Bron:

| 6136 x gelezen

Leuven, 26 augustus 2014

PERSBERICHT. Open geen CVS-centra en bespaar 2.3 miljoen euro per jaar, zeggen CVS/ME-verenigingen.

De CVS/ME-patiënten groepen hebben op 25 augustus eensgezind een standpunt ingenomen betreffende het plan van het Riziv om per 1 september over te gaan tot de erkenning van zes diagnostische centra voor CVS-patiënten in Oost- en West-Vlaanderen. 

De CVS/ME-verenigingen juichen elk initiatief dat de situatie van de CVS/ME-patiënten kan verbeteren toe. Helaas moeten ze vaststellen dat de nieuwe diagnostische centra geen positieve bijdrage zullen leveren. De nieuwe centra die in 6 perifere ziekenhuizen worden opgezet zullen immers opnieuw enkel cognitieve gedragstherapie en kinesitherapie aanbieden. Niet alleen is uit onderzoek van het KCE en het Riziv zelf, eerder al gebleken dat de voormalige universitaire referentiecentra met deze aanpak geen enkel positief resultaat geboekt hebben.

De CVS/ME-verenigingen sluiten zich aan bij de kritiek van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen die weigert zich achter de regeling te scharen en die stelt dat de patiënten de dupe zullen worden.

Niet alleen is de aangeboden therapie niet efficiënt, maar wordt ook de capaciteit van de centra geschat op 50 patiënten per centrum per jaar, wat betekent dat amper 300 patiënten onthaald zouden kunnen worden. In artikel 3 van de RIZIV conventie staat bovendien dat mensen die last hebben van chronische vermoeidheid, maar met een ander diagnostisch label, ook in aanmerking komen voor behandeling in de nieuwe centra, wat in tegenspraak is met artikel 16 van dezelfde conventie die stelt dat de patiënten moeten voldoen aan de Fukuda-criteria voor CVS.

De CVS/ME-verenigingen vragen dat de ontslagnemende regering de opening van de centra opschort en in overleg treedt met alle betrokken partijen. De bewering van ontslagnemend minister Laurette Onkelinx dat de verenigingen en haar woordvoerder Marc van Impe betrokken werden bij een “specifieke wetenschappelijke werkgroep” en bij het overleg, zoals gesteld in haar schrijven van 23 mei 2014 aan de heer Brotcorne, voorzitter van de Commissie Verzoekschriften, is een leugen. Op geen enkel moment werden de verenigingen noch een vertegenwoordiger van hen geraadpleegd of uitgenodigd voor overleg.

Bij de hoorzitting in de commissie Volksgezondheid in het Federaal Parlement, op 19 maart 2014, hebben de verenigingen zich reeds eensgezind uitgesproken tegen het initiatief van het Riziv. Dat het net die twee deelnemers aan die hoorzitting zijn, met name prof. Dirk Vogelaers, UGent, en huisarts Stefaan Heytens, die zich neerbuigend en negatief uitlieten aan het adres van de CVS/ME patiënten, dit project gaan leiden, is uitermate cynisch.

Uit de berekeningen van het Riziv blijkt dat de nieuwe diagnositische centra de begroting jaarlijks 2.3 miljoen euro kosten. Dat bedrag kan beter bespaard worden.

De CVS/ME-verenigingen vragen de onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe federale regering met deze opmerkingen rekening te houden.

De CVS/ME-verenigingen hopen dat ze eens de nieuwe regering gevormd is, gehoord zullen worden door de nieuwe minister van Volksgezondheid. Het wordt hoog tijd dat na vijfentwintig jaar wanbeleid een echt beleidsplan voor CVS/ME wordt opgezet, en dit in overleg met alle betrokken partijen: patiënten, artsen, wetenschappers, verzekeraars en overheid.

Namens de CVS/ME verenigingen VLFP,  Fibroveerke vzw, de ME-vereniging, meab vzw, Wake Up Call Beweging WUCB en het CVS Platform,

de woordvoerder Marc van Impe

Cvs.platform@skynet.be

0475 743887


Persbericht verspreid via persagentschap Belga:

Opening CVS-centra stuit op verzet van CVS-patiëntenverenigingen

BRUSSEL 27/08 (BELGA) – De verenigingen die de patiënten met CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) vertegenwoordigen, verzetten zich tegen het plan van het Riziv om vanaf 1 september zes diagnostische centra voor CVS-patiënten te erkennen. 

“We vragen dat er eindelijk eens werk wordt gemaakt van een serieuze aanpak van CVS”, zo luidt de aanklacht.

De nieuwe centra moeten vanaf volgende maand cognitieve gedragstherapie en kinesitherapie aanbieden aan patiënten die lijden aan CVS. Ze worden op initiatief van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) opgezet in zes ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen. 

Maar opvallend genoeg komt er vanuit de CVS-verenigingen zelf tegenkanting tegen de opening van die centra. Volgens hen is uit wetenschappelijk onderzoek, onder meer van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en van het Riziv zelf, al gebleken dat de centra geen positieve bijdrage zullen leveren aan de situatie van de patiënten.    

“We vragen om een serieuze aanpak van CVS”, zo zegt Marc Van Impe, woordvoerder van de CVS-verenigingen. “De opening van die centra is zinloos. Het is niet meer dan een excuus om geen adequate zorg voor CVS-patiënten te voorzien.”

“We vragen dat het weinige geld dat ter beschikking van de CVS-patiënten staat, beter besteed wordt”, klinkt het nog. De nieuwe diagnostische centra zouden de begroting jaarlijks 2,3 miljoen euro kosten, aldus de patiëntenverenigingen.

Ze willen nu dat de ontslagnemende regering de opening van de centra opschort. “We vertrouwen erop dat deze maatregel niet zal worden uitgevoerd”, besluit Van Impe. 

Bron : Persagentschap BELGA

2 reacties

 1. Persbericht wordt toch gelanceerd na tegenwerking
  Het persbericht  “Open geen cvs-centra en bespaar 2,3 miljoen per jaar zeggen de CVS