Bron:

| 4174 x gelezen

Waarom is dr. Lipkin zo enthousiast om mee te doen met het onderzoek naar ME/cvs?

Wat heeft eigenlijk Dr. Lipkins interesse gewekt in het onderzoek naar ME/cvs? Oorspronkelijk was hij in 1997 met zijn collega, dr. Brigitta Evengard, betrokken bij een onderzoek naar ME/cvs. Dr. Lipkin beschrijft vaak hoe zij bewijs ontdekt hebben voor de activering van polyklonale B-cellen in ruwweg 75-80% van een cohort patiënten dat hij als zeer nauwkeurig geselecteerd beschreef.

Meer recent werd dr. Lipkin door gezondheidsorganisaties van de Amerikaanse overheid gevraagd om de kwestie op te lossen met betrekking tot het XMRV-retrovirus en een ander, vergelijkbaar virus. Die virussen waren ontdekt in het bloed van een grote hoeveelheid ME/cvs-patiënten. Dr. Lipkin werd ingeschakeld om de situatie verder te onderzoeken. Maar hij en het team die aan het project werkten, vonden geen aanwijzingen die nader onderzoek naar het verband tussen retrovirussen en ME/cvs rechtvaardigden.

In die periode werd dr. Lipkin door de patiëntengemeenschap gevraagd om deel te nemen aan onderzoek naar ME/cvs. Als wetenschapper voelde hij zich naar eigen zeggen verplicht het onderzoek naar ME/cvs voort te zetten om de patiëntengemeenschap te helpen de mysteries van deze ziekte te ontrafelen.

Het Chronic Fatigue Initiative, dat gefinancierd wordt door de Hutchins Family Foundation, heeft middelen beschikbaar gesteld waarmee het team van Dr. Lipkin en anderen grootschalig onderzoek kunnen verrichten naar pathogenen en immunologische markers in relatie tot ME/cvs.

In de loop van dit onderzoek hebben Dr. Lipkin, Dr. Hornig en hun collega’s abnormale cytokinewaarden in het bloed en ruggenmergvocht van ME/cvs-patiënten ontdekt. Dr. Lipkin is enorm opgetogen over deze resultaten, die binnenkort gepubliceerd zullen worden. Hij gaat ervan uit dat deze studie erop wijst dat ME/cvs een ziekte is die gerelateerd is aan het immuunsysteem (met onmiskenbare afwijkingen daarvan), die geactiveerd wordt door een infectie met een microbieel agens zoals een bacterie, virus of schimmel.

De oorzaak van ME/cvs is momenteel onbekend en de motivatie van Dr. Lipkin en zijn team komt deels van de uitdaging de oorzaak of oorzaken te vinden. Zijn onderzoeksprogramma is gericht op het vinden van het agens of de agentia waarvan hij aanneemt dat deze verantwoordelijk is of zijn voor de symptomen.


Dit is een serie van blogs die deels gebaseerd is op een interview met Dr. Ian Lipkin door Simon McGrath in januari 2014, in verband met de beoogde studie naar het darmmicrobioom van ME/cvs-patiënten. (Voor Simons artikel: klik hier voor de Engelse versie of hier voor de Nederlandse versie)

U kunt deze blog plaatsen op uw website of Facebookpagina e.d.; plaats dan alstublieft de link naar de originele blog:

http://www.microbediscovery.org/blog/2014/05/20/dr-ian-lipkin-blog-part-2-of-9/

en de donatielink: www.bit.ly/DonateToDrLipkin

 

 

Verklarende woordenlijst

agentia (enkelvoud: agens): stoffen van biologische oorsprong of levende organismen die in staat zijn een chemische of biologische reactie te verwekken en daardoor de gezondheid van mensen kunnen aantasten

cytokinen: ketens aminozuren die biologische signalen van cel tot cel kunnen doorgeven. Spelen een rol in het afweersysteem. Worden vooral geproduceerd door monocyten, macrofagen en lymfocyten.

microbioom: het geheel van microben, hun genetische elementen (genomen), en de omgevingswisselwerking in een bepaalde omgeving

polyklonale B-cellen: witte bloedcellen waarvan meerdere klonen tegelijk antistoffen vormen (normale reactie van het immuunsysteem, i.t.t. monoklonale b-cellen)

© Vertaling: ME/cvs Vereniging & ME-gids


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Geen Evenementen
Recente Links