Bron:

| 3293 x gelezen

In de Artsenkrant 2084 van 19 mei 2010 verscheen een artikel over ‘de controverse’ rond het XMRV-onderzoek dat enerzijds door Mikovits een doorbraak werd en anderzijds de kop ingedrukt werd door vermeende replicatiestudies. Jammer dat de Artsenkrant geen melding maakt van de achtergehouden feiten (klik hier en hier). Positief is wel dat melding gemaakt wordt van CVS als uitsluitingsdiagnose voor bloeddonaties door het Rode Kruis in België, dat al langer bestaat. Gek te weten dat de enige wettelijk aanvaarde behandeling in België bestaat uit CGT en GET…

Onderzoek chronisch vermoeidheidssyndroom in het slop

Is er een verband tussen het XMR-virus en chronisch vermoeidheidssyndroom?

Amerikaanse onderzoekers houden vol van wel, Europese onderzoekers vinden geen spoor van het virus terug.

Het is hommeles onder de wetenschappers die zoeken naar de oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Vooral over de rol van een variant van het ‘xenotroop murine leukemie gerelateerd virus’ (XMRV) is er onenigheid. Onderzoek dat een jaar geleden nog in Science als een doorbraak werd gepubliceerd, komt steeds meer onder vuur. Ondertussen schieten Amerikaanse en Europese onderzoekers met scherp naar elkaar.

Welles-nietes

In oktober 2009 publiceerden onderzoekers van het Whittemore Peterson Institute in Reno (VS) dat ze bij 68 van de 101 onderzochte patiënten met CVS sporen van XMRV terugvonden. In een controlegroep kwam XMRV slechts bij 8 op de 218 personen voor. De resultaten haalden het prestigieuze tijdschrift Science en alom werd gesproken over een doorbraakonderzoek (Lombardi et al.). In januari 2010 kwam echter de kentering al. Myra O. McClure van het Imperial College London (VK) ontkrachtte in het tijdschrift PlosOne de aanwezigheid van XMRV bij 186 Britse CVS-patiënten (Erlwein et al.). In februari kwamen daar nog negatieve resultaten bij in een tweede Britse CVS-cohorte (Groom et al.) en in een Nijmeegse groep van CVS-patiënten (van Kuppeveld et al.).

De ‘beleefde’ verklaring voor de discrepantie in de onderzoek luidt dat het XMR-virus vooral een Amerikaans fenomeen is en dat het in hoofdzaak bij Amerikaanse CVS-patiënten zou voorkomen. In de wandelgangen zijn evenwel andere commentaren te horen: de Amerikanen verwijten de Europeanen dat ze een slechte detectiemethode gebruiken die niet in staat is om het virus op te sporen. De Europeanen van hun kant gewagen steeds luider van een virale contaminatie in het Amerikaanse laboratorium.

Geen bloeddonor

Hoe de discussie ook verder afloopt, in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië worden alvast gedurende twee jaar alle CVS-patiënten gebannen als bloeddonor. “We willen absolute duidelijkheid over de rol van XMRV in CVS”, aldus Tony Keller, woordvoerder van het Australische Rode Kruis. “Over twee jaar bekijken we het internationale onderzoek opnieuw en nemen opnieuw een standpunt in. Mogelijk wordt het moratorium dan verlengd.”

In België speelt de discussie over CVS en bloeddonatie niet, aldus het Rode Kruis. Net als in een aantal van onze buurlanden wordt voor onze bloedvoorraad het voorzorgsprincipe gehanteerd en gaat men uit van het slechtst denkbare scenario. CVS is dan ook al jaren een uitsluitingdiagnose voor bloeddonatie en zal dat in de nabije toekomst ook blijven.

Lombardi, V.C. et al., Science. 2009 Oct 23;326(5952):585-9.

Erlwein, O. et al., , PLoS One. 2010 Jan 6;5(1):e8519.

Groom, H.C. et al., Retrovirology. 2010 Feb 15;7:10.

van Kuppeveld, F.J. et al., BMJ. 2010 Feb 25;340:c1018.

Peter Raeymaeker

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links