Bron:

| 8057 x gelezen

In een brief van 8 maart aan de Tweede Kamer reageert demissionair minister Donner op het verzoek van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid om maatregelen ter beëindiging van de problemen bij de keuring van arbeidsongeschikte ME/CVS-patiënten.* De minister erkent dat het UWV fout heeft geoordeeld in de zaken van twee ME/CVS-patiënten, waarover de rechtbank Almelo eind januari heeft geoordeeld en die aanleiding waren voor het verzoek van de Steungroep. Hij herhaalt echter zijn stelling dat het slechts om een ‘incident’ gaat. Dat is volgens de Steungroep ongeloofwaardig.

De Steungroep vindt het terecht dat de minister zich in zijn brief aansluit bij het oordeel van de rechtbank Almelo dat ME/CVS een reële en invaliderende aandoening is en dat het UWV fout zit met de redenering dat beperkingen niet of minder aannemelijk zijn omdat er geen afwijkingen zijn gevonden. Gezien wet- en regelgeving, professionele richtlijnen voor keuringsartsen en herhaalde uitspraken van de Tweede Kamer mocht niet anders verwacht worden.

Betreurenswaardig is het dat de minister, zonder daarvoor met controleerbare bewijzen te komen, blijft volhouden dat het slechts om een ‘incident’ gaat. Dit standpunt, dat hij tot nu toe in alle gevallen waarover kamerleden zijn oordeel hebben gevraagd heeft ingenomen, bijvoorbeeld ook naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank Zutphen**, valt niet vol te houden. Alleen al bij de drie zaken waarin de rechtbanken van Zutphen en Almelo geoordeeld hebben dat het UWV uitgaat van een onjuiste visie zijn zeven verschillende (bezwaar)verzekeringsartsen van het UWV betrokken, nog afgezien van de verantwoordelijke stafverzekeringsartsen. Van een individuele ‘misser’ kan dus geen sprake zijn.

Het gaat veel te vaak fout

De Steungroep zal binnenkort eigen onderzoek publiceren naar keuringservaringen van ME/CVS-patienten. Enkele cijfers zijn al naar buiten gebracht op een door de Steungroep georganiseerde conferentie op 5 februari j.l. , waar ook UWV-vertegenwoordigers waren vertegenwoordigd***. Het gaat om 88 meldingen in 22 maanden van februari 2008 tot en met november 2009 (keuringsdata vanaf 1 november 2007). (28 % betreft een eerste keuring en 52 % een herkeuring door een verzekeringsarts van het UWV, 20 % betreft een beoordeling door bedrijfsarts). Van de melders vindt 79% dat de verzekeringsarts of bedrijfsarts onvoldoende rekening heeft gehouden met de beperkingen als gevolg van ME/CVS, 74% vindt de kennis van deze artsen over ME/CVS onvoldoende, 61% vindt ze bevooroordeeld en 82% geeft een onvoldoende voor het onderzoek van de betreffende artsen.

Geen zoete koek maar onafhankelijk onderzoek

Als het klopt dat het UWV per jaar ongeveer 100 mensen met ME/CVS beoordeelt, zoals de minister schrijft (omgerekend ongeveer 183 per 22 maanden), dan zijn bovengenoemde aantallen schrikbarend groot en kan er niet meer van een ‘incident’ gesproken worden! Overigens heeft de Steungroep nooit beweerd dat het bij alle keuringen van ME/CVS-patiënten fout gaat, zoals de minister in zijn brief suggereert. We kennen ook positieve voorbeelden. 

De Steungroep gaat ervan uit dat volksvertegenwoordigers de beweringen van de minister en het UWV niet voor zoete koek slikken en blijft aandringen op een onafhankelijk onderzoek. 

* 8 maart 2010 brief van demissionair minister Donner aan de Tweede Kamer: Keuring ME/CVS patiënten en 3 feb. 2010 persbericht Steungroep: Rechtbank Almelo: UWV in de fout bij keuring ME/CVS-patiënten

**2 november 2009: Kamervragen over handelwijze UWV tegenover ME/CVS-patiënte en 23-11-2009: Antwoorden minister Donner op kamervragen over keuringen bij ME/CVS onbevredigend.

***5 februari 2010 ‘ME/CVS: verantwoord oordelen (on)mogelijk?’ Werkconferentie Steungroep zeer geslaagd.


Aandacht van de pers:


Donner ziet fout UWV Hengelo als ‘incident’

Tubantia, 10 maart 2010

HENGELO – De twee zaken waarbij het UWV Hengelo op de vingers is getikt door de rechtbank Almelo zijn volgens minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een ‘incident’. Het UWV in Hengelo ligt al langere tijd onder vuur vanwege het onjuist beoordelen van de arbeidsongeschiktheid van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CVS. 

Lees verder



Donner bemoeit zich niet met UWV Hengelo

Tubantia, 10 maart 2010

HENGELO – Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet geen reden om in te grijpen bij het UWV in Hengelo.

Lees verder


UWV: ME/CVS is ziekte in zin van arbeidsongeschiktheid

Helpende handen, 9 maart 2010

Minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het UWV ME/CVS beschouwt als een ziekte of gebrek in de zin van de arbeidsongeschiktheidswetgeving.

Hiermee wil hij niet zeggen dat ME/CVS – en dat geldt ook voor alle andere ziektebeelden – automatisch toegang geeft tot een uitkering. 

Lees verder

Eén reactie

  1. Donner heeft gesproken
    Zucht. En wat nu? Veel mensen behalve de minister zelf proberen duidelijkheid te scheppen in deze moeilijke situatie, nieuwe invalshoeken te vinden, maar de politiek blijft op haar keurige kont zitten?

    Met het oog op de leegloop in Den Haag: laat Donner voor zijn gezinsleven kiezen, dan kan iemand anders (bij voorkeur geen CDA) deze post invullen.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Datum/Tijd Evenement
09/11/2024
14:30 - 15:30
Medisch mistspuien - spreekbeurt en signeersessie over boek Recognise ME
Tiny Stories, Kortrijk
10/11/2024
14:00 - 20:00
Quiz t.v.v. biomedisch onderzoek naar Long Covid, ME/cvs, POTS en Lyme
Hof Van Laar, Zemst, Zemst
15/11/2024
Hele dag
Internationale meeting over Long Covid (en ME/cvs) bij kinderen
25/11/2024
19:00 - 21:00
Webinar epigenetisch onderzoek bij ME/cvs en fibromyalgie
07/12/2024
13:00 - 17:30
Creatief kerstmarktje
Parkresidentie Institut Moderne, Gent
Recente Links