Bron:

| 2050 x gelezen

Op 8 januari 2017 stuurde Minister van Volksgezondheid en voormalig huisarts Dr. Maggie De Block een persbericht de wereld in over het verminderd aantal terugbetaalde beurten kinesitherapie voor CVS en fibromyalgie vanaf 1 januari.

Ze beroept zich daarvoor op ‘wetenschappelijke studies’. Laten we het nog even duidelijk stellen: de PACE-studie naar CGT en GET is volledig ontkracht en dus helemaal niet evidence based. Graduele oefentherapie is bovendien ronduit schadelijk, wat blijkt uit talrijke studies en enquêtes. Denk bijvoorbeeld aan het recentste onderzoek uit Noorwegen dat een stoornis in het PDH-enzym aantoont waardoor er een verstoorde energieproductie en lactaatophoping is. Beweging is dus door een verstoord metabolisme contraproductief. Dit neemt niet weg dat kinesitherapie wel degelijk zijn nut kan hebben in de vorm van massage, mobilisatie, manuele therapie, TENS etc. om o.a. pijn te verlichten. Dus de eindconclusie is dat er bespaard wordt op de kap van de patiënt.

Op het einde van het persbericht verklaart de Minister dat dankzij deze besparingsmaatregel van 4 miljoen euro er geïnvesteerd kan worden in behandelingen die levensreddend of -verlengend zijn of die de levenskwaliteit van de patiënt grondig verbeteren. Zal dit geld dan besteed worden aan ME/cvs-patiënten wiens levenskwaliteit slechter is dan diabetes, MS en kanker?

Wij nodigen graag Minister Dr. Maggie De Block uit om ons te volgen op Twitter of via RSS om van het laatste (wetenschappelijke) nieuws over ME/cvs op de hoogte te blijven.Persbericht

8 januari 2017

Nieuwe regeling voor patiënten die lijden aan fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom

BRUSSEL, 08/01/2017.- Vanaf 1 januari 2017 geldt een nieuwe regeling voor de kinesitherapieverstrekkingen voor patiënten die lijden aan fibromyalgie en aan chronischevermoedheidssyndroom (CVS).

Volgens de nieuwe regeling hebben de patiënten bij aanvang van de ziekte recht op 18 behandelingen die 45 minuten duren en die aan een hoger tarief worden terugbetaald dan normale kinesitherapiebehandelingen.

Een huisarts of specialist kan daarna bijkomende onderhoudssessies van elk 30 minuten voorschrijven voor aansluitende pathologieën. Deze sessies worden dan aan het normale, lagere tarief terugbetaald.

De nieuwe regeling is uitgewerkt door het RIZIV en door de Technische Raad van de Kinesitherapie in overleg met de universiteiten.

Basis voor de regeling zijn wetenschappelijke studies die vaststellen dat cvs- en fibromyalgiepatiënten meest baat hebben bij 10 tot 12 sessies van 45 in de plaats van 30 minuten bij aanvang van de ziekte, gevolgd door onderhoudsbeurten. De nieuwe regeling in ons land gaat tot 18 aanvankelijke sessies van 45 minuten.

Tot eind 2016 konden cvs- en fibromyalgiepatiënten een voorschrift krijgen voor 60 kinesitherapiebehandelingen van 30 minuten. Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat deze patiënten per jaar gemiddeld 40 kinesitherapiebehandelingen gebruiken.

De meerkost voor 40 behandelingen volgens de nieuwe regeling (18 sessies van 45 minuten plus 22 van 30 minuten) bedraagt tussen 23,02 en 25,98 euro per patiënt op jaarbasis. Deze bedragen tellen uiteraard ook voor de maximumfactuur. Eens dit maximum bereikt is, draagt de patiënt niks meer bij aan voorgeschreven medische zorgen.

De keuze voor de nieuwe regeling zorgt ervoor dat in het betreffende domein een besparing van 4 miljoen euro wordt doorgevoerd. Dankzij dergelijke besparingen kan onder andere geïnvesteerd worden in behandelingen die levensreddend of -verlengend zijn of die de kwaliteit van het leven van de patiënt grondig verbeteren.

© Maggie De Block

ME-Gids.net on Twitter

Communicatie on Twitter
 


Lees ook

Teken ook

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links