteit in de regio’s met de LFPN.

Verder waren de functionele connectiviteit van de linker cortex midden-cingularis anterior met het sensomotorische netwerk en de connectiviteit van de linker posterior-cortex cingularis met het salience netwerk waren significant verminderd. Bij methode 2 waren vijf verschillende clusters in de rechter parahippocampus en de occipitale kwabben die significante verminderingen in rCBF lieten zien bij ME/cvs-patiënten die als seeds werden gebruikt.

De parahippocampale seed en drie occipitale kwab seeds lieten veranderde functionele connectiviteit met andere hersenregio’s zien. De mate van abnormale connectiviteit correleerde met het niveau van zelfgerapporteerde vermoeidheid. Onze resultaten bevestigen veranderde RS functionele connectiviteit bij patiënten met ME/cvs die significant correleerde met de ernst van hun chronische vermoeidheid.

Het artikel is vrij te downloaden tot 28 november 2015.


RUSSELL LOGAN

Russell Logan heeft 30 jaar lang gewerkt in de reclame en tijdschriftenuitgeverij. Hij was een schrijver van regeringstoespraken, hoofdredacteur van het Courier Weekly tijdschrift, en leidde zijn eigen uitgeverij van tijdschriften totdat hij werd gedwongen tot voortijdige pensionering door slechte gezondheid door ME. Hij heeft 25 jaar gevochten met matige tot ernstige ME. Hij woont nu in Noosaville, Australië.

© Russell Logan, ShoutoutAboutME. Vertaling Meintje, redactie poppetje en zuiderzon, ME-gids.


Lees ook

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links