Bron:

| 2093 x gelezen

ME Association, 6 augustus 2018

Vorige week bevestigde DX Revision Watch dat het opnemen van ME en CVS als voorbeelden van een ‘multisysteemaandoening’ in SNOMED CT vervangen zal worden door het meer geschikte ‘aandoening van het centraal zenuwstelsel’.

Dit volgt uit de welkome inspanningen van belangenbehartiger Suzy Chapman, die de gezaghebbende blog DX Revision Watch schrijft, en Sonya Chowdhury, namens Forward ME en Action for ME.

SNOMED CT is een uitgebreid elektronisch klinisch classificatiesysteem dat gebruikt wordt door de NHS [National Health Service], dat bekende diagnoses en symptomen registreert met als doel om klinische informatie consistent te maken in verschillende zorgomgevingen.

In sommige opzichten lijkt het relevanter te zijn voor inwoners van het VK dan het internationaal classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie, omdat elektronische patiëntendossiers van de NHS geüpdatet moeten worden om de verandering te weerspiegelen.

Hoewel chronisch vermoeidheissyndroom helaas de hoofdterm blijft in dit klinisch vocabularium, wordt ME erkend als een synoniem, samen met andere erkende termen.

De verandering zal in september plaatsvinden in het VK, en aangezien SNOMED CT ook internationaal gebruikt worden, zal het ook zijn weerslag hebben op de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en andere Europese landen.

Het is te vroeg om te zeggen welk praktisch effect dit eventueel zou kunnen hebben op de patiëntenrelaties en behandelingen binnen de NHS, maar het betekent op zijn minst dat ME/CVS nu zal worden opgelijst onder een meer geschikte hoofdrubriek.

Dr. Charles Shepherd, Medisch Ere-Adviseur Van De ME Association:

“Dit is een onderwerp dat de Countess of Mar en de groep van belangenverenigingen, Forward ME, al enige tijd nauwlettend volgen. Dus het is goed nieuws om te zien dat ME nu geclassificeerd zal worden als een neurologische aandoening in het systeem SNOMED CT – een positie die consistent is met de classificatie van ME door de WHO.”

“Zoals onze samenvatting stelt, is het moeilijk in te schatten welk praktisch effect dit zal hebben in de consultatieruimte – omdat de meeste artsen de wijzigingen in het classificatiesysteem SNOMED niet volgen en er niet over lezen.”

“Maar het zal nuttig zijn als we weer eens een verklaring in de media of van de medische beroepsgroep moeten weerleggen dat ME/CVS een psychische aandoening zou zijn. Het kan ook nuttig zijn voor mensen met ME/CVS wanneer ze een onjuiste beslissing omtrent uitkering, verzekering of wettelijkheden moeten aanvechten die wederom gebaseerd is op een onjuiste classificatie van ME als psychische aandoening.

© ME Association. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.

Opnieuw gepubliceerd met vriendelijke toestemming van de Britse ME Association.

Engelse versie beschikbaar op hun website:
www.measociation.org.uk

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links