Bron:

| 6035 x gelezen

Eind 2008 schreef prof. Michael Maes een open brief aan minister Onkelinx waarin hij het heilloze beleid t.a.v. de referentiecentra hekelde en aandrong op medische research, diagnose en behandeling: klik hier.

Minister Onkelinx reageerde op 27 november 2008 (klik hier) en voorspelt opnieuw weinig goed voor ME/CVS-patiënten…

Naar aanleiding van die reactie schreef Prof. Dr. Maes onderstaande open brief.

Voor de volledige tekst (inclusief bijlagen) van prof. Maes: klik hier.

OPEN BRIEF AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, N.A.V. HAAR ANTWOORDEN D.D. 27-11-2008 OP MIJN EERSTE OPEN BRIEF.

Aan

Mevrouw de Minister Laurette Onkelinx

Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid

Handelsstraat 76/80

1040 Brussel

Brasschaat 21-1-2009

 

Mevrouw de Minister,

 

Ik heb uw antwoord op mijn eerste open brief goed ontvangen. Ik meen U te moeten melden dat uw adviseurs die deze brief hebben geschreven ofwel onkundig zijn op het gebied van ME/CVS ofwel U verkeerd adviseren.

Toegevoegd kunt U de antwoorden vinden op uw brief beantwoord door patiënten met ME/CVS of ME/CVS patiëntgroeperingen. Deze antwoorden zijn klaar en duidelijk en geven een goed beeld hoe de patiënten zelf over uw politiek denken. Ik kan hun mening beamen.

Nu kunnen we bovendien vaststellen dat U de werking van deze ME/CVS Centra verder zet (zie RIZIV onder geestelijke aandoeningen; wijzigingsclausules van de ME/CVS referentiecentra) waarbij U nog meer het belang van CBT onderstreept, waarbij U nog meer de nadruk legt op de geestelijke aandoeningen en waarbij de patiënt dient mee te denken over psychologische factoren die het probleem (klachten) mee in stand houden en eventueel mee hebben veroorzaakt (functie-analyse) en over mogelijke veranderingen van die gedragingen en gedachten.

Hiermee hebt U dus een duidelijk publiekelijk standpunt ingenomen tegen het feit dat ME/CVS een medische ziekte is. In uw brief aan mij gericht trachtte U nog de schijn hoog te houden dat U een biopsychosociaal model zou gebruikt hebben (zelfs dat was onwaar), maar nu is het voor iedereen duidelijk dat U deze medische ziekte, zoals bepaald door de WHO richtlijnen en honderden wetenschappelijke artikelen, hebt herleid tot een geestelijke aandoening. Dit wil dus zeggen dat U een medische ziekte gepsychologiseerd hebt.

Het doel dat U zich stelt is om patiënten – die lijden aan een medische ziekte – in 10-20 sessies mee te laten denken over hun probleem. Deze onzin noemt U dan therapeutisch en aan dit schandelijk betoon spendeert U ons overheidsgeld dit terwijl de patiënten reclameren en U de onderzoekers naar de biochemische oorzaken van ME/CVS stilzwijgt en geneesheren die ME/CVS patiënten biologisch behandelen laat vervolgen via het RIZIV en de Orde der Geneesheren.

Hierom gaan we over tot dagvaarding van uw ministerie voor alle punten vermeld in mijn eerste brief aangevuld met nieuwe klachten. Namelijk hoe U medische CVS patiënten door het RIZIV, c.q. arbeidsrechtbanken, laat evalueren als een psychische aandoening of als een psychiatrische ziekte op basis van niet objectieve en achterhaalde psychologische onderzoeken waarbij de essentiële medische resultaten, die eerder door CVS experten werden aangetoond, van de tafel worden geveegd (zie het voorbeeld klacht in addendum zoals gericht aan de Orde van Geneesheren).

Ons betoog wordt internationaal gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift zodat de internationale pers op de hoogte wordt gebracht van deze middeleeuwse toestand die U tot stand gebracht hebt. De samenvatting van dit artikel is toegevoegd.

Met hoogachting,

Michael Maes

Olmenlaan 9

2610 Wilrijk

www.michaelmaes.com

Productie 1:

Samenvatting van een binnenkort te verschijnen wetenschappelijk artikel, getiteld: Chronic fatigue syndrome: la bete noire of the Belgian Health Care system.

Productie 2:

Klachtenbrief betreffende de evaluaties door RIZIV en arbeidsrechtbanken van patiënten met ME/CVS d.m.v. psychologische testen.

Productie 3:

Uw brief

Productie 4:

Antwoorden op uw brief door M.E.A.B. (ME Association Belgium): een belangengroep van ME-patiënten.

Productie 5:

Antwoorden op uw brief door een patiënt met veel theoretische en praktische kennis.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Creatief kerstmarktje 12ME
09/12/2023    
13:00 - 16:30
Ook in 2023 organiseert 12ME een creatief mini-kerstmarktje op zaterdag 9 december van 13u tot 16u30. Het gaat door in de Koningin Fabiolalaan 57 te [...]
Events on 09/12/2023
Datum/Tijd Evenement
09/12/2023
13:00 - 16:30
Creatief kerstmarktje 12ME
Creatief Kerstmarktje 12ME, Gent
Recente Links