Bron:

| 6928 x gelezen

Samenwerkingsprojecten zullen onderzoek en kennis over de invaliderende ziekte bevorderen.Gekleurde scan van een elektronenmicrograaf van een B-cel van een menselijke donor. © NIAID.

Het National Institutes of Health (NIH) zal vier subsidies toekennen om een gecoördineerde, wetenschappelijke onderzoeksinspanning op het gebied van myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) op te zetten. De totale kost van de projecten voor het fiscaal jaar 2017 zal meer dan 7 miljoen dollar bedragen, met steun van meerdere NIH-instituten en centra die deel uitmaken van de Trans-NIH ME/CVS-Werkgroep.

De subsidies zullen de oprichting van een consortium ondersteunen dat uit drie Collaborative Research Centers (CRC) [collaboratieve onderzoekscentra, n.v.d.r.] en een Data Management Coordinating Center (DMCC) [centrum voor coördinatie van databeheer, n.v.d.r.] bestaat. De CRC’s zullen elk onafhankelijk onderzoek uitvoeren maar zullen ook samenwerken op verschillende projecten, en daarbij een netwerk vormen om kennis over ME/CVS te bevorderen. De gegevens zullen beheerd worden door de DMCC en zullen gedeeld worden met onderzoekers binnen de CRC’s en meer algemeen met de onderzoeksgemeenschap.

“Deze belangrijke subsidies zullen een sterk fundament bieden om het onderzoek naar ME/cvs uit te breiden en tot kennis leiden over de oorzaken en manieren om mensen te behandelen die getroffen zijn door deze mysterieuze, hartverscheurende en invaliderende ziekte”, zei Directeur van de NIH Dr. Francis S. Collins, PhD.

ME/cvs, dat meer dan 1 miljoen Amerikanen treft, wordt gekenmerkt door intense vermoeidheid die niet verbetert door rust, en kan problemen omvatten met denken en het geheugen, pijn, en een reeks andere symptomen, die het dagelijks leven negatief beïnvloeden. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is postexertionele malaise, wat een verergering van symptomen inhoudt na mentale of fysieke inspanning. De ziekte kan jaren of decennia aanhouden, en de mensen die het ernstigst getroffen zijn, eindigen huis- of bedgebonden. Het is niet bekend wat de ziekte veroorzaakt en er zijn geen bewezen behandelingen.

“Deze subsidies zullen innovatieve technologieën en onderzoeksmethoden gebruiken om deze verwoestende ziekte, waarover we zo weinig weten, te ontrafelen,” zei Dr. Walter Koroshetz, directeur van NIH’s National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) en voorzitter van de Trans-NIH ME/CVS Werkgroep.

Een belangrijk aspect van de CRC’s is het integreren van gemeenschapsbetrokkenheid en betrokkenheid van de ME/CVS-belangengroepen en personen met ME/cvs in hun programma.

“De onderzoekers zullen aangemoedigd worden om met de ME/cvs-gemeenschap te werken om het veld vooruit te helpen. Personen met ME/cvs bieden een uniek perspectief op de ziekte, en hun ervaringen met ME/cvs zullen onderzoek vooruithelpen en ons dichter bij een remedie brengen,” zei Dr. Koroshetz.

De subsidies zullen beheerd worden door NIH’s National Institute of Allergy and Infectious Diseases en NINDS. Bijkomende deelnemende instituten van de NIH en Centers omvatten: het National Heart, Lung, and Blood Institute; het National Human Genome Research Institute; het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism; National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases; het National Institute on Drug Abuse; het National Institute of Mental Health; and het National Center for Complementary and Integrative Health en het Office of the Director.

De subsidies worden toegekend aan:

 • Cornell ME/CFS Collaborative Research Center

  Hoofdonderzoeker: Maureen Hanson, Ph.D., Cornell University, Ithaca, New York; 1U54NS105541-01

  Dr. Hanson en haar collega’s zullen de biologische mechanismen onderzoeken die ten grondslag liggen aan ME/cvs, door het verkrijgen van bloedstalen en het uitvoeren van hersenscans bij personen met ME/cvs voor en nadat ze een inspanningstest ondergaan, die ontworpen is om symptomen van postexertionele malaise uit te lokken . Dr. Hansons team zal een breed scala aan instrumenten en technologieën gebruiken om de rol van genen, ontsteking en het immuunsysteem in deze ziekte te testen.

 • Center for Solutions for ME/CFS

  Hoofdonderzoeker: Dr. W. Ian Lipkin, Columbia University, New York City; 1U54AI138370-01

  Dr. Lipkin en zijn team zullen een bestaande collectie van biologische stalen van mensen met ME/cvs en gezonde controles onderzoeken op microbiële agentia, zoals virussen en bacteriën, die een rol kunnen spelen in de ziekte. Dr. Lipkins groep zal gebruik maken van geavanceerde technologieën om uitgebreide genetische analyses uit te voeren om metabolieten te identificeren (kleine moleculen die een verscheidenheid aan functies hebben in cellulaire processen) die aanwezig zijn in de stalen, wat kan helpen in de ontwikkeling van diagnostische testen voor ME/cvs.

