Bron:

| 4359 x gelezen

Gendringen – 22 april 2010. Steeds meer landen sluiten mensen die ME/CVS hebben gehad uit van bloeddonatie. Aanleiding is het retrovirus XMRV, dat is gevonden bij deze patiëntengroep. Eerder deze maand werd bekend dat in Canada ex-patiënten geen bloed meer mogen doneren. Persbureau NZPA meldde gisteren dat Nieuw-Zeeland dit voorbeeld gaat volgen. Ook Australië overweegt herziening van haar richtlijnen voor bloeddonatie.

Nederland heeft nog geen extra maatregelen genomen na de Science-publicatie van oktober 2009. Daarin werd voor het eerst melding gemaakt van XMRV bij ME/CVS. ‘Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijke basis om het beleid te veranderen’, zei een woordvoerder van Stichting Sanquin Bloedvoorziening hierover in Ortho. De medische vragenlijst, waarin ME/CVS niet wordt genoemd als uitsluitingsgrond voor donatie, is evenmin aangepast. Tegelijk wijst de woordvoerder erop dat potentiële donoren altijd eerst een gesprek voeren met een arts. ‘Die informeert naar de gezondheid. En mensen die ziek zijn, kunnen geen bloed geven.’

Dat Amerikaanse onderzoekers het retrovirus XMRV hebben gevonden in het bloed van Nederlandse ME/CVS-patiënten, heeft niets veranderd aan de opstelling van Sanquin. Zo meldde De Gelderlander afgelopen dinsdag. Onderzoekers van het UMC St. Radboud verzwegen deze Amerikaanse bevindingen in een wetenschappelijke publicatie, zoals Ortho vorige week onthulde. In dezelfde bloedmonsters hadden de Nijmeegse onderzoekers geen spoor aangetroffen van XMRV.

Patiënten, professionals en de media kunnen vanaf vandaag het laatste nieuws over ME/CVS, XMRV (en bloedtransfusie) volgen op www.voedingenpsyche.nl. Dit is de website van het Congres Voeding & Psyche, dat dit jaar volledig in het teken zal staan van ME/CVS.


Ortho – Orthomoleculair Magazine – www.ortho.nl/orthomoleculair-magazine. Tweemaandelijks wetenschappelijk magazine over voeding & supplementen. Hoofdredactie: dr. Gert E. Schuitemaker; 0315-695211; ortho@ortho.nl.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links