Bron:

| 5885 x gelezen

Ook zo genoeg van het psycho(a)sociale beleid als het over ME gaat, het onbegrip/onwetendheid van artsen, specialisten, keuringsartsen en omgeving? Je hebt vast de petitie voor de erkenning van ME als biomedische ziekte al eens voorbij zien komen en als het goed is (hopelijk) al getekend. Zo niet, wil je dat hier alsnog doen? Dit kan ook anoniem als je dat prettiger vindt. Mede dankzij een klein groepje die erg hun best doen de petitie onder de aandacht te brengen, is de stand nu de 5800 gepasseerd. Maar dit moeten en kunnen er veel meer worden. Jij kunt hierin een belangrijk verschil maken! Ook als je zelf te ziek bent en denkt niets te kunnen betekenen wil ik vragen door te lezen. Aanleiding is de oproep van de ME/CVS-Vereniging om de aandacht voor de petitie te vergroten door handtekeningenformulieren te verspreiden, wat de Lyme-vereniging eerder met succes op deze manier heeft gedaan. Help mee om samen het verschil te maken en ME uit de psychische hoek te krijgen. Zoals dat ook met MS, diabetes en epilepsie gebeurd is, waarvan de situatie ooit – onvoorstelbaar genoeg – vergelijkbaar was met ME nu. Nu is het onze beurt. En bedenk: een druppel stelt weinig voor, maar een zee vol druppels heeft de kracht om steden te verwoesten en rotsen te doen wegslijten. Laten we door onze krachten te bundelen een zee vormen en het huidige ME-beleid omver werpen!

–> LET OP als je vóór of op 26 januari formulieren hebt geprint: per ongeluk kwam op het handtekeningenformulier de kolom ‘geboortedatum’ niet voor, dit is wel noodzakelijk voor een burgerinitiatief. Al geprinte formulieren kun je aanpassen door ‘geboortedatum’ boven ‘nationaliteit’ te zetten, zowel de nationaliteit als de geboortedatum komen daarmee dus in hetzelfde vak. Gebruik voor nieuwe formulieren opnieuw de link hieronder, hierin staat het inmiddels aangepaste formulier.

Handtekeningen die al opgehaald zijn kunnen gewoon ingeleverd worden en eventuele problemen t.z.t. opgelost. Maar omdat het er officieel op moet staan, graag vanaf nu wel met geboortedatum.

1) Print het handtekeningenformulier uit (of laat dit doen) zoveel als je denkt nodig te hebben. Liefst in kleur, dit valt meer op en is aantrekkelijker om te tekenen.

2) Probeer dit neer te leggen (of laat dit door iemand doen) op diverse plaatsen. Bij winkels, apotheken, sportclubs, overal waar regelmatig (veel) mensen komen.

Vraag voor extra verspreiding bijvoorbeeld ook of mensen in je omgeving die met je/de situatie begaan zijn en willen helpen (bijvoorbeeld ouders, broers, schoonfamilie, buur) meer formulieren te verspreiden en deze bijvoorbeeld op hun werkplek te laten leggen (bv kantine op een plek waar iedereen langskomt, het kan zien en gelegenheid heeft te tekenen), hun sportclub, hobbyclub,wat jij of zij maar kunnen bedenken.

Of wie weet heb je ook wel een neefje, nichtje, buurjongetje/-meisje die je graag wil helpen en langs de deuren wil om handtekeningen op te halen, dit keer niet voor zoiets als Unicef of kinderpostzegels, maar voor ME!

3) Haal/verzamel de formulieren half/eind februari op en stuur ze naar:

4e Hambaken 89, 5231 TX Den Bosch (ME/CVS-Vereniging).

