Bron:

| 7392 x gelezen

XMRV en ziekte

XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) werd voor het eerst geïsoleerd in prostaatkankerweefsel van mannen met een specifiek defect van het antiviraal gen RNase-L. In 2009 rapporteerde een Science paper van Lombardi et al de ontdekking van XMRV in 67% van patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Onlangs  meldde een andere studie door Lo et al. die in PNAS gepubliceerd werd  dat  86,5% van de CVS-patiënten (32 van de 37 geteste stalen)  murine leukemie virus (MLV)-gerelateerde sequenties in hun PBMC DNA vertoonden.

Meer onderzoek is nodig om de implicatie en de exacte rol van XMRV en/of MLV’s in CVS en andere ziekten te bevestigen. Een aantal studies zijn er niet in geslaagd om XMRV op te sporen in stalen van CVS-patiënten. Het is niet duidelijk of dit te wijten is aan technische aangelegenheid of aan regionale variaties in virusprevalentie. Ook betekent verband niet causaliteit: reactivatie van XMRV/MLV kan het resultaat zijn van vooraf bestaande immuundisfunctie in CVS-patiënten, eerder dan een echte oorzaak voor de ziekte. Sommige studies suggereren dat het virus er echter niet in deze resultaten te produceren.  Sommige studies geven aan dat het virus aanwezig zou kunnen zijn in 4 tot 14% van de algemene bevolking. 

Het blijkt dat verschillende varianten van deze virussen opgespoord kunnen worden in de geteste personen. Tot nu toe is er weinig bekend over de geografische verspreiding van deze varianten, en hun exacte rol in de pathogenese van CVS. Ze beschikken misschien niet allemaal over hetzelfde vermogen om de ziekte te triggeren of bij te dragen aan de symptomen ervan.

RED Laboratories voert momenteel een aantal onderzoeksstudies uit op XMRV/MLV, maar we hebben nog niet genoeg gegevens verzameld om enige veronderstelling te ondersteunen met betrekking tot de prevalentie van XMRV en zijn verband met ziekte.

Testen die momenteel aangeboden worden bij RED Laboratories

Co-cultuur

RED Laboratories heeft een licentie gekregen voor de eigen XMRV-test van WP Biotechnologies, een volledige dochteronderneming van het Whittemore Peterson Institute. We gebruiken de co-cultuur procedure, waarbij de staal die getest moet worden in contact gebracht wordt met een infectiegevoelige cellijn. XMRV kan hierdoor repliceren in de cellen voor meerdere dagen, wat resulteert in een significante vermenigvuldiging van virale titers. Het vermenigvuldigde virus kan dan veel eenvoudiger gedetecteerd worden met behulp van PCR of Western Blot.

Om deze test uit te voeren vragen we 3x 8ml volledig bloed in Na-heparine tubes, 1x 2ml buisjes met een geel kapje en 2x 2ml volledig bloed in EDTA buisjes. Specimen moeten ontvangen worden binnen 48u op kamertemperatuur.

Kostprijs van deze test is 340€. Deze prijs bevat de co-cultuur test en een screening voor andere MLV-gerelateerde virussen met behulp van PCR op volledig bloed.

Serologie

RED Laboratories heeft een overeenkomst gesloten met VIPdx, Reno, Nevada, om serologietesten aan te bieden. Stalen zullen verzameld worden in ons laboratorium en opgestuurd worden naar VIPdx voor analyse. 

Om deze test uit te voeren vragen we 1x serum separator buisje (geel kapje).

Kostprijs van deze test is 219€. Deze prijs bevat het voorbereiden van de stalen (serum separatie), opslag, en verzending naar de Verenigde Staten en het rapporteren van de resultaten.

Serologie is in staat kan zijn om de aanwezigheid van latente virussen op te sporen, die niet opgespoord kunnen worden door de co-cultuur techniek.

Detectie van MLV-gerelateerde virussen met behulp van PCR en sequencing

Deze test is gebaseerd op de publicatie van Lo et al., die de detectie van MLV-gerelateerde sequenties in het bloed van CVS-patiënten rapporteerde.

Om deze test uit te voeren vragen we 1x 2ml volledig bloed in EDTA buisje (paarse kap).

Kostprijs van deze test is 108€. Merk op dat deze test ingesloten is in de co-cultuur test, dus je hoeft niet de MLV-screentest aan te vragen als je al de co-cultuur test aanvraagt.

We hebben de capaciteit om PCR-producten te sequencen, hoewel dit momenteel enkel uitgevoerd wordt voor intern gebruik (kwaliteitscontrole, onderzoeksprojecten). We kunnen routine sequencing starten in de toekomst, als blijkt dat het onderscheid tussen verschillende virusvarianten klinisch belangrijk is.

