Bron:

| 1779 x gelezen

Cara Tomas en Julia Newton van Newcastle hebben onlangs een review van de metabolische afwijkingen in ME/CVS geïdentificeerd, deels gebaseerd op hun eigen onderzoek waarvan een deel door ME Research UK werd gefinancierd.

Auteurs

Cara Tomas en Julia Newton

Instituten

Institute of Cellular Medicine, Newcastle University; Newcastle upon Tyne Hospitals, NHS Foundation Trust, Newcastle upon Tyne, VK

Abstract

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), doorgaans bekend als myalgische encefalomyelitis (ME), is een invaliderende ziekte van onbekende etiologie. CVS/ME* is een heterogene ziekte die gepaard gaat met een groot aantal symptomen maar met ernstige, langdurige vermoeidheid als het kernsymptoom geassocieerd met de ziekte. Er zijn momenteel geen bekende biomarkers voor de ziekte, grotendeels omwille van het gebrek aan kennis rond de etiopathogenese van CVS/ME. Er zijn talrijke studies uitgevoerd in een poging om potentiële biomarkers voor de ziekte te identificeren. Deze minireview biedt een korte samenvatting van het huidige onderzoek naar de identificatie van metabolische afwijkingen in CVS/ME die mogelijke biomarkers voor de ziekte kunnen vertegenwoordigen. De vooruitgang van het onderzoek naar sleutelgebieden waaronder een ontregeling van het immuunsysteem, mitochondriale disfunctie, activatie van 5-adenosinemonofosfaat geactiveerde eiwitkinase, acidose van skeletspiercellen, en metabolomica worden hier gepresenteerd. Studies beschreven in deze minireview tonen veel potentiële oorzaken voor de pathogenese van CVS/ME en identificeren veel potentiële metabolische biomarkers voor de ziekte uit bovengenoemde onderzoeksgebieden. De toekomst van onderzoek naar CVS/ME zou gericht moeten zijn op het voortbouwen op de potentiële biomarkers voor de ziekte met behulp van multidisciplinaire technieken op meerdere onderzoekslocaties om robuuste datasets te produceren. Of de metabole veranderingen in deze minireview voorkomen als een oorzaak of een gevolg van de ziekte, moet ook worden vastgesteld.

*N.v.d.r. CVS/ME staat in het origineel maar ME-gids is het niet eens met deze benaming om CVS op de eerste plaats te zetten. Ook is het zo dat postexertionele malaise en niet chronische vermoeidheid op de voorgrond staat bij ME/cvs.

Publicatie

Biochemical Society Transactions, 2018 Apr 17; Epub ahead of print

[PDF]

Financiering

De auteurs danken de volgende financierders: de Medical Research Council (MRC), Action for ME, ME Research UK en de ME Association UK.

© ME Research UK. Vertaling zuiderzon, redactie abby, ME-gids.

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links