Bron:

| 7033 x gelezen

Open Medicine Foundation, 26 mei 2020

Als onderdeel van #MayMomentum is de Open Medicine Foundation verheugd om een nieuwe klinische studie aan te kondigen die voortbouwt op door de OMF gefinancierd onderzoek en toont de onderling verbonden strategieën van de vier door OMF opgerichte Collaboratieve Onderzoekscentra voor ME/cvs.

We hopen dat je het ermee eens bent dat deze doordachte onderzoeksstrategie jouw steun verdient en dat je vandaag besluit om bij te dragen aan #MayMomentum!

OMF financiert een klinische studie onder leiding van Dr. Jonas Bergquist, PhD, en directeur van het Collaboratief Onderzoekscentrum voor ME/cvs te Uppsala om mogelijke stoornissen in het tryptofaanmetabolisme te begrijpen en om de voordelen te testen van het behandelen van ME/cvs-patiënten met Kynurenine.

We hebben onze gewaardeerde college, Dr. Robert Phair, gevraagd om een introductie en overzicht te geven.

Met financiering van de OMF deed Dr. Phair uitgebreid onderzoek naar de resultaten van de door de OMF gefinancierde Studie van Ernstig Zieke Patiënten, en heeft dan een paper gepubliceerd in de zomer van 2019. Zijn artikel beschreef de hypothese van de “metabole valkuil”. Deze theorie omvat een onderzoek naar de rol van het essentiële aminozuur tryptofaan, als een cruciale regulator van de productie van kynurenine.

Dr. Phair is medeoprichter en wetenschappelijk hoofd van Integrative Bioinformatics Inc., een klein bedrijf dat gebouwd is rond een unieke software die modellen maakt van de menselijke biochemie en theorieën van ziekte.

“Degenen onder ons die werken aan de hypothese van de metabole IDO-valkuil voor ME/cvs, zijn erg geïnteresseerd in de studie die voorgesteld werd door Dr. Bergquist en zijn team in Uppsala, en recent gefinancierd werd door OMF. Dit is de reden waarom:

stel dat sommige hersencellen in een bepaalde hersenkern zich in de metabole IDO-valkuil bevinden. Dit betekent dat in deze cellen de concentratie van tryptofaan te hoog is, en de concentratie van kynurenine te laag is.

Het leveren van een externe bron van kynurenine, zoals Dr. Bergquist voorstelt, zou een deel van het probleem mogelijk kunnen oplossen door ervoor te zorgen dat hersencellen de neuroactieve metabolieten van kynurenine aanmaken die ze niet kunnen aanmaken als de metabole valkuil actief is.

Dus de klinische studie kan symptomen verminderen die veroorzaakt worden door te weinig kynurenine of te weinig kynureninezuur, een bekend neurobeschermend middel.

Dr. Bergquists vakkundig ontworpen klinische studie van kynurenine bij ME/cvs om hersenmist, geheugen en hoofdpijn te verbeteren, is belangrijk én hoognodig.”

Klinische studie naar kynurenine voor ME/cvs

Kynurenine wordt van nature aangemaakt in het lichaam, is een belangrijke metaboliet in het tryptofaanmetabolise en speelt verschillende rollen in het immuunsysteem en bij inflammatie.

OMF heeft steun verstrekt om de studie op te starten in een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde cross-overstudie. Het doel van de studie is, om te beoordelen of kynurenine rechtstreeks verband houdt met de ernst van de symptomen van ME/cvs-patiënten.

Beschrijving van het project

Deelnemers zullen gerandomiseerd worden om hetzij kynurenine hetzij een placebo te krijgen over een periode van drie maanden en dan zullen patiënten na een wash-outperiode [periode waarin behandeling tijdelijk wordt stopgezet, n.v.d.r.] overschakelen op een extra drie maanden kynurenine of placebo in een cross-overontwerp.

Dit ontwerp vereist geen gezonde controles en richt zich in plaats daarvan op de vraag of kynureninesuppletie enig voordeel biedt boven placebo bij mensen met ME/cvs.

De belangrijkste eindpunten van de studie zullen de effecten zijn van suppletie met kynurenine om cognitieve stoornissen (“hersenmist”), geheugen en hoofdpijn te verbeteren. Aan patiënten zal ook gevraagd worden om hun activiteit te registreren met behulp van draagbare sensoren en er zullen biologische stalen afgenomen worden voor verdere testen.

Nieuwe methoden onder leiding van Dr. Bergquist zullen ontwikkeld worden om de metabole reactiepaden te meten die relevant zijn voor kynurenine. Deze nieuwe methoden worden gebruikt om mensen met ME/cvs te identificeren die een laag gehalte kynurenine in het plasma hebben. Deze methode zal ook gebruikt worden om de metabole effecten van kynureninesuppletie tijdens de studie te monitoren.

Het bestuderen van deze aspecten zal ons begrip van ME/cvs vergroten en deze klinische studie kan leiden tot nieuwe therapeutische opties voor mensen met ME/cvs.

Geef aan #MayMomentum.

En toon de wereld dat vechten voor ME/cvs voor iedereen van belang is!

© Open Medicine Foundation. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links