Bron:

| 2521 x gelezen

Een Gold Coast-onderzoeksteam boekt zo’n vooruitgang op wereldniveau dat het het leven van ME/cvs patiënten kan veranderen.

Hoofd onderzoeker Prof. Sonya Marshall-Gradisnik denkt dat zij wetenschappelijke signalen van de ziekte op het spoor zijn, die nu nog door middel van een gecompliceerd uitsluitingsprocedure wordt gediagnosticeerd. 

“Ons staan twee wegen open om de biologische marker te vinden en om er achter te komen waar precies de ziekte ontstaat”, zo zegt zij.

Het onderzoek heeft ook al meerdere aanknopingspunten aan het licht gebracht over hoe de ziekte zich ontwikkelt.

Patiënten lijden in verschillende mate aan de symptomen ervan, zoals een intense moeheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, onderbroken en niet verkwikkende slaap en immunologische problemen. De ernstigste patiënten zijn bedlegerig.

Het is bekend dat de diagnose lastig te stellen is, en door het gebrek aan wetenschappelijk bewijs wordt met veel patiënten de draak gestoken. De ziekte werd jarenlang gebagatelliseerd met de nu in onbruik geraakte term yuppie-griep.

Volgens Andrew Garner, hoofd wetenschappen van de staat Queensland, zijn 250.000 Australiërs getroffen door ME/cvs.

Professor Marshall-Gradisnik van de Griffith University School of Medical Sciences geniet internationale erkenning door de ontdekking dat de ziekte sterk verband houdt met een ontregeld, slecht werkend immuunsysteem. Ze is opgetogen dat de universiteit en het Gold Coast Hospital and Health Service een wereldwijd toonaangevend nationaal centrum voor neuroimmunologie en in opkomst zijnde ziektes heeft opgezet, dat de communicatie tussen onderzoekers, artsen, verpleegkundigen en patiënten vergemakkelijkt.

Volgens haar is de ligging van het centrum zo dichtbij het ziekenhuis het enige internationale model waardoor onderzoekers rechtstreeks in contact kunnen komen met ernstig zieke, bedlegerige patiënten. “Patiënten zijn hier vanuit heel Australië heen gekomen. Deze voorziening combineert onderzoek met gezondheidszorg.

Met ons onderzoek hebben wij met succes de internationale toon gezet. We zijn nu een set potentiële biomarkers aan het ontwikkelen om ME/cvs snel te kunnen diagnosticeren”.

Het onderzoek zal nog drie jaar duren. “De resultaten zijn veelbelovend, maar er is voorzichtigheid geboden”, zei ze. “We zien het zo, dat als je een mogelijk ziektebeeld kunt ontwaren, je aan doeltreffende medische ingrepen kunt gaan werken”.

Bron: TVNZ Nieuw-Zeeland, 15 mei 2013

© Vertaling ME/cvs Vereniging [PDF]


Prof. Sonya Marshall-Gradshnik is lid van de wetenschappelijke adviesraad van Simmaron Research, een onderzoeksstichting opgezet door ME/cvs expert Prof. Daniel Peterson.

Selectie wetenschappelijke publicaties Marshall-Gradishnik:

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Geen Evenementen
Recente Links