Bron:

| 5431 x gelezen

De Europese Academie voor Milieugeneeskunde (Europaem) heeft in Duitsland (Würzburg) van 23-25 April 2010 een conferentie gehouden voor gezondheidswerkers en artsen. Daarbij waren vele nationale en internationale sprekers uitgenodigd uit het veld van milieugeneeskunde, toxicologie, immunologie, neurologie en genetica. Ook artsen en tandartsen waren aanwezig. Onder de aanwezigen bevonden zich tevens vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties.

Het thema van deze internationale medische conferentie was ‘science meets practice’, ofwel ‘wetenschap in de medische praktijk’. Er werden vooral vraagstukken behandeld die te maken hebben met neurologische, endocrinologische en immunologische ziektebeelden en hun relatie tot de milieugeneeskunde.

De deelnemers toonden zich zeer bezorgd over de toename van multisysteem-ziekten zoals MCS (Multipele Chemische Overgevoeligheid), CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie. Evenals over de toename van hart- en vaatziekten, het metabool syndroom, neurodegeneratieve aandoeningen, auto-immuunziekten,en kanker.

Tijdens de conferentie werd op indrukwekkende wijze aangetoond dat deze ziektebeelden gebaseerd zijn op overeenkomstige pathologische mechanismen. Bekende mechanismen zijn chronische ontstekingsprocessen die worden beïnvloed door omgevingsfactoren, waaronder chemische vervuiling, infectieuze biologische agentia en electromagnetische straling.

Chronische ziekten betekenen dat mensen langdurig patiënt zijn en dit leidt logischerwijs tot hogere medische kosten. Deze kosten worden niet altijd vergoed en dit leidt vaak tot sociale uitsluiting van patiënten. Gelet op de negatieve berichten over de Europese economie is het van belang dat een verdere toename van chronische ziekten wordt voorkomen. Nationale zorgstelsels en zorgverzekeraars hebben nu al steeds meer moeite om de kosten van de gezondheidszorg te dekken. Daarom is de enige uitweg uit deze situatie te kiezen voor andere prioriteiten. In plaats van symptoombestrijding moet worden gekozen voor het bestrijden van de oorzaken van ziekte, met de nadruk op kosteneffectieve primaire preventie.

De deelnemers aan de conferentie doen een dringend oproep aan de Europese ministers van milieu en volksgezondheid, aan de Europese Commissie, de Europese parlementariërs, nationale regeringen en aan de directies van verzekeringsinstanties. Zij vragen dringend aandacht voor deze kwestie en de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Ook vragen ze om het afwegen van belangen van verzekerden en patiënten en te investeren in primaire preventie en vroege opsporing en diagnose van deze chronische en milieugerelateerde ziektebeelden. Het is van groot belang dat in heel Europa er bewustwording tot stand komt omtrent deze wetenschappelijke inzichten van artsen werkzaam in het gebied van milieugeneeskunde, zodat dit vak meer aandacht krijgt in het onderzoek en onderwijs aan de universiteiten. De Europese regeringen wordt gevraagd om eindelijk de reeds geratificeerde besluiten te implementeren, die in 2004 tijdens de vierde Ministeriële Conferentie over Milieu en Gezondheid in Budapest zijn genomen.

Deze oproep wordt unaniem ondersteund door alle deelnemers aan het congres.

Würzburg, 25 April 2010

Namens het bestuur van Europaem,

Jean Huss, vice-voorzitter

Dr. Kurt E. Müller, voorzitter

Dr. Peter Ohnsorge, leidinggevend voorzitter

Dr. Hans-Peter Donate, verantwoordelijk voor PR en pers


Dank aan Cathalijne Zoete, Stichting MS Remedies om deze oproep in het Nederlands aan te bieden.


Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links