Bron:

| 1447 x gelezen

Holly MacCormick, Stanford Medicine, 30 maart 2017

Veel wetenschappers zijn zeer begaan met hun werk. Maar voor onderzoeker Ron Davis, PhD, is de drijfveer om het mysterie achter ME/cvs te ontcijferen allesomvattend: Davis’ 33-jarige zoon, Whitney Dafoe, is al bijna 4 jaar bedlegerig.

Sinds zijn zoon ziek geworden is, is Davis bezig om de moleculaire mechanismen en biochemische processen die ten grondslag liggen aan chronisch vermoeidheidssyndroom, of myalgische encephalomyelitis, bloot te leggen. In 2013 lanceerde Davis het Stanford Chronic Fatigue Syndrome Research Center met als doel om definitief ME/cvs te diagnosticeren, behandelen en genezen.

Nu zetten Davis en zijn team grote stappen vooruit in het creëren van een diagnostische test voor ME/cvs. Ze hebben een nanogefacribeerd blokje gemaakt, met de grootte van een suikerklontje, dat 2.500 elektroden gebruikt om de elektrische weerstand in menselijke cellen te voelen. Een recent artikel in Nature bracht het werk onder de aandacht:

Toen Davis immuuncellen van zes mensen met ME/cvs blootstelde aan een stressor – een spat van gewoon zout – onthulde het blokje dat ze niet evengoed konden herstellen zoals gezonde mensen dat zouden kunnen. Nu is zijn team bezig met 100 meer van dergelijke apparaatjes te fabriceren om het experiment te herhalen, en een goedkoper alternatief te testen – een flinterdun circuit van nanodeeltjes dat minder dan een cent kost om te maken met een inkjetprinter.

Het doel is om erachter te komen wat er precies mis is wat de huidige testen niet kunnen identificeren.

“Mijn zoon kan niet lezen. Hij kan niet naar muziek luisteren. Hij kan niet praten. Hij kan niet schrijven,” zei Davis in het artikel. “Maar wanneer de dokter een batterij testen loslaat op hem, komen die allemaal normaal terug.”

De voorlopige bevindingen van de studie naar het nanogefabriceerde blokje, en de volgende ronden van testen die een goedkopere versie gebruiken in de vorm van een dun circuit van nanodeeltjes (bovenaan getoond), zou het pad kunnen effenen voor een test voor ME/cvs.

“Dit is geen academische oefening,” zei Davis. “Het gaat zeer slecht met mijn zoon.”

© Stanford Medicine. Vertaling ME-gids.

Geef een antwoord

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Geen Evenementen
Recente Links