Bron:

| 1511 x gelezen

MRI-scanner © 123RF

ME Research UK, 12 augustus 2015

Hoofdonderzoekers

Dr Sarah Knight en collega’s

Instituut

Murdoch Children’s Research Institute, The Royal Children’s Hospital, University of Melbourne, Melbourne, Australia

Financiering

ME Research UK

Achtergrond en doel

Er zijn er maar weinig, als ze er al zijn, goede schattingen van het aantal kinderen die getroffen zijn door ME/CVS. Als je uitgaat van prevalentiecijfers van 60 tot 70 gevallen per 100.000, is het echter aannemelijk dat ongeveer 9.000 mensen jonger dan 16 jaar in het Verenigd Koninkrijk deze diagnose hebben. Zoals het rapport aan de Chief Medical Officer in 2002 (lees meer) duidelijk maakte, “vertegenwoordigt deze ziekte een substantieel probleem bij kinderen” en “bedreigt mogelijk de fysieke, emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, en kan het onderwijs verstoren en het sociale- en gezinsleven, in een bijzonder kwetsbare periode van hun leven”.

Omwille van deze redenen is er dringend nood aan wetenschappelijke onderzoek naar ME/CVS bij jonge mensen, dat heel goed kan resulteren in belangrijke ontdekkingen. Onderzoekers, gefinancierd door ME Research UK, hebben bijvoorbeeld biomedische afwijkingen gevonden bij kinderen met ME/CVS – verhoogde oxidatieve stress en verhoogde celdood (apoptose) van witte bloedcellen – vergelijkbaar met wat gezien wordt bij volwassenen met de ziekte, en hebben aangetoond dat de levenskwaliteit van deze kinderen enorm verminderd is in vergelijking met hun gezonde collega’s (lees meer) .

Er is nu sterk bewijs van problemen met het geheugen, concentratie/aandacht, en het verwerken van informatie bij volwassenen met ME/CVS (lees een review). De geheugenproblemen zijn onder meer moeilijkheden met het visuele en verbale geheugen, kortetermijn- en langetermijngeheugen, en hersenmist (“brain fog”). Deze hebben grote invloed op het dagelijks functioneren thuis of op het werk, zoals de meeste patiënten weten. Er is echter veel minder bekend over deze neurocognitieve problemen bij jongeren, vooral de rol van geestelijke inspanning in het verergeren van deze symptomen. In feite zijn geavanceerde structurele en functionele MRI-technieken slechts zelden toegepast om de impact van ME/CVS op de functie van de ontwikkeling van de hersenen te begrijpen.

Om deze reden heeft ME Research UK financiering toegekend aan Dr. Sarah Knight en haar collega’s van het Murdoch kinderonderzoeksinstituut in Melbourne om te onderzoeken hoe de hersenen en het onderliggende functioneren reageren op geestelijke inspanning bij jongeren met ME/CVS, waarbij verschillende neurobeeldvormingstechnieken gebruikt worden.Onderzoeker die functionele magnetische resonantiebeelden (fMRI) onderzoekt.

© NIMH – US Department of Healt and Human Services


Dr. Knight en collega’s leiden een groeiend klinisch onderzoeksprogramma voor pediatrische ME/CVS – het enige programma in zijn soort in Australië, en een van de weinige in de wereld – dat gewijd is aan het verbeteren van de levens van deze kinderen en adolescenten. Voor deze studie zullen 25 adolescenten, die gediagnosticeerd zijn volgens de Canadese klinische criteria die aangepast zijn voor kinderartsen, en 25 gematchte gezonde controles een basis fMRI ondergaan, gevolgd door 90 minuten gestructureerde inspannende denk- en leeractiviteiten die vergelijkbaar zijn met schoolwerk of thuiswerk, waarna een volgende hersenscan zal plaatsvinden. Het doel is om geavanceerde hersenbeeldvormingstechnieken te combineren met cognitieve evaluaties om de onderliggende hersenfunctie te onderzoeken bij deze adolescenten, die lijden aan ME/CVS op een kritiek moment in hun ontwikkeling en die het risico lopen op langdurige gevolgen die hun academische en sociale activiteiten zullen aantasten.

Lees verder

© ME Research UK

© Vertaling Meintje, redactie Zuiderzon, ME-gids

 

 

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links