Bron:

| 21379 x gelezen

ProHealth.com, door Karen Lee Richards*,

14 oktober 2011

Een combinatie van magnesium en appelzuur staat bovenaan de lijst van aanbevelingen om pijn en vermoeidheid te verlichten, in het bijzonder voor patiënten met fibromyalgie of ME/CVS.

Magnesium (Mg) is een van de belangrijkste voedingsstoffen in ons lichaam. Het is van belang bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam en het is essentieel voor het leven. Enkele functies van magnesium zijn:

 • Normale spier- en zenuwfunctie onderhouden
 • Het hartritme stabiel houden
 • Een gezond immuunsysteem ondersteunen
 • Botten sterk houden
 • Reguleren van bloedsuikerspiegels
 • Het energiemetabolisme en de eiwitsynthese ondersteunen (1)

Aangezien ons lichaam deze essentiële voedingsstof niet produceert, is het belangrijk dat we onze voorraad magnesium dagelijks aanvullen via onze voeding en/of suppletie.

Volgens een 1985 USDA onderzoek, consumeert 75% tot 85% van de Amerikaanse volwassenen minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium. (2)

Waarom we niet genoeg magnesium krijgen

Een van de redenen dat de Amerikanen lage magnesiumgehaltes hebben, is dat ze veel bereide voedingsproducten eten, die gewoonlijk erg weinig magnesium bevatten. Magnesium komt vooral voor in groene groenten, noten en zaden, volle granen, sommige peulvruchten, en – daar gaat u van houden – chocolade.

Maar wacht – dit is niet het hele verhaal. Wat we binnen krijgen door deze magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten, kan opgebruikt worden door het eten van brood en pasta die gemaakt is van witte en geraffineerde bloem. Natuurlijke diuretica zoals koffie, thee en alcohol zijn ook magnesium verbruikers.

Een slechte voeding is echter niet de enige schuldige. Een andere grote reden waarom zoveel mensen een magnesiumtekort hebben, is dat verschillende vaak voorgeschreven geneesmiddelen de magnesium in ons lichaam afbreken. Deze zijn o.a. orale contraceptiva, oestrogenen, diuretica, corticosteroïden, sommige diabetes medicijnen en een aantal antibiotica.

Een magnesiumtekort kan in verband gebracht worden met een verrassend groot aantal ziekten waaronder fibromyalgie, ME/CVS, migraine, type 2 diabetes, osteoporose, astma, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en PMS.

Het kan moeilijk zijn om een magnesiumtekort op te sporen.

De meeste voedingstekorten kunnen opgespoord worden door een bloedtest. Maar omdat adequate serumspiegels van magnesium essentieel zijn om het hart goed te laten functioneren, werkt het lichaam overuren om zijn serum Mg gehaltes te handhaven – ten koste van onze cellen en botten. Dus zelfs als een bloedtest normale serum magnesiumgehaltes toont, kunnen je cellen, botten en spieren een ernstig tekort hebben.

Fibromyalgie en magnesiumtekort

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met fibromyalgie vaak een tekort aan magnesium hebben. Daarom is het niet verrassend dat de symptomen van magnesiumtekort behoorlijk gelijkaardig zijn aan veel van de symptomen die bij FM voorkomen:

 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Spierspasmen en krampen
 • Slecht geheugen
 • Verwarring
 • Nervositeit
 • Angst
 • Depressie

Verschillende magnesiumfuncties staan rechtstreeks in verband met de symptomen van FM:

Magnesium is betrokken bij de productie van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van de slaapcycli, pijnperceptie, stemming en het immuunsysteem. Mensen met fibromyalgie hebben meestal lage serotoninegehaltes, wat gerelateerd kan worden aan slaapstoornissen, meer pijn en stemmingsproblemen waar ze vaak last van hebben.

Een magnesiumtekort kan een verhoging van substantie P veroorzaken. Substantie P is een neurotransmitter die dienst doet als een pijnboodschapper. Mensen met fibromyalgie hebben meestal uitzonderlijk hoge gehaltes aan substantie P, die kan bijdragen tot hun overgevoeligheid voor pijn.

