Bron:

| 6144 x gelezen


Op de website van Frank Twisk staat een ingezonden brief aan de Volkskrant naar aanleiding van 2 recente artikelen. Zoals altijd weet Frank de vinger perfect op de zere plek te leggen waar het mis gaat en helaas maar mis blijft gaan in Nederland. Nu hopen dat de krant het wil plaatsen om zo Nederland juist te informeren, waar journalisten zich niet zo druk om maken. 

In de Volkskrant van 29 september jl. wordt in twee artikelen (Steeds meer poli’s en klinieken voor ‘onbegrepen’ ziekten en De term ‘onbegrepen’ ziekte kan net zo goed een dwaalspoor zijn) aandacht besteed aan ‘onbegrepen ziekten’. In het eerste artikel worden fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom (ME, CVS) of prikkelbare darmsyndroom op een hoop geveegd en aangeduid als ‘onverklaard’ en ‘somatoforme stoornissen’. In het tweede artikel wordt de onmiskenbare samenhang tussen lichaam en geest als argument gebruikt om ‘onverklaarde’ ziekten op te vatten als psychosociale reflexen die stammen uit de oudheid. Tevens vraagt de auteur van het tweede artikel zich af waarom blijven mensen met een ‘onbegrepen ziekte’ er zo op hameren dat de oorzaak nooit psychisch kan zijn.

[…]

Het investeren in poliklinieken voor ‘onbegrepen’ ziekten en behandelen van patiënten met ME, CVS en fibromyalgie in deze klinieken met ‘gedragsmatige interventies’ is gebaseerd op onjuiste wetenschappelijke gronden. Onlangs maakte een woordvoerder van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA in een teleconferentie duidelijk dat zij ME/CVS beschouwt als een ‘condition in the category of life threatening diseases’. Daarmee lijkt in de VS sprake van een trendbreuk. De FDA en CDC voeren decennialang eenzelfde koers als de overheid en medische beroepsorganisaties in Nederland. Hier blijft men halsstarrig vasthouden aan een psychosociale ‘verklaring’ voor ME en CVS (3). Waarmee de geschiedenis zich herhaalt. Ook maagzweer-, tbc- en MS-patiënten protesteerden decennialang tevergeefs tegen ‘de psychische aard’.

[…]

Als de medische beroepsgroep de oorzaak van een ziekte (nog) niet volledig begrijpt, moet men op zoek gaan naar antwoorden en niet de zwarte piet bij patiënten neerleggen. ‘Onverklaarde’ en ‘onverklaarbare’ computerstoringen zijn niet synoniem, behalve voor gemakzuchtige ‘experts’ die gebruikers de schuld geven. De ‘blame the victim’-insteek, die zich uit in de ‘onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’-optiek, is, gelet op de ernst van ME, CVS en fibromyalgie, onacceptabel. Een vermoeidheidsaandoening is namelijk niet levensbedreigend.

 Voor het hele artikel, ga naar Het Alternatief

Eén reactie

  1. helaas weet ik inmiddels dat het artikel is afgewezen, frank liet dit desgevraagd weten in een topic over een ander onderwerp. Met een vaag argument welteverstaan. Wat ook wel moet, want vage argumenten zijn de enige manier om deze brief af te wijzen, want logische redeneringen om het niet te plaatsen zijn er gewoon niet.

    Zo ontzettend jammer, dat de NL’se media zo weinig problemen hebben met het herhaaldelijk plaatsen van dubieuze en niet bewezen theorieen (mbt CGT/GET of al het andere dat Nijmegen verkondigt) met cijfers die zelfs keer op keer ver van de waarheid blijken te staan, maar elke kritiek erop angstvallig stil houdt. Verrijkende invloed van Nijmegen of zeer slechte journalistiek? Waarschijnlijk beide. En men zou eens achter de waarheid komen en moeten toegeven hoe fout men al die tijd zat en het al van diverse kanten op een presenteerblaadje kreeg aangereikt, maar keer op keer koos dit te negeren….

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links