Interpretatie van de resultaten

Voordelen en beperkingen van elk van deze testen moet volledig begrepen worden vooraleer enige conclusies te trekken. In elk geval moet de interpretatie door een arts gebeuren.

 • Co-cultuur techniek is erg gevoelig en het belangrijkste, is de enige test die actieve van latente infecties kan onderscheiden. Een beperking is het feit dat het uitgevoerd wordt op bloedcellen, daardoor is het mogelijk niet in staat om een virus op te sporen dat aanwezig is in een ander deel van het lichaam (darm, milt). Ook is de co-cultuur procedure ontwikkeld en gevalideerd voor XMRV. Het maakt gebruik van een specifieke target cel die gevoelig is voor XMRV-infectie. Hoewel het aannemelijk is dat de meeste virusvarianten in staat zijn om deze target cellijn te infecteren, is dit nog niet aangetoond; daarom is er een mogelijkheid dat sommige virussen (zoals MLVs) niet opgespoord kunnen worden met deze techniek.
 • Serologie zal in staat zijn om antilichamen te detecteren, zelfs als het virus gelokaliseerd is in ander weefsel dan bloed. Het is waarschijnlijk in staat om de meeste varianten van XMRV en MLV-gerelateerde virussen op te sporen. Een belangrijke beperking van de serologie is echter dat het geen enkele aanwijzing geeft over het stadium van infectie. Het kan ook vals-negatieve resultaten geven, in het geval van patiënten met een defect immuunsysteem, die niet in staat is om adequaat antilichamen aan te maken. In de toekomst kan het gebrek aan specificiteit ook een probleem zijn, als blijkt dat variant identificatie belangrijk is voor klinische evaluatie.
 • MLV PCR op volledig bloed kan erg waardevolle informatie gegeven wanneer gevolgd door sequencing, aangezien het zeer nauwkeurige variatie identificatie toelaat. Een kwantitatieve PCR test is in ontwikkeling, met het oog op het meten van virale titers en niet alleen aanwezigheid van het virus. PCR kan uitgevoerd worden op elk type weefsel, waaronder biopsie, speeksel, CSF (spinaal vocht i.e. liquor),…

Een combinatie van verschillende benaderingen is waarschijnlijk de beste manier om op XMRV en/of MLV-gerelateerde virussen te testen. Een beter begrijpen van XMRV/MLV biologie is noodzakelijk voordat we met zekerheid de sensitiviteit, specificiteit en klinische relevantie kunnen evalueren van de verschillende benaderingen gebruikt om deze virussen op te sporen.

Het krijgen van een negatief resultaat betekent niet definitief dat je niet geïnfecteerd bent.

Je kan geïnfecteerd zijn met een specifieke variant die niet gedetecteerd wordt met een van deze benaderingen, of de virale titer kan te laag zijn op het moment van testen.

RED Laboratories maakt geen claims betreffende de biologische significantie, en medische implicaties, van een positief resultaat. Enkel artsen kunnen testen interpreteren, behandelopties bepalen en vragen beantwoorden betreffende de overdraagbaarheid en gezondheidsimplicaties. 

© Vertaling ME-Gids.net

2 reacties

 1. Wat is momenteel het nut om te testen op XMRV als ze nog niet zeker zijn dat het virus de oorzaak dan wel het gevolg is? Wat als we positief testen voor de co cultuur en negatief voor serologie of omgekeerd? Zijn we positief wat is dan de beste behandeling? Massaal anti retrovirale middelen slikken zoals bij HIV met alle bijwerkingen en kans op gewenning tot gevolg of toch maar een andere alternatieve cocktail dewelke nog onbekend is? Dit onder voorbehoud dat er al een behandeling bestaat voor een virus dat soms wel, soms niet opgemerkt wordt. Hoop doet leven en doet tevens de kassa rinkelen.
  Graag snel duidelijkheid aub.

 2. Nut van XMRV-test?
  Zie presentatie Dr. Judy Mikovits

  Je kan redenen hebben waarom je nu getest wil worden – zoals bijvoorbeeld nadenken over de wegen die je kan bewandelen om je immuunsysteem te ondersteunen of je familie beschermen terwijl de zoektocht naar mogelijke geneesmiddelen voortschrijdt.

  Vertaling dia 32

  • Er zijn geen andere behandelopties
  • Als extra validatie dat je een organische ziekte hebt
  • Om personeel, familie en de publieke gezondheid te beschermen
  • Om artsen te helpen ondersteunende therapieën te plannen totdat er meer doeltreffende behandelingen bestaan
  • Om de nood van het ontwikkelen van behandelingen te onderstrepen

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links