Bron:

| 7621 x gelezen

Muur van de centrale lobby van het Clinical Research Center aan de NIH
© Duane Lempke, CC0, via Wikimedia Commons

Onderzoekers van de National Institutes of Health, die begonnen zijn met wat misschien wel het grondigste biologische onderzoek ooit is naar myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs), schrijven hun bevindingen op en zijn van plan om binnenkort een voorlopige versie te verspreiden onder hun groot team van wetenschappers en artsen voor feedback.

“De studie zal patiënten helpen en zou het veld enorm vooruit moeten helpen,” zei neuroviroloog Avindra Nath van de NIH, de hoofdonderzoeker van de studie die ME/cvs-patiënten in het klinisch centrum van het agentschap in Bethesda, Md. bracht. “Het grote voordeel is dat we kunnen overgaan naar klinische proeven van geneesmiddelen,” voegde hij eraan toe.

Nath zei dat de studie consistente biologische problemen heeft geïdentificeerd bij ME/cvs-patiënten, die tot tweemaal toe gedurende vier weken gehospitaliseerd waren bij de NIH. “Het was belangrijk om onszelf ervan te overtuigen dat er echt biologische problemen bestaan die reproduceerbaar en consistent zijn, en om expertise te ontwikkelen om ME/cvs te bestuderen, omdat we er nog niet eerder naar hadden gekeken. Daarna gaan we over op behandelingsstudies. Verschillende kandidaten [geneesmiddelen] willen we  uitproberen.”

De studie werd eind 2016 gelanceerd nadat de toenmalige directeur van de NIH, Francis Collins, reageerde op druk om te investeren in het helpen van patiënten met een lang verwaarloosde en vaak verwoestende chronische ziekte. Hoewel het studieprotocol snel werd goedgekeurd, heeft de voltooiing van de studie vertraging opgelopen.

Vertegenwoordigers van #MEAction hebben herhaaldelijk druk uitgeoefend op NIH om de studie te versnellen vóór COVID. In een openbare brief en gesprekken met Nath en Walter Koroshetz, directeur van de NIH’s NINDS, heeft #MEAction het NIH-team gevraagd om twee patiënten tegelijkertijd binnen te brengen en anders manieren te vinden om hun tempo te verhogen.

Nath gaf toe dat het hem te veel tijd heeft gekost om het onderzoek af te ronden en op  te schrijven. “COVID heeft zo’n beetje mijn leven overgenomen,” zei hij. In maart 2020 sloot het klinisch centrum voor de meeste patiënten, waardoor de inschrijvingen een paar patiënten minder waren dan het oorspronkelijke doel. Met het einde van de patiëntenonderzoeken aan het begin van de pandemie, stelde Nath vijf werkgroepen samen om de enorme datasets van de studie naar ME/cvs te analyseren.

Afgelopen herfst begonnen Nath en de hoofdonderzoeker van de studie, Brian Walitt, elk weekend samen te komen om de bevindingen samen te vatten en de resultaten op te schrijven. Nath zei: “ik heb nog nooit in mijn leven een document van deze omvang geschreven. Ik vind het jammer dat het zo lang geduurd heeft. Maar we hebben zoveel samen te vatten, Brian en ik. Vandaag werken we aan de discussiesectie,” die meestal aan het einde van een onderzoeksrapport staat en die de resultaten in een groter verband probeert te plaatsen.

Nath erkende dat patiënten resultaten willen zien, maar toen we hem vroegen of hij zou overwegen om het concept te publiceren als een preprint – een methode om onderzoek te delen voordat het formeel door collega’s werd beoordeeld – verzette hij zich. Hij zei dat medische toptijdschriften de neiging hebben om artikelen te weigeren die als voorpublicatie onder de aandacht zijn gekomen, en dat hij er ook voorstander van is om de peer review zijn gang te laten gaan voordat hij zijn bevindingen deelt.

Nath zei ook dat het intramurale onderzoeksprogramma van de NIH – de wetenschappers die in Bethesda werken – nu expertise heeft ontwikkeld in het bestuderen en begrijpen van ME/cvs en verwante aandoeningen. De Veterans Administration heeft zijn team om hulp gevraagd bij het bestuderen van veteranen met het Golfoorlogsyndroom met behulp van een soortgelijk diepgaand protocol, en de intramurale groep gaat ook door met het bestuderen van langdurige/long COVID-patiënten waarvan zij zeggen dat ze aan de ME/cvs-criteria zullen voldoen. Wij reiken NIH de hand om te weten te komen hoe zij ME/cvs zullen diagnosticeren bij studiedeelnemers en of zij hetzelfde strikte protocol zullen gebruiken dan dat voor diagnose in de intramurale studie naar ME/cvs.

© #MEAction, 4 mei 2022. Vertaling Zuiderzon, redactie NAHdine, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links