Bron:

| 2051 x gelezen

Dr. Elisa Oltra en collega’s van de Katholieke Universiteit Valencia in Spanje hebben onlangs hun door ME Research UK gefinancierde onderzoek afgerond, waarin ze keken naar het verband tussen HERV’s (retrovirussen die deel uitmaken van het menselijk genoom) en de ontwikkeling van ME/cvs.

We zullen de bevindingen van dit onderzoek melden wanneer het in de komende maanden in de wetenschappelijke literatuur wordt gepubliceerd. Maar in de tussentijd is het een goede gelegenheid om Dr. Oltra’s paper over Long Covid uit 2022 onder de aandacht te brengen, die enkele vroege gegevens uit dit onderzoek gebruikte (en waarvoor ME Research UK dus werd erkend als zijnde ondersteund).

In wezen detecteerden de onderzoekers een ontstekingsbevorderend HERV-eiwit bij meer dan de helft van de patiënten met post-COVID-symptomen, wat wijst op een mogelijke rol bij ten minste sommige individuen.

Lees meer:

Aanhoudende HERV-expressie bij patiënten met post-COVID-symptomen

Onderzoekers

Karen Giménez-Orenga, Justine Pierquin, Joanna Brunel, Benjamin Charvet, Eva Martín-Martínez, Hervé Perron en Elisa Oltra

Instelling

Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir, Spanje

Publicatie

Frontiers in Immunology, 2022 October 27; 13:1020064

Financiering

ME Research UK

Belangrijkste punten

  • Humane endogene retrovirussen (HERV’s), die zich in het menselijk genoom bevinden, kunnen een rol spelen bij het uitlokken van ziekten zoals ME/cvs en langdurige COVID.
  • Eén hypothese is dat activering van slapende HERV’s een aangeboren immuunrespons zou kunnen veroorzaken die leidt tot de ontwikkeling van symptomen.
  • Er is aangetoond dat een ontstekingsbevorderend HERV-enveloppe-eiwit (HERV-W ENV) tot expressie komt in het bloed van patiënten met acute COVID-19 en in de huidige studie werd onderzocht of dit eiwit actief blijft bij personen met post-COVID-symptomen (d.w.z. langdurige COVID).
  • Het HERV-W ENV-eiwit werd aangetoond in 58% van de patiënten met post-COVID-symptomen, vergeleken met 41% van de patiënten met acute COVID-19.
  • Bovendien werden hoge niveaus van anti-SARS-CoV-2-immunoglobulinen (antilichamen die worden aangemaakt om het virus te bestrijden) geassocieerd met verslechterde fysieke functies bij patiënten met post-COVID-symptomen.
  • Deze bevindingen ondersteunen de mogelijke rol van het HERV-W ENV-eiwit in de ontwikkeling van post-COVID-aandoeningen, tenminste in een subgroep van patiënten.
  • De aanwezigheid van HERV-W ENV-eiwit en hoge anti-SARS-CoV-2-immunoglobulinespiegels kan helpen bij het identificeren van patiëntensubgroepen en het bepalen van effectieve therapieën.

Abstract

Door de grote reikwijdte en persistentie van de COVID-19-pandemie, vertegenwoordigen post-COVID-19-aandoeningen een postviraal syndroom van ongekende dimensies. SARS-CoV-2, in lijn met andere infectieuze agentia, heeft de capaciteit om slapende menselijke endogene retrovirale sequenties te activeren die voorouderlijk geïntegreerd zijn in humane genomen (HERVs). Er werd aangetoond dat deze activering verband houdt met een verergering van de ernst van de symptomen bij COVID-19-patiënten. Ondanks ons beperkte begrip van hoe HERV’s worden uitgeschakeld bij het opruimen van infecties, of hoe HERV’s effecten op lange termijn mediëren wanneer hun transcriptie afwijkend blijft, legt de deelname van deze elementen aan neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose, al de basis voor effectieve therapeutische oplossingen. Deze observaties ondersteunen een dringende noodzaak om enerzijds de mechanismen te identificeren die leiden tot HERV-expressie bij SARS-CoV-2-infectie en anderzijds om te beantwoorden of er persisterende HERV-expressie bestaat bij post-COVID-19-aandoeningen.

De huidige studie toont, voor de eerste keer, aan dat het HERV-W ENV-eiwit nog steeds actief tot expressie kan komen lang nadat de SARS-CoV-2-infectie is opgelost in patiënten die lijden aan post-COVID-19-aandoeningen. Bovendien lijken verhoogde anti-SARS-CoV-2-immunoglobulinen in post-COVID-19-aandoening, in het bijzonder hoge anti-SARS-CoV-2-immunoglobulineniveaus van het E isotype (IgE), sterk te correleren met verslechterde fysieke functie van de patiënt (r=-0,8057, p<0,01).

Deze resultaten geven aan dat HERV-W ENV-antigenemie en anti-SARS-CoV-2 IgE-serologie verder moeten worden bestudeerd om de pathogene factoren van de post-COVID-19-aandoening, die mogelijk verschillen in subgroepen van patiënten met verschillende symptomen, beter te karakteriseren. Ze wijzen er ook op dat dergelijke biomarkers kunnen dienen om therapeutische opties te ontwerpen voor precisiegeneeskunde bij post-COVID-19-aandoeningen.

© ME Research UK, 2 april 2024. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.

Citeren?

Giménez-Orenga K, Pierquin J, Brunel J, Charvet B, Martín-Martínez E, Perron H and Oltra E (2022) HERV-W ENV antigenemia and correlation of increased anti-SARS-CoV-2 immunoglobulin levels with post-COVID-19 symptoms. Front. Immunol. 13:1020064. doi: 10.3389/fimmu.2022.1020064

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links