Bron:

| 4871 x gelezen

ME Australia, 20 juni 2019

Door Professor Sonya Marshall-Gradisnik, Professor Don Staines, Dr Helene Cabanas en het NCNED Team, Griffith University, Queensland, Australië

Onderzoekers van het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases (NCNED) [Nationaal Centrum voor Neuro-immunologie en Opkomende Ziekten] aan de Griffith University in het Australische Queensland, hebben meer dan 70 papers over ME en chronisch vermoeidheidssyndroom gepubliceerd. Het NCNED organiseert en presenteert op internationale conferenties en Prof. Marshall-Gradisnik zat in de adviescommissie over ME en CVS van de Australische overheid, die eerder dit jaar hun rapport afleverden.

Prof. Sonya Marshall-Gradisnik en Prof. Don Staines beheren samen het NCNED en werken al tien jaar lang op het gebied van chronisch vermoeidheidssyndroom en Myalgische Encefalomyelitis. Ze zijn auteurs van de Internationale Consensuscriteria voor ME en Primer voor Artsen. Lees meer over Prof. Marshall-Gradisnik en Prof. Staines in de interviews ‘Meet the Scientist’ [Ontmoet de Wetenschapper].

In deze update legt het NCNED hun werk uit, wat ze gevonden hebben en welke studies er onderweg zijn.

Gedurende de afgelopen vier jaar hebben onderzoekers aan het NCNED zich gefocust op een familie van ionkanalen, bekend als Transient Receptor Potential (TRP)-ionkanalen. Deze ionkanalen bevinden zich op bijna elk celtype in het menselijk lichaam. Belangrijk is dat de TRP-ionkanalen een cruciale rol spelen in gezonde cellen – het overbrengen van calcium en andere kationen van buiten naar binnen de cel, wat resulteert in regulering van veel celfuncties. Daarom leiden abnormale TRP-ionkanalen tot een ontregeling van calciumsignalering.

TRP-kanalen staan erom bekend dat ze betrokken zijn bij sensorische receptie, waaronder thermoreceptie, chemoreceptie, mechanoreceptie, nociceptie/ pijnreceptie en fotoreceptie, en kunnen dus in verband gebracht worden met veel symptomen bij veel ziekten waaronder ME/CVS*.

Genetische variaties in TRP-ionkanalen zijn eerder gerapporteerd door het NCNED in immuuncellen van CVS/ME*-patiënten.

Onlangs heeft het NCNED hun eerdere onderzoek gevalideerd waarbij ze een verstoorde functie rapporteren in een specifiek TRP-ionkanaal, aangeduid als Transient Receptor Potential Melastatin 3 (TRPM3)-ionkanaal, in immuuncellen van ME/CVS*-patiënten.

Wat betekenen deze nieuwe gegevens?

Het NCNED-team heeft nu opnieuw gerapporteerd dat immuuncellen van een nieuw cohort ME/CVS*-patiënten defecte celreceptoren hebben in vergelijking met gezonde deelnemers. Dit resulteert in minder calcium dat wordt gerapporteerd in de immuuncellen waardoor de cellen niet in staat zijn optimaal te functioneren, wat veranderingen in het immuunsysteem veroorzaakt die gezien worden bij ME/CVS*-patiënten.

Aangezien deze receptoren zich op bijna elk celtype bevinden in het menselijk lichaam, zal hun disfunctie ook andere cellen treffen die deze receptor hebben, bijvoorbeeld: spier-, cardiovasculaire, gastro-intestinale en neuro-immuuncellen zijn niet in staat om goed te functioneren. Bijgevolg zal dit leiden tot de klinische presentatie van ME/CVS*-symptomen.

Concreet gebruikte het NCNED-team in deze recente studie een techniek die men beschouwt als gouden standaard en die ‘patch-clamptechniek’ wordt genoemd, wat de karakterisering van TRPM3-functie toelaat door middel van twee verschillende geneesmiddelen waarvan goed gedocumenteerd is dat ze TRPM3 activeren.

TRPM3 wordt geactiveerd door pregnenolonesulfaat en nifedipine, die op verschillende delen van de receptor werken. Het NCNED rapporteerde dat beide geneesmiddelen niet in staat waren om de TRPM3 zo te activeren dat het zijn functie uitvoert bij ME/CVS-patiënten in vergelijking met gezonde controles.

Elke ME/CVS*-patiënt en gezonde deelnemer liet meer dan zes tests van TRPM3-functie afnemen voor elk geneesmiddel. Alle ME/CVS*-patiënten vertoonden afwijkingen in TRPM3, en er werden geen afwijkingen gevonden bij gezonde controles.

Samengevat hebben deze recente resultaten van het NCNED disfunctie van TRP en TRPM3 geïdentificeerd in de pathologie van ME/CVS*. TRPM3 wordt niet alleen bevestigd in de pathologie van ME/CVS* maar wordt nu ook beschouwd als een potentiële biomarker en toekomstig therapeutisch doelwit voor CVS/ME*.

Het is opwindend dat het NCNED nu andere geneesmiddelen test die gericht zijn op TRP-kanalen ten behoeve van ME/CVS*-patiënten. Deze behandelingsgerichte studies zijn momenteel aan de gang.

*Het NCNED gebruikt nu de Canadese Consensuscriteria uit 2003 en de Internationale Consensuscriteria voor ME. Als de ME-patiënten voldoen aan de CCC en/of ICC, zullen ze ongetwijfeld voldoen aan die van Fukuda [criteria voor chronisch vermoeidheidssyndroom uit 1994], aangezien deze zeer breed zijn.

Lees meer [Artikels in het Engels]:

© NCNED-team voor ME Australia. Vertaling Zuiderzon, redactie Abby, ME-gids.


Lees ook van de Griffith University:

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Geen Evenementen
Recente Links