Bron:

Artsenkrant (nr. 1947 - 10.10.08)

| 9068 x gelezen

Open VLD kamerlid Maggie De Block en minister Laurette Onkelinx vechten een robbertje uit over het voortbestaan van de CVS-centra. Na een negatieve evaluatie door het Kenniscentrum wil Onkelinx het budget alsnog verhogen. De Block wil de geldkraan dichtdraaien en.

Na een evaluatie van de werking van de vijf erkende CVS-centra door het Kenniscentrum gingen de poppen aan het dansen. Het Kenniscentrum stelt onder meer vragen bij de geografische spreiding, de lange wachttijden, de geringe motivatie van een aantal patiënten die vooral belust zijn op een uitkering, geen of ontoereikende individuele therapie, beperkte wetenschappelijke onderbouw van de groepstherapieën en onvoldoende contact met huisartsen en kinesitherapeuten. Die evaluatie kwam voor velen hard aan. Het centrum pleit dan ook voor meer inbreng van de eerste lijn waarbij met name de huisarts, de kinesitherapeut of de psycholoog, een centrale rol dienen te krijgen, in samenwerking met nabijgelegen tweedelijnscentra en een referentiecentrum.

De Hoge Gezondheidsraad en het Kenniscentrum concluderen dan ook dat de referentiecentra, ondanks een aantal positieve punten “hun belangrijkste missie niet hebben vervuld, namelijk het ontwikkelen van een getrapte zorgorganisatie waarin zij de eerste lijn zouden ondersteunen”.

Huisarts

Ondanks de kritiek vraagt Onkelinx zich af of het bestaande budget van 1,7 miljoen euro wel volstaat. Precies die houding schiet bij kamerlid Maggie De Block in het verkeerde keelgat. “U moet niet spreken over een verhoging van het budget, maar nagaan hoe wij dat budget anders en beter kunnen aanwenden”, reageert De Block. “U zegt dat de CVS-centra niet goed werken, dat de 20.000 patiënten in de kou zitten en dat er niet genoeg geld meer is. En nu mag de huisarts, die sedert 2002 op een zijspoor werd geplaatst, het oplossen. Welnu, als huisarts bedank ik daarvoor!”

Ludwig Verduyn

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links