Bron:

| 551 x gelezen

Dr. Zack Shan © overgenomen van ME Research UK

ME Research UK is verheugd aan te kondigen dat we Dr. Zack Shan van de Universiteit van de Sunshine Coast financiering hebben toegekend voor een nieuw onderzoek waarbij MRI wordt gebruikt om neuro-inflammatie in de hersenen en het lymfestelsel bij ME/cvs te beoordelen.

Dr. Shan en zijn collega’s voeren ‘s werelds eerste gecontroleerde studie uit waarbij neuro-inflammatie in de hersenen van mensen met ME/cvs rechtstreeks wordt beoordeeld. Ze zijn van plan om de kenmerken van de immuuncellen in de hersenen en het lymfesysteem te onderzoeken, om meer te begrijpen over de rol van neuro-inflammatie bij ME/cvs en of dit kan helpen bij de ontwikkeling van evidencebased behandelingen.

MRI gebruiken om neuro-inflammatie in de hersenen en het lymfestelsel bij ME/cvs te beoordelen

OnderzoekerDr. Zack Shan
InstellingUniversity of the Sunshine Coast, Australië
StartdatumJuni 2023
Gefinancier doorME Research UK met de financiële steun van het legaat van Fred en Joan Davies
DoelstellingenDr. Shan en zijn collega’s voeren ‘s werelds eerste gecontroleerde studie uit waarbij neuro-inflammatie in de hersenen van mensen met ME/cvs rechtstreeks wordt beoordeeld. Neuro-inflammatie treedt op wanneer het immuunsysteem van de hersenen geactiveerd wordt, en men gelooft dat dit een belangrijke rol speelt bij ME/cvs. Dankzij de geavanceerde beeldvormingstechnieken van het team kunnen ze nu verschillende aspecten hiervan analyseren, waaronder microglia en astrocyten (de immuuncellen van de hersenen), het lymfestelsel en verschillende neurometabolieten. Hun resultaten zullen aantonen of neuro-inflammatie een factor is bij ME/cvs, wat zou kunnen leiden tot specifieke behandelingen.

Lopend project: MRI gebruiken om neuro-inflammatie in de hersenen en het lymfestelsel bij ME/cvs te beoordelen

ME Research UK

Onderzoeker

Dr. Zack Shan, University of the Sunshine Coast, Australië

Gefinancierd door

ME Research UK met de financiële steun van het legaat van Fred en Joan Davies

Achtergrond

Neuro-inflammatie treedt op wanneer het immuunsysteem van de hersenen wordt geactiveerd, en men gelooft dat dit een belangrijke rol speelt bij ME/cvs, en een verscheidenheid aan symptomen veroorzaakt, waaronder vermoeidheid, pijngevoeligheid, cognitieve problemen en slaapstoornissen.

Vroeger werd gedacht dat het immuunsysteem van de hersenen volledig gescheiden was van het immuunsysteem in de rest van het lichaam, maar recente ontdekkingen tonen aan dat er eigenlijk een pad is dat ze met elkaar verbindt: het lymfestelsel in de hersenen.

Het lymfestelsel is een netwerk van organen en vaten dat een belangrijke rol speelt bij de bescherming tegen infecties. Het verplaatst vloeistof tussen verschillende weefsels, verwijdert afvalstoffen van cellen en bevat witte bloedcellen die betrokken zijn bij immuniteit.

Het lymfestelsel in de hersenen vormt een tweerichtingsverbinding tussen de hersenen en het centrale immuunsysteem, waarbij immuunboodschappen in beide richtingen worden doorgegeven en afvalstoffen worden opgeruimd. Het is mogelijk belangrijk bij neuro-inflammatie, maar werd nog niet eerder onderzocht bij ME/cvs.

Dr. Shan en zijn collega’s voeren ‘s werelds eerste gecontroleerde studie uit waarbij neuro-inflammatie in de hersenen van mensen met ME/cvs rechtstreeks wordt onderzocht. Hoewel er een aantal technieken beschikbaar zijn om deze aspecten te onderzoeken, zijn deze indirect of zeer invasief.

Het team is daarom van plan om nieuw beschikbare, geavanceerde beeldvormingstechnieken op basis van magnetische resonantiebeeldvorming te gebruiken om een grondig onderzoek uit te voeren naar neuro-inflammatie en het lymfatische netwerk in de hersenen bij ME/cvs.

Naast Dr. Shan bestaat het team uit Prof. Jim Lagopoulos, ook van de University of the Sunshine Coast, samen met huisarts Dr. Peter Del Fante en reumatoloog Dr. Richard Kwiatek, die beiden geïnteresseerd zijn in ME/cvs.

Prof. Jim Lagopoulos, Dr. Peter Del Fante en Dr. Richard Kwiatek © overgenomen van ME Research UK

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van de studie zijn:

  • De kenmerken van microglia en astrocyten (de immuuncellen van de hersenen) vergelijken tussen 72 mensen met ME/cvs (gediagnosticeerd aan de hand van de Canadese Consensus Criteria) en 72 gezonde controlepersonen.
  • De kenmerken van het lymfatische netwerk in de hersenen bij ME/cvs onderzoeken.
  • Verschillende maatstaven van hersenontsteking beoordelen, waaronder neurometabolieten (de producten van metabolisme) en de temperatuur van de hersenen.
  • Testen of deze ontstekingsmarkers geassocieerd zijn met symptomen van ME/cvs.

Mogelijke voordelen

De onderzoekers verwachten dat de bevindingen van deze studie ons begrip van het ziekteproces bij ME/cvs zullen vergroten, inclusief de rol van neuro-inflammatie. Dit kan inzichten geven in nieuwe richtingen voor onderzoek, en helpen bij de ontwikkeling van evidencebased behandelingen om chronische neuro-inflammatie onder controle te houden.

Dr. Shan legt in deze video meer uit over zijn onderzoek:

© ME Research UK, 30 oktober 2023. Vertaling admin, redactie NAHdine, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
29 feb
29/02/2024    
16:00 - 17:00
Iets om naar uit te kijken! Donderdag 29 februari om 16.00 is de online boekpresentatie van 'Landziek' van Mariëlle Selser (Querido Fosfor). Meld je nu [...]
17 mrt
17/03/2024    
14:00 - 17:00
In het kort: wij zijn niet hersteld (Long COVID, ME/CVS, POTS,…) en willen o.a. terug een kwalitatief leven, goede zorg en biomedisch onderzoek. Om aandacht [...]
Events on 29/02/2024
Events on 17/03/2024
Datum/Tijd Evenement
17/03/2024
14:00 - 17:00
Ligbetoging Brussel Long Covid, ME/cvs, POTS
,
19/04/2024
00:00
Nederlandse Long COVID Dag 2024
Recente Links