Bron:

| 2307 x gelezen

 

Noorse documentaire (januari 2020) van Pål Schaathun met nu ook Nederlandse ondertiteling (klik onderaan de video op het icoon ondertiteling)

Waarschuwing: de rode draad door deze film is de 3e fase van de Noorse rituximab-studie en de hoop van ME-patiënten erop, die aan het eind de bodem in werd geslagen doordat de resultaten negatief bleken en toepassing van rituximab bij ME niet rechtvaardigden.

Alleen gelaten

Emilie

Emilie (19) is al ziek sinds ze naar de basisschool ging. Ze kon nooit naar een middelbare school. Ineens kon ze veel minder dan haar klasgenootjes, terwijl ze zeer actief en vaardig was, o.a. in het skieën. ‘Maar kinderen kunnen geen ME hebben’, dus liet men het gezin aan haar lot over. Emilie: “ik heb een ziekte die je leven rooft”. Ze bezoekt een schoolvoorstelling, waarna ze 22 dagen volledig in het donker ligt. Ontroerend is het beeld dat alle kinderen met elkaar praten maar zij alleen zit en er niet deel in kan hebben.

Laila

Laila (44) kon na 18 maanden behandeling tijdens de rituximab-studie een run van 10 km binnen één uur doen. Ze wist niet of ze rituximab of een placebo (een zoutoplossing) kreeg toegediend, maar zij voelde haar lichaam zich herstellen.

Hoop over heel de wereld

Oystein Fluge presenteert over heel de wereld over de studie. Overal stijgt huizenhoge hoop vanwege de studie (tijdens welke 3600 bloedmonsters van patiënten werden afgenomen), verwoord door de toehoorders bij een ME-conferentie in Florida in 2017 dat Fluge de oplossing van ME gevonden heeft. Fluge zelf blijft nuchter “de levenskwaliteit van ME-patiënten is veel slechter dan bij veel andere chronische ziektes.” Gedreven als hij is, gaat hij zelfs zelf bij patiënten langs om bloedmonsters af te nemen.

Postexertionele malaise

Er zijn beelden van de Noorse arts  Dr. Lien die de VO2-max test doet, bloed afneemt en elke 30 sec. het lactaat meet. Het betreft een dubbele fietstest, 2 dagen achter elkaar. Een gezonde produceert minder lactaat de tweede dag, ME-patiënten juist meer. Een visueel en tastbaar bewijs van Postexertionele Malaise (PEM), een kernsymptoom bij ME.

Hartverscheurend

12 maanden nadat de laatste patiënt voor het laatst rituximab kreeg toegediend, komt de uitslag van de studie, waar over heel de wereld reikhalzend naar uitgekeken werd. Het zijn hartverscheurende beelden wanneer de resultaten uit de verzegelde enveloppe worden gehaald en voorgelezen: ongeveer net zoveel patiënten reageerden goed op het placebo als op rituximab, maar de overgrote meerderheid op geen van beide. Fluge: “het is 16:40 uur en we hebben een negatieve studie, Kunnen we de conclusie trekken? We hadden het fout”.

De wereld stort in voor Emilie. Laila krijgt de envelop met de mededeling of zij behandeld werd met het placebo of rituximab: rituximab. Ze is opgelucht, maar het slechte nieuws is dat niet voldoende patiënten die het ook kregen, een verbetering ondergingen.

De laatste vraag aan Fluge: “u wilt het nog steeds uitzoeken?” “Ik wil minstens nog één stukje van de puzzel vinden”. Hij overweegt een studie met cyclofosfamide, als er genoeg financiering voor zal zijn. Die is nog gaande en de resultaten ervan zijn nog niet bekend.

ME: een levende hel

2 jaar later, januari 2020,  is Emilie dermate achteruit gegaan dat ze 24/7 in het donker ligt. Haar moeder: “ze wordt wakker in complete duisternis, en weet dat ze daar heel de dag in zal liggen. Het is een levende hel”.

LEFT OUT – Full Documentary (Subtitled CC)

Documentary on ME/CFS research in Norway (English subtitles) International release 2020 Directed and filmed by Pål Schaathun Producer: Jonathan Borge Lie, UpNorth Film Film editor: Morten Øvreås Composer: Kato Ådland Financed by Fritt Ord, Vestnorsk Filmsenter, TV 2 Norway and Pål Schaathun UpNorth Film © 2020

 

Bron: Left Out

Foto: Emilie, still uit de documentaire

Nederlandse ondertiteling: Corien en Els

Vertaling en samenvatting: ME Centraal

Redactie: ME-gids

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links