Bron:

| 4018 x gelezen

In navolging van een initiatief van Europese ME Alliantie (EMEA) uit 2012 (EMEA dient petitie in bij het Europees Parlement) dringt Europees parlementslid Willy Meyer (Lid van Izquierda Unida / Verenigd Links) via parlementaire vragen in het Europees Parlement aan op betere diagnose(criteria) van en meer onderzoek naar ME.

Ter ere van 12 mei, Wereld ME-dag verspreidt EMEA de Nederlandstalige versie van het eerder verschenen Spaanstalig persbericht. Dit is een belangrijke stap op Europees niveau voor de ME-patiënten!

Willy Meyer vraagt de Europese Commissie om een betere diagnose en erkenning van Myalgische Encefalomyelitis.

Willy Meyer heeft de Europese Commissie gevraagd haar bevoegdheden op Europees niveau uit te oefenen, opdat de gezondheidsstelsels van de lidstaten beschikken over procedures voor een juiste diagnose van Myalgische Encefalomyelitis (M.E.), niet meer te verwarren met het chronisch vermoeidheidssyndroom [CVS].

Myalgische Encefalomyelitis is geclassificeerd volgens de internationale wetenschappelijke gemeenschap als een ernstige neurologische aandoening, het chronische vermoeidheidssyndroom [CVS] is een ongedefinieerd concept, dat kan leiden tot foute diagnoses.

Reeds in 2009 heeft de Europese Commissaris van het ministerie van Volksgezondheid en Consumptie, Mevr. Androulla Vassiliou, toegegeven dat de term kan leiden tot verwarring en problemen voor de patiënten. Ondertussen is er nog maar weinig vooruitgang geboekt bij het corrigeren van deze vermelde diagnoses. Mensen die getroffen zijn door Myalgische Encefalomyelitis bevinden zich in een wanhopige situatie van hulpeloosheid als gevolg van continue verkeerde diagnoses, te wijten aan het ten onrechte kwalificeren van ME als een psychologisch probleem in plaats van een neurologische ziekte.

“De openbare gezondheidsdiensten van de lidstaten moeten met alle hen ter beschikking staande middelen een nauwkeurige diagnose garanderen van alle ziektes, die erkend zijn door de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Elke fout in deze stap heeft ernstige gevolgen voor de betrokkenen,” benadrukte het Europees lid van de Spaanse communistische partij Izquierda Unida (Verenigd Links)

In de parlementaire vraag benadrukt Meyer de noodzaak tot implementatie van de Canadese Consensus Criteria 2003 (CCC)/ Internationale Consensus Criteria 2013 (ICC) in de lidstaten voor een effectieve diagnose van Myalgische Encefalomyelitis, en dringt hij er op aan dat de Europese Commissie geld beschikbaar stelt voor biomedisch onderzoek teneinde diagnostische technieken en behandelingsmogelijk­heden voor deze zeer ernstige neurologische ziekte te verbeteren.

De Europese Commissie moet zich er ook van bewust zijn dat de EU-lidstaten de internationale overeenkomsten niet mogen schenden die verplichten de geïdentificeerde ziekten te erkennen; de Wereldgezondheidsorganisatie erkent deze ziekte in haar internationale classificatie van de ziekten.

 Ook de Internationale Arbeidsorganisatie erkent deze ziekte, met als gevolg dat elke verkeerde diagnose van deze ziekte, een schending is van de overeenkomsten die werden overeengekomen binnen deze twee instellingen.

Richard Simpson, Chairman. © EMEA.

 

Niets van deze tekst mag gebruikt worden voor publicaties zonder toestemming van De Belgische ME-vereniging, Dorp 73, Nieuwrode  e-mail : me.vereniging@belgacom.net

4 reacties

 1. Dit is geweldig! Hartelijk dank Willy Meyer! Hij verwoordt het ook nog eens helemaal goed, met de nadruk op de inderdaad hele ernstige gevolgen. Nu nog onze stronteigenwijze regeringen (BE, NL en alle andere Europese landen die er een beschamend potje van maken t.a.v. deze ziekte met enorme gevolgen voor de betrokkenen op ieder vlak in hun leven) en artsen en gezondheidsinstellingen die moeten volgen. Heb er een hard hoofd in, maar wie weet…

 2. Weer eens de SP gemaild. Deze nu naar de SP gestuurd:
  Waar blijft de SP?!?

  https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-1050.html

  Laat de ME patiënten nu niet nog langer in de steek.
  We hebben biomedische onderzoeken nodig geen bewegings- en cognitieve therapie!

  De CBO richtlijnen maakt ME patiënten
  onherstelbaar zieker!
  https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-1015.html

  en ook:
  https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-2-pid-101.html

  ME is een inflammatoire (onstekings) immuniteitsaandoening (het lichaam valt zichzelf aan) met neurologische (hersenen) aspecten!

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links