Magnesium activeert adenosine trifosfaat (ATP). Energie wordt geleverd door het lichaam door de mitochondriën in de vorm van ATP. Onderzoekers hebben bewijs gevonden van mitochondriale disfunctie in fibromyalgiepatiënten, die zou resulteren in ernstige vermoeidheid die door de meesten gerapporteerd wordt. (3)

Fibromyalgie en appelzuur (‘malic acid’) tekort

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met fibromyalgie verlaagde zuurstofgehaltes in hun spieren hebben, ook wel bekend als spierhypoxia. Biopten van deze spieren hebben afbraak van spierweefsel aangetoond, mitochondriale schade, en lage gehaltes aan ATP, wat de wijdverspreide spierpijn die kenmerkend is voor FM kan verklaren.

Er zijn aanwijzingen dat appelzuur de pijn, die veroorzaakt wordt door spier- en weefsel hypoxie, kan helpen verlichten. Het maakt het lichaam mogelijk om ATP – en daarbij energie – efficiënter aan te maken, zelfs onder lage zuurstof of hypoxische condities. Appelzuur verbetert ook het cellulair uithoudingsvermogen. (Appelzuur is afgeleid van voedingsbronnen zoals zure appels en wordt gebruikt/gesynthetiseerd in de mitochondriën als deel van de ATP producerende citroenzuur of ‘Krebs’ cyclus.)

Als een team werken appelzuur en magnesium bijzonder goed samen om aluminium toxiciteit tegen te gaan, waarvan men denkt dat dit een rol speelt in fibromyalgie. Appelzuur werkt als een krachtige aluminium ontgifter, terwijl magnesium verdere aluminium opbouw kan voorkomen.

De combinatie van magnesium en appelzuur vermindert FM symptomen

In een studie uit 1992, kregen 15 fibromyalgiepatiënten 300-600mg magnesium en 1200-2400 appelzuur voor een periode van vier en acht weken. Deelnemers meldden verminderingen in pijn in een tender point index. Bijzonder is dat zes van de patiënten reeds verbetering merkten binnen 48 uur. (4)

Een klinische studie die uitgevoerd werd in 1995 testte een eigen tablet die 200mg appelzuur en 50mg magnesium bevat op 24 fibromyalgiepatiënten. Na inname van drie lage dosis tabletten tweemaal daags vier weken lang, merkten de deelnemers geen significante verbetering in hun symptomen. Wanneer de dosissen echter verhoogd werden (tot maximaal zes tabletten twee keer per dag) voor 6 maanden, ervoeren ze wel een aanzienlijke vermindering in de ernst van hun pijn en gevoeligheid. (5)

ME/CVS en magnesiumtekort

Uit een 1991 case-control bleek dat 20 patiënten met ME/CVS lagere magnesiumconcentraties in de rode bloedcellen hadden dan 20 gezonde gematchte proefpersonen hadden. In een bijhorende klinische studie kregen 32 ME/CVS-patiënten placebo of intramusculaire magnesiumsulfaat elke week gedurende zes weken.

De patiënten die behandeld waren met magnesium rapporteerden dat ze verbeterde energieniveaus hadden, een betere emotionele toestand, en minder pijn. De magnesium in de rode bloedcellen werd terug normaal bij alle patiënten die aanvullend magnesium kregen, maar slechts in één patiënt met placebo. De auteurs concludeerden dat magnesium een rol kan spelen in ME/CVS. (6)

Een aantal vooraanstaande ME/CVS specialisten, waaronder Daniel Peterson, MD, Jay Goldstein, MD, Jacob Teitelbaum, MD, Charles Lapp, MD, en Paul Cheney, MD, bevelen een combinatie van appelzuur en magnesium aan voor de spiergezondheid en om de energie te verbeteren.

In zijn “From Fatigued to Fantastic” nieuwsbrief, zei Dr. Teitelbaum, “magnesium en appelzuur zijn ook belangrijk. Wanneer appelzuur en de andere componenten laag staan, moet het lichaam vaak overschakelen op erg inefficiënte (anaerobe) middelen om energie te genereren. Dit draagt bij aan een abnormale ophoping van melkzuur dat vaak voorkomt na inspanning bij CFIDS/FM. Dit veroorzaakt spierpijn en vermoeidheid.”

