Bron:

| 2991 x gelezen

Vandaag is er een nieuwe blog in de ether over myalgische encefalomyelitis: Hannekesnest – De mythe van de hysterische huisvrouw.

Het is een blog geworden waarin ME en hysterie aan elkaar gelinkt wordt. Wat de oorzaak en gevolgen zijn van het feit dat psychiaters de aandoening hebben geclaimd. In de hoop dat artsen, patiënten, media, familie en bekenden kunnen zien waar alles is misgegaan.

Graag presenteren we u het eerste artikel van blogger Anouk Peeters ter kennismaking.

De schrijfster van haar eigen ongeluk.

Een ziekte ontsproten aan hersenspinsels.

De eerste gedachte bij deze uitspraak is dat de patiënt zich schuldig maakt aan het verzinnen, fabriceren en veinzen van een ingebeelde aandoening. Hysterie in optima forma. Op de Victoriaanse sofa ligt een in zwijm vallende dame. De arts is ervan overtuigd dat het hier om een psychogene aandoening gaat, waarbij de dame in kwestie haar emotionele leed en onvrede uit in lichamelijke klachten. Hij doet de zaak af als een tussen-de-oren aandoening; ‘Zo, dat is opgelost.’

Wat hij niet beseft is dat er een reëel gevaar kleeft aan deze opvatting. De gevaarlijke paradox dat medisch onverklaarde aandoeningen kunnen worden uitgelegd als psychogene aandoeningen. Deze kunnen niet wetenschappelijk bewezen of weerlegd worden – waardoor verder onderzoek naar de oorzaak wordt ontmoedigd.

Er kruipen altijd psychogene verklaringen door de kieren van de wetenschap. Zeker wanneer er een vacuüm in medische en of wetenschappelijke kennis over psychogene aandoeningen is. Maar door het voortdurend invullen van deze gaten in kennis – met psychogene theorieën – verminderen ze elke nood aan werkelijke wetenschappelijk kennis. En wanneer de geneeskunde collectief beslist dat een aandoening voldoende is verklaard door het eeuwigdurende medische ‘feit’ dat vrouwen er in het bijzonder vatbaar voor zijn, dan is er geen reden nodig om verder wetenschappelijk onderzoek te doen naar een medische verklaring.

“Whenever medicine gets into a brick wall that it can’t explain, it says; ‘Well, it has to have a psychological component.”

Het feit dat psychiaters in dit stadium van wetenschappelijke kennis nog steeds mensen met gezondheidsklachten nauwkeurig kunnen omschrijven als hypochonders en aanstellers – gebaseerd op circulaire logica en subjectief ideologisch gevormde oordelen zonder enig wetenschappelijk geverifieerd bewijs – leidt tot extreem onveilige toestanden voor patiënten met ernstige neuro-immuunziektes. Patiënten die gedurende decennia zijn verwaarloosd door de aanname dat hun klachten konden worden verwezen naar het rijk der fabelen. Myalgische Encephalomyelitis. (ME)

De Hysterische Huisvrouw zijnde de schrijfster van haar eigen ongeluk. Maar wat als de ziekte niet is ontsproten aan de verbeelding van de patiënt, echter aan de ongebreidelde fantasie van de bedenker van de aandoening? Erger nog, wat als dit ziektebeeld in stand wordt gehouden door een Hannekesnest intellectuele erfgenamen? Dan wordt het hoog tijd om een tipje van de sluier van onwetendheid op te lichten.

In deze blog wil ik jullie meenemen op mijn studiereis door het veranderde medische landschap. Op de mountainbike over de hersenkronkels van Freud, waar drogredenen en fouten in logica schering en inslag zijn. Op de Vespa langs ineenstortende kaartenhuizen, antieke zandkastelen en de mythe van ‘het-ingebeeld-ziek-zijn’. Wandelend door bergen en dalen; een kenniskloof en vertrouwensravijn met daarboven mistige vergezichten van conceptuele dubbelzinnigheden en vlagen van verwarring.

Bibliografie

Boudry, M. (2006) De naakte keizers van de psychoanalyse: de Immunisatiestrategieën van een Pseudowetenschap, Gent: De Vlaamse Scriptiebank.

Buekens, F. (2006) Freuds Vergissing: De illusies van de psychoanalyse, Leuven: Uitgeverij van Halewyck

Dusenbery, M. (2018) Doing Harm: The truth about how bad medicine and lazy science leave women dismissed, misdiagnosed, and sick, New York: HarperCollins Publishers.

Kennedy, A. (2012) Authors of our own misfortune: The problems with psychogenic explanations for physical illnesses, Market Rasen: The Village Digital Press.

© Hannekesnest

De blog is voortaan ook terug te vinden op onze overzichtspagina van Blogs.

Hannekesnest

‘Mogen we even binnenkomen?’ hij zegt het meer dan dat hij het vraagt en ik antwoord wat ik dan altijd antwoord; ‘Vanzelfsprekend.’ De batch bungelt duidelijk zichtbaar rond de dikke nek van de inspecteur die – gezien de reactiesnelheid van de voet tussen de deur – in zijn vrije tijd een heel ander geloof verkondigt….

 

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links