De 3 personen die de meeste handtekeningenformulieren binnenhalen krijgen het volgende cadeautje als dank voor hun inzet: 

Nr.1 – Een cadeaubon van 20 euro + Het boek Ik werd ziek maar de Wereld bleek mesjokke van Mirande de Rijke 

Nr.2 – Een cadeaubon van 15 euro

Nr.3 – Een cadeaubon van 10 euro

Momenteel zijn er al mensen die 15, 10 en 9 volle (!) handtekeningenformulieren hebben binnengehaald! Haal jij er meer op?

PDF handtekeningenformulier

8 reacties

 1. vele handen maken licht werk
  Dank voor jullie positieve reacties Louisa en mamoes (bedankt voor het aan het werk zetten van je printer, super!). Alles om maar zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en in dat licht een kleine moeite hier een oproep te doen. Hopelijk raken meer/veel (!) mensen geïnspireerd, dat is het doel. Dit is het jaar dat de omslag in het denken over ME in NL plaats gaat (kan) vinden, deze petitie is daar een belangrijke middel voor en iets waar we allemaal ons steentje aan moeten en kunnen bijdragen, of dit nu een kiezel is of hele hunebedden zijn 🙂 . 2011 het jaar van de Arabische Lente, 2012 de ME-lente, we gaan ervoor!

 2. Deze versie van formulieren niet geldig?!
  Heel goed! ..maar ik had al enthousiast een hele stapel handtekeningenformulieren uitgeprint : ) en zag net ineens op de site van de ME/CVS-Vereniging dat op deze eerste versie van de formulieren de kolom ‘Geboortedatum’ ontbreekt en dat de handtekeningen zonder geboortedatum niet geldig zijn !!!?

  Ik geloof ook in een omslag in het ME denken dit jaar! ..probeer als ik even energie heb zoveel mogelijk te doen aan ‘ME awareness’ : ) (volgende week even checken of mijn internist de nieuwe internationale criteria al gebruikt ; )

 3. Officieel niet, in praktijk oké
  Hoi Kaki,
  Ik schrok me ook rot toen ik het gisteren las. Officieel zijn handtekeningen zonder geboortedatum niet geldig, maar in de praktijk is het niet zo dat het een probleem zal opleveren dat niet kan worden opgelost. Dus vanaf nu wel graag met geboortedatum (je stapel alvast uitgeprinte formulieren kun je gewoon aanpassen hoor, hoef je echt niet opnieuw te printen), dan komt het helemaal goed. De handtekeningen die je al hebt kunnen blijven staan. Fijn dat je zo je best doet om erkenning van ME te bereiken. Denk je wel om jezelf? Veel succes en het allerbeste met je! Groetjes Annemoontje

 4. Titel
  Goed dat jullie de papieren petitie promoten. Ik zou alleen de titel hiervan veranderen in: ME uit de psychische hoek: papieren petitie.

  Dan denken er mischien meer, hé, kan dat ook, dat moet ik eens lezen?!?

  Succes!

 5. Hai Spring,
  Dank voor je suggestie. Ik snap je redenatie ook helemaal en die is goed, maar de gedachte achter deze titel was eigenlijk om het zo breed mogelijk te houden en er meer interesse zou zijn (zowel voor mensen die interesse hebben voor petitie in welke vorm dan ook, als ook diegenen die daar niet voor naar een artikel gaan). Wanneer men meteen ziet dat het om een/de petitie gaat is misschien voor een bepaalde groep niet interessant genoeg om het artikel te gaan lezen (is mijn ervaring), die we juist ook willen bereiken. Met de tekst en de oproep hopen we vervolgens ook die lezer te inspireren mee te gaan helpen verzamelen. Vandaar deze keus om zoveel mogelijk bezoekers – ook die niets van deze petitie weten – te trekken het artikel te lezen en hopelijk te inspireren tot actie!

 6. Super actie!
  Ben blij dat er eindelijk iets gedaan word om te zorgen dat ME serieus genomen word!
  Mijn tante heeft dit, en ze word (vooral door gewone mensen eigenlijk) vaak beoordeeld; net alsof ze ergens een knopje heeft om ME te stoppen oid. 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links