Bron:

| 1393 x gelezen

Onderzoeker Dr Bo BertilsonBragée Clinics, Zweden
Gefinancierd door ME Research UK

Achtergrond

Het diagnosticeren van ME/cvs wordt ernstig bemoeilijkt door een gebrek aan klinische biomarkers. Biomarkers zijn meetbare aanwijzingen in het lichaam die ons vertellen over de aanwezigheid van een ziekte, en ze kunnen informatie geven over de progressie van de ziekte. Het identificeren van een goede biomarker voor ME/cvs zou daarom kunnen helpen bij het stellen van de diagnose en bij het vinden van nieuwe behandelingsmogelijkheden.

Een potentiële bron van biomarkers zijn de vele eiwitten en metabolieten die in het lichaam circuleren. Eiwitten zijn grote moleculen die veel cruciale functies vervullen (waaronder antilichamen die ons beschermen tegen infecties en enzymen die onze stofwisseling regelen), terwijl metabolieten worden geproduceerd wanneer we ons voedsel afbreken (of metaboliseren) en ook hun eigen functies hebben.

Het onderzoeksteam van Dr. Bertilson voor dit project bestaat uit Prof. Per Sjögren, ook van Bragée Clinics, en Prof. Jonas Bergquist, een expert op het gebied van analytische chemie aan de Universiteit van Uppsala. In een eerdere studie werden monsters van bloedplasma en cerebrospinaal vocht verzameld van goed gekarakteriseerde ME/cvs-patiënten (gediagnosticeerd aan de hand van de Canadese Consensus Criteria) en gezonde controlepersonen, en deze zullen nu worden geanalyseerd op potentiële biomarkers.

Dr. Bo Bertilson & universitair hoofddocent Prof. Per Sjögren van het Bragée ME Centrum, met een foto van Prof. Jonas Bergquist van de Universiteit van Uppsala

Doelen

Het team zal massaspectrometrie gebruiken om proteomische en metabolomische analyses uit te voeren op deze plasma- en cerebrospinale vochtmonsters. Massaspectrometrie is een methode om chemische stoffen in een monster te identificeren door het monster te verdampen en het in bestanddelen te scheiden met behulp van een magnetisch veld. Op basis hiervan kan men de relatieve hoeveelheden van elk van de aanwezige moleculen berekenen.

De onderzoekers zullen de niveaus van verschillende eiwitten en metabolieten in de monsters analyseren en deze vergelijken met de niveaus die zijn gemeten in monsters van gezonde controlepersonen. Hun doel is om een profiel van deze moleculen te identificeren dat karakteristiek is voor ME/cvs en dat mensen met de ziekte kan helpen identificeren.

Potentiële voordelen

Het identificeren van een betrouwbare biomarker voor ME/cvs zou een belangrijke stap zijn in het verbeteren van de diagnostiek van de ziekte, en ook in het valideren van de ervaringen van patiënten door het identificeren van harde klinische bewijzen. De bevindingen kunnen echter ook helpen in de zoektocht naar de onderliggende biologische oorzaak van ME/cvs, en kunnen ook wijzen op mogelijke nieuwe behandelingen.

De onderzoekers benadrukken ook dat er extra plasma- en CSV-monsters beschikbaar zijn voor andere onderzoeksprojecten, en nodigen andere wetenschappers uit om contact met hen op te nemen als ze geïnteresseerd zijn. “Biosamples moeten gebruikt worden, niet voor altijd bewaard, en onze samples (plasma, serum en cerebrospinaal vocht) kunnen potentiële kennis toevoegen aan het ME/cvs-mysterie.”

Hoofdpagina project

© ME Research UK. Vertaling ME/cvs Vereniging, redactie ME-gids.    

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links