Hoeveel magnesium/appelzuur dient u te nemen?

Drie van de ProHealth’s Double Strength Ultra ATP+ bevatten 125mg magnesium en 1200mg appelzuur – een zeer effectieve balans op basis van jarenlange ervaringen van patiënten. (Ook verkrijgbaar bij iHerb) De aanbevolen startdosis is drie tabletten die ingenomen dienen te worden een uur voor het ontbijt en voor het slapengaan. De dosis kan geleidelijk worden verhoogd als dat nodig is.

Dr. Sarah Myhill zegt, “magnesium oraal is uiterst veilig – teveel veroorzaakt wel diarree. Probeer de hoeveelheid orale magnesium te verhogen totdat het diarree veroorzaakt, verminder dan de dosis iets totdat het niet meer voorkomt. Met andere woorden magnesium nemen volgens de verdraagbaarheid van de darmen…” (7)

Sommige mensen die magnesium en appelzuur nemen, hebben een verbetering van de symptomen opgemerkt in minder dan 48 uren, maar het kan ook vier tot zes weken duren.

Samenvatting

Magnesium en appelzuur zijn essentiële voedingsstoffen, maar de meeste mensen hebben er een tekort aan. Hun pijnverlichtende, energie producerende en stemmingstabiliserende kwaliteiten kunnen vooral gunstig zijn voor mensen met fibromyalgie en ME/CVS.

Referenties:

 1. Wester PO. Magnesium. Am J Clin Nutr. 1987 May;45(5 Suppl):1305-12.  [There is a link to a full-text pdf on this abstract.]
 2. Morgan KJ, et al. Magnesium and calcium dietary intakes of the U.S. population. J Am Coll Nutr. 1985;4(2):195-206.
 3. Cordero MD, et al. Mitochondrial dysfunction and mitophagy activation in blood mononuclear cells of fibromyalgia patients: Implications in the pathogenesis of the disease. Arthritis Res Ther. 2010;12(1):R17. Epub 2010 Jan 28.
 4. Abraham GE, Glechas ID. “Management of fibromyalgia: A rationale for the use of magnesium and malic acid.” Journal of Nutritional Medicine,1992;3:49-59.
 5. Russell IJ, et al. Treatment of fibromyalgia syndrome with Super Malic: A randomized, double blind, placebo controlled, crossover pilot study. Journal of Rheumatology, 1995; 22:953-958.
 6. Cox IM, et al. Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome. Lancet. 1991 Mar 30;337(8744):757-60.
 7. Myhill, S. (2010, July 06). Magnesium – treating a deficiency

*Supplement onderzoeksschrijfster Karen Lee Richards is Lead Expert gespecialiseerd in Fibromyalgie en ME/CVS, voor de ChronicPainConnection HealthCentral (www.chronicpainconnection.com). Karen is mede-oprichter van de Nationale Vereniging Fibromyalgie (NFA) en was hoofdredacteur van fibromyalgie AWARE magazine voor vier jaar.

Opm.: Deze informatie werd niet gecontroleerd door de FDA. Het is universeel en is niet bedoeld voor de preventie, diagnose of behandeling van een ziekte of aandoening. Het is heel belangrijk dat u geen veranderingen aanbrengt in uw behandelplan zonder dit te onderzoeken of bespreken in samenspraak met uw arts of specialist.

© Vertaling door ME-gids.net van “Magnesium Plus Malic Acid: One-Two Punch for Pain & Fatigue” (ProHealth, 14 oktober 2011)

Eén reactie

 1. magnesium en appelzuur.
  jammer dit is dus niet voor mij, ik reageer namelijk op deze “stoffen” zeer allergisch net als zo veel andere produkten en levens middelen. mijn maaltijdbereik wordt steeds kleiner en kleiner, en het is steeds meer puzzelen om zo goed mogelijk mijn voedingsstoffen binnen te krijgen.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links