Bron:

| 2921 x gelezen

V.l.n.r.: Joanne Linn, Ph.D., postdoc; Lisa Smoot, laboverantwoordelijke; Luke Parkitny, Ph.D., postdoc; en Jarred Younger, Ph.D., labodirecteur and professor Psychologie

Door Katherine Shonesy, UAB News, 2 december 2014

Chronische pijn en vermoeidheidssyndromen die personen teisteren, zijn moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Deze aandoeningen, die bekend zijn onder namen zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom, treffen mogelijk meer dan 200.000 personen in Alabama.

Onderzoek door een professor verbonden aan de nieuwe Universiteit van Alabama in Birmingham onthult dat het beste medicijn om een einde te maken aan chronische pijn- en vermoeidheidsaandoeningen het stoppen van ontsteking in de hersenen kan zijn.

Jarred Younger, Ph.D., die naar de UAB kwam van de medische faculteit van de Stanford Universiteit, heeft een primaire aanstelling aan het Departement van Psychologie en twee secundaire benoemingen aan het Departement van Anesthesiologie en de Afdeling Klinische Immunologie en Reumatologie. Zijn focus is om neuro-inflammatoire aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. Youngers werk aan Stanford heeft al nieuwe behandelingen opgeleverd voor pijn en vermoeidheid, en hij zet dit werk voort aan UAB.

“We geloven dat in veel gevallen wanneer iemand aan chronische pijn of vermoeidheid lijdt, ze misschien lijden aan een laaggradige ontsteking in hun hersenen,” zei Younger. “We onderzoeken manieren om de hersenen terug naar hun normale toestand te krijgen.”

Younger heeft twee postdocs – Joanne Lin, Ph.D., een farmacologe en neurologische beeldvormingsspecialiste, en Luke Parkitny, Ph.D., een onderzoeker in chronische pijn immunologie.

Het team maakt gebruik van recent ontwikkelde technologieën op het gebied van immuuntesten, neurologische beeldvorming en farmacologie om beter de redenen te begrijpen waarom mensen chronische pijn en vermoeidheid ontwikkelen. Ze testen ook nieuwe behandelingen voor deze aandoeningen.

“In veel gevallen zullen de mensen die aan chronische pijn of vermoeidheid lijden, vinden dat de huidige behandelingen gewoon niet doeltreffend zijn,” aldus Younger. “Veel behandelingen zijn verslavend of zorgen voor andere belangrijke risico’s. Er is dus een grote behoefte om betere behandelingen te ontwikkelen.”

Met weinig artsen die zich specialiseren in dit soort aandoeningen hebben patiënten minder opties voor behandeling. In Alabama zijn er geen klinische onderzoekscentra die zich specialiseren in aandoeningen zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.

Younger ziet een opportuniteit om een centrum in Birmingham te creëren dat onderzoek en geneeskunde van wereldklassen samen zal brengen om te helpen deze aandoeningen te voorkomen en te behandelen.

“Uiteindelijk hopen we objectieve testen te vinden voor de diagnose en doelgebieden voor nieuwe behandelingen zodat deze mensen hun leven terug krijgen,” zei Younger. “UAB’s groeiende interesse in deze aandoeningen moet hoop brengen voor de vele patiënten in Alabama.”

Senator Slade Blackwell van Alabama State deelt dit doel. In 2013 leidde Blackwell het initiatief om een gezamenlijke resolutie in de Senaat aangenomen te krijgen die erop aandrong bij Gov. Robert Bentley en de ambtenaren van volksgezondheid om een klinisch zorg- en onderzoekscentrum voor deze aandoeningen op te richten.

“Het hebben van een klinisch zorg- en onderzoekscentrum in Alabama die deze ziekten behandelt, zal een onvervulde patiëntenbehoefte voldoen in ons gebied,” zei Blackwell. “De resolutie werd aangenomen om dat te helpen realiseren; het vraagt de leiders van onze overheid en gezondheidszorgindustrie om meer voorlichting te geven over neuro-inflammatoire aandoeningen en uiteindelijk om samen te werken om behandelopties te creëren in onze staat.”

Youngers laboratorium Neuro-inflammatie, Pijn en Vermoeidheid zal verschillende onderzoeksprojecten in de regio van Birmingham uitvoeren. De eerste grote studie, gefinancierd door de National Institutes of Health, zal stoffen in het bloed onderzoeken die voor een overdreven reactie van het immuunsysteem in de hersenen zorgen, wat pijn en vermoeidheid veroorzaakt. Youngers groep heeft onlangs gevonden dat een inflammatoire stof die af gegeven wordt door vetweefsel, leptine genaamd, mogelijk betrokken is in chronische pijn en vermoeidheid, vooral bij vrouwen.

Het laboratorium zal mensen rekruteren met verschillende chronische pijn- en vermoeidheidsaandoeningen, waaronder fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, ook bekend als myalgische encefalomyelitis, en Golfoorlogsyndroom.

Als u geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over Youngers werk en de komende klinische studies in het labo, bezoek dan http://www.psy.uab.edu/younger/.

© Vertaling ME-gids van New UAB clinical research program to combat chronic pain and fatigue” (UAB News, 2 december 2014)

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Creatief kerstmarktje 12ME
09/12/2023    
13:00 - 16:30
Ook in 2023 organiseert 12ME een creatief mini-kerstmarktje op zaterdag 9 december van 13u tot 16u30. Het gaat door in de Koningin Fabiolalaan 57 te [...]
Events on 09/12/2023
Datum/Tijd Evenement
09/12/2023
13:00 - 16:30
Creatief kerstmarktje 12ME
Creatief Kerstmarktje 12ME, Gent
Recente Links