 • Topologisch in kaart brengen van immunologische, metabolomische en klinische fenotypes om de ziektemechanismen van ME/cvs te onthullen.

  Hoofdonderzoeker: Dr. Derya Unutmaz, The Jackson Laboratory, Farmington, Connecticut; 1U54NS105539-01

  Dr. Unutmaz en zijn groep zullen nieuwe hulpmiddelen gebruiken om gedetailleerd te kijken naar hoe het immuunsysteem, het microbioom (de volledige verzameling van microben inclusief bacteriën en virussen in ons lichaam) en het metabolisme (de chemische reacties die energie voor het lichaam produceren) interageren bij ME/cvs. Een beter begrip van deze interacties kan onderzoekers helpen om oorzaken van de ziekte te identificeren en tot de ontwikkeling van therapieën leiden.

 • Data management and Coordinating Center (DMCC) voor de ME/CFS Collaborative Research Centers

  Hoofdonderzoeker: Rick L. Williams, Ph.D., Research Triangle Institute, Research Triangle, North Carolina; 1U24NS105535-01

  Dr. Williams en zijn team zullen de DMCC leiden die onderzoeksdata van de CRC’s in één database samenbrengen. Dr. Williams’ groep zal samenwerking tussen de centra en de bredere onderzoeksgemeenschap bevorderen. Ze zullen de allernieuwste gegevensverwerkingssystemen en analytische instrumenten aanbieden, evenals coördinatie van de inspanningen die geleverd worden om gegevens die door de onderzoekers verzameld zijn, te standaardiseren.

Het NINDS is ’s lands grootste geldschieters van onderzoek naar de hersenen en het zenuwstelsel. De missie van NINDS is om fundamentele kennis over de hersenen en het zenuwstelsel te vinden en om die kennis te gebruiken om de last van neurologische ziekte te verlichten.

Over de National Institutes of Health (NIH): NIH, het Amerikaans medisch onderzoeksagentschap, bevat 27 instituten en centra en is onderdeel van het Amerikaanse Department of Health and Human Services. NIH is het belangrijkste federale agentschap dat fundamenteel, klinisch en translationeel medisch onderzoek uitvoert en ondersteunt, en de oorzaken, behandelingen en remedies onderzoekt voor zowel vaak voorkomende als zeldzame ziekten. Voor meer informatie over NIH en hun programma’s, bezoek www.nih.gov.

© NIH. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.


Lees ook

NIH Awards $9.6 Million Grant to Columbia for a Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome Collaborative Research Center

The National Institutes of Health has awarded a five-year $9.6 million grant to the Center for Infection and Immunity (CII) at Columbia University’s Mailman School of Public Health to create the Center for Solutions for Myalgic Encephalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (CfS for ME/CFS), an inter-disciplinary, inter-institutional research group dedicated to understanding the biology of the disease in order to develop effective means to diagnose, treat and prevent, it.

$9.4M NIH grant funds chronic fatigue syndrome center

The National Institutes of Health announced Sept. 27 that Cornell is one of three institutions nationwide to receive funding to establish a collaborative research center for the study of myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome (ME/CFS). Each center will serve as a hub that partners with other institutions to study the disease.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
21
22
23
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
03 apr
03/04/2024 - 04/04/2024    
Hele dag
The 1st International Conference on Clinical and Scientific Advances in ME/CFS and Long COVID aims to raise awareness, clarify misconceptions, promote understanding, and stimulate discussion among healthcare [...]
16 apr
16/04/2024    
15:30 - 16:45
16 april 2024 Tijdens dit webinar vertellen we u meer over lopend onderzoek naar ME/CVS. Ook blikken we vooruit op het vervolg van het onderzoeksprogramma [...]
19 apr
19/04/2024    
00:00
Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 1ste Nederlandse Long COVID Dag die plaats zal vinden in Amersfoort op vrijdag 19 april 2024. Wij bieden op deze belangrijke [...]
20 apr
20/04/2024    
19:15 - 20:00
Post-COVID klinieken eindelijk een feit: minister Pia Dijkstra geeft groen licht Academische ziekenhuizen krijgen groen licht van demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra om [...]
24 apr
24/04/2024    
09:30 - 12:00
Dr. Putrino and Dr. Wood will explain their ongoing research and the current study, which has high potential to generate new knowledge and to help [...]
02 mei
02/05/2024    
15:00 - 22:00
ME/CFS Symposium Air date: Thursday, May 2, 2024, 9:00:00 AM Time displayed is Eastern Time, Washington DC Local iCalendar:  Add an upcoming event to your [...]
Events on 16/04/2024
Events on 19/04/2024
Events on 20/04/2024
Recente Links