Bron:

| 9469 x gelezen

Invest in ME

PO Box 561, Eastleigh SO5O OGQ, Hampshire, UK

Telephone: 02380 251719 – 07759 349743

Email: info@investinme.org Web: www.investinme.org

Charity Nr 1114035 

Aan de redacteur van The Lancet – De PACE-trial

14 november 2015

Aan: Dr. Richard Horton, redacteur van The Lancet

Geachte Dr. Horton,

Zoals u wellicht weet, is de PACE-studie (Comparison of adaptive pacing therapy, cognitive behaviour therapy, graded exercise therapy, and specialist medical care for chronic fatigue syndrome (PACE): a randomised trial) (vert. Vergelijking van adaptieve pacingtherapie, cognitieve gedragstherapie, graduele oefentherapie, en specialistisch medische zorg voor chronisch vermoeidheidssyndroom (PACE): een gerandomiseerde studie) onlangs verder onder de loep genomen – dit keer door wetenschappers en journalisten die naar deze studie hebben gekeken vanuit een onbevooroordeeld standpunt.

U herinnert zich misschien dat we enkele jaren geleden [1] u gecontacteerd hebben, maar hebben geen antwoord gekregen.

Eerder hebt u een reactie gegeven over de PACE-studie waar u de patiëntenbelangenbehartigers beschreven hebt als “een zeer schadelijke groep van individuen”, die “het debat verstoord hebben” [2].

Wat uw standpunten ook mogen zijn met betrekking tot ME-patiënten, als belangenbehartiger voor betere voorlichting omtrent ME/CVS zou Invest in ME er graag op wijzen dat de huidige auteurs van de recente analyse van de PACE-trial [3, 4] onmogelijk omschreven kunnen worden als een “schadelijke groep individuen” maar eerder als geaccepteerde autoriteiten die een echte, objectieve analyse uitvoeren op onderzoek dat de patiëntengemeenschap niet gewild heeft, niet nodig had en dat een voorbeeld is geworden van hoe onderzoek niet uitgevoerd hoort te worden.

Voor velen is de PACE-studie synoniem geworden voor slecht uitgevoerd en bevooroordeeld onderzoek. Toch is de PACE-studie meer dan een rampzalige mislukking – het is een blamage.

Bovendien is het nu ook beschadigend.

Het is schadelijk voor de wetenschap.

Het is schadelijk voor andere onderzoekers die afgeschrikt zijn om met ME-onderzoek te beginnen – niet vanwege de verstoring door patiënten – maar eerder doordat het gebrek aan kwaliteit die deze studie belichaamt, al het andere gefinancierde ME-onderzoek in vraag stelt.

Het is schadelijk voor de publieke perceptie van deze ziekte.

Het allerbelangrijkste is dat het schadelijk is voor patiënten, hun verzorgers en families – degene wiens huisartsen de PACE-studie accepteren als zijnde bewijs van goede kwaliteit van werkzaamheid en veiligheid van cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) als behandelingen voor ME/CVS, omdat de studie door The Lancet werd gepubliceerd.

Het zijn de patiënten die er toe doen, en die zouden moeten worden bediend door de 5 miljoen pond (meer dan 7 miljoen euro) of meer die voor dit onderzoek is gegeven vanuit een publiek gefinancierd orgaan.

De schuld voor het initiëren van dit onderzoek en het ontbreken van continue monitoring van dit onderzoek, moet pal aan deur gelegd worden van het Medical Research Council dat ronduit gefaald heeft in het voldoen aan de vereisten voor onderzoek betreffende myalgische encefalomyelitis.

Echter is het de Lancet die de PACE-studie gepubliceerd heeft en het impliciet blijft steunen door de stilte vanuit de redactie.

Deze brief werd oorspronkelijk gemaakt om te verzoeken dat de Lancet de paper van de PACE Trial in zijn geheel terugtrekt, zonder enig voorbehoud.

Echter, voordat we deze brief hadden verzonden, is er een nieuwe ontwikkeling ontstaan.

Een brief getekend door veel beroemde wetenschappers, werd naar u verzonden [5] met het verzoek om een onafhankelijke beoordeling te doen zonder Britse en zonder psychiatrische aanwezigheid.

We hebben daarom het gevoel dat er twee duidelijke keuzes zijn die de Lancet kan overwegen – de onafhankelijke evaluatie van de PACE Trial – of de volledige terugtrekking van de paper.

We begrijpen dat, met de versnelde publicatie van de originele PACE-studie, het moeilijk zal zijn voor de Lancet om toe te geven dat dit onderzoek van geen waarde is in de behandeling van ME/CVS.

De Lancets eigen website stelt zijn redactionele kernwaarden – “Wanneer u publiceert bij The Lancet, sluit u zich aan bij een gemeenschap die gelooft dat iedereen het recht heeft op het hoogst haalbare niveau van gezondheid en dat zorg billijk en rechtvaardig moet zijn.”

Dit is duidelijk niet het geval met de gebrekkige PACE Trial.

Zoals we in de vorige brief aan u vermeld hebben, is er geen excuus voor onwetendheid ten aanzien van een ziekte – in het bijzonder ME/CVS die zo belasterd is door misinformatie, gebrek aan financiering en gevestigde belangen in dienst van de verzekeringsindustrie.

The Lancet heeft de plicht om eerlijk en redelijk te rapporteren. En het is een toegeving aan de patiënten en het publiek verschuldigd dat gebrekkig onderzoek niet getolereerd zal worden – en zeker niet gepromoot zal worden onder de vlag van de Lancet.

Als uw rol werkelijk is “om het licht te laten schijnen” en “een scherp chirurgisch instrument zijn om rotzooi weg te snijden” [6], dan is het inherent aan u om doorheen de farce van PACE Trial te zien en verder te gaan.

We vragen u nu om de consequenties te overwegen van het blijven steunen van de PACE Trial en in plaats daarvan te handelen in het belang van de patiënten – degene die het slachtoffer zijn van slecht onderzoek en georkestreerde media-aanvallen door onwetende of bekrompen journalisten.

Er is een nu een duidelijke keuze – een onafhankelijke evaluatie van de PACE Trial of een volledige terugtrekking. Het alternatief is om deze farce verder te zetten – ten koste van de patiënten.

Om te helpen bij het oplossen van de tekortkomingen van het verleden, nodigen we u daarom opnieuw uit naar de jaarlijkse onderzoeksconferentie van Invest in ME volgend jaar – IIMEC11 de 11de Internationale ME Conferentie in Londen in juni. Invest in ME zou ook een bijeenkomst faciliteren voor u met enkele van de onderzoekers die op de conferentie zullen presenteren en ons 6e Colloquium van Biomedisch Onderzoek naar ME.

In alle mislukkingen is er een mogelijkheid om te verbeteren. De PACE Trial mag dan volledig gefaald hebben, maar deze opportuniteit kan worden genomen om te leren van deze mislukking en om dingen beter te maken.

Hoogachtend,

De voorzitter en het bestuur,

Invest in ME

UK Charity Nr 1114035

REFERENTIES

 1. Invest in ME Letter to the Editor of the Lancet http://tinyurl.com/ocpq5fe

 2. Richard Horton interview Australia – http://tinyurl.com/3dg468w

 3. David Tullers artikels

  http://www.virology.ws/2015/10/21/trial-by-error-i/

  https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-1433.html

  http://www.virology.ws/2015/10/22/trial-by-error-ii/

  https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-1434.html

  http://www.virology.ws/2015/10/23/trial-by-error-iii/

  https://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-1435.html

 4. Professor James Coyne http://blogs.plos.org/mindthebrain/2015/10/29/uninterpretable-fatal-flaws-in-pace-chronic-fatigue-syndrome-follow-up-study/-
 5. An open letter to Dr. Richard Horton and The Lancet

  http://www.virology.ws/2015/11/13/an-open-letter-to-dr-richard-horton-and-the-lancet

  Proffen schrijven open brief aan The Lancet en vragen herevaluatie van PACE-resultaten

 6. Thomas Wakley, founded The Lancet with the statement that “A lancet can be an arched window to let in the light or it can be a sharp surgical instrument to cut out the dross and I intend to use it in both senses”.

© Invest in ME. Vertaling zuiderzon, redactie abby, ME-gids.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Geen Evenementen
Recente Links