Bron:

| 3307 x gelezen

#MEAction, 23 maart 2019

De Workwell Foundation heeft onderstaand persbericht gepubliceerd over haar meta-analyse van 20 jaar studies die “overweldigend bewijs” van chronotrope incompetentie aantonen bij mensen met ME/cvs, wat bijdraagt aan de inspanningsintolerantie bij mensen met myalgische encefalomyelitis (ME).

Een normale respons op inspanning is een verhoging in hartslag. Het falen van het hart om gelijke tred te houden met een toename van de vraag, wordt chronotrope incompetentie (CI) genoemd, een invaliderende aandoening die inspanningsintolerantie veroorzaakt en vaak tot slechte gezondheid leidt. Volgens een nieuwe meta-analyse van onderzoekers aan de Workwell Foundation en de University of the Pacific, wordt CI vaak gevonden bij mensen met ME/cvs, een complexe neuro-immuunziekte.

De meta-analyse, recent gepubliceerd in Frontiers in Pediatrics, was gebaseerd op 20 jaar studies van 1- en 2-daagse cardiopulomonaire inspanningstesten (CPET). Bij het vergelijken van de hartslagdata tussen ME/cvs-patiënten en gepaarde controles, vroegen de auteurs zich af of chronotrope incompetentie bijdraagt aan de inspanningsintolerantie die deze ziekte kenmerkt.

Ze vonden overweldigend bewijs van CI bij ME/cvs-patiënten, zowel bij mannen als vrouwen, in vergelijking met gezonde controles. Bij een bevinding die uniek is voor deze ziekte, toonde de studie aan dat de hartslagrespons zelfs lager was op de tweede dag van een herhaalde inspanningstest op zowel maximale als submaximale niveaus, waardoor de zuurstofkost van zelfs eenvoudige taken voor velen boven een veilige hartslagdrempel lag.

De ernst van CI hing ook af van de ernstgraad van de ziekte, waarbij de meest ernstige patiënten nog grotere verschillen ervaren tussen de werkelijke en voorspelde maximale hartslag.

Volgens Workwell Foundation kan CI een slechte situatie erger maken. Een afgezwakte hartslag in reactie op inspanning zou het reeds lage zuurstofverbruik die in deze ziekte gevonden wordt, kunnen verergeren, en de activiteitsniveaus verder kunnen beperken. CI komt bovenop de postexertionele malaise (PEM), een verslechtering van symptomen in reactie op activiteit.

De auteurs veronderstellen dat een abnormale hartslagrespons op inspanning waarschijnlijk te wijten is aan verstoorde autonome regulering van het hart. Ze suggereren nieuwe onderzoeksrichtingen die onderzocht moeten worden om beter te begrijpen wat de drijvende factor is achter de patronen die in deze paper ontdekt zijn.

Deze bevindingen zijn van belang voor zorgverleners en patiënten die proberen om te gaan met hun ziekte via het pacen van activiteiten. Pacingplannen op basis van door leeftijd voorspelde hartslagdrempelwaarden zouden met de nodige voorzichtigheid bekeken moeten worden omdat de chronotrope reactie verstoord is bij mensen met ME/cvs.

De volledige studie over chronotrope incompetentie, getiteld “Chronotropic incompetence: an overlooked determinant of symptoms and activity limitation in myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome,” [Chronotrope incompetentie: een over het hoofd geziene determinant van symptomen en activiteitenbeperking bij myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom], is online beschikbaar in het vrij toegankelijk medisch tijdschrift Frontiers in Pediatrics.

Workwell Foundation is een fiscaal gesponsord programma van United Charitable, een geregistreerde 501c3-organisatie.

Grafiek bovenaan: MET-test

© Workwell Foundation. Intro MEAction. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.

N.v.d.r. Deze studie baseert zich op 25 studies die de Fukudacriteria gebruikten, vier die de Oxfordcriteria gebruikten, vijf die de Holmescriteria gebruikten en één studie gebruikte de Fukudacriteria, Canadese Consensuscriterai en Internationale Consensuscriteria.

Citeren?

Davenport TE, Lehnen M, Stevens SR, VanNess JM, Stevens J and Snell CR (2019) Chronotropic Intolerance: An Overlooked Determinant of Symptoms and Activity Limitation in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome? Front. Pediatr. 7:82. doi: 10.3389/fped.2019.00082

[HTML] [PDF]


Lees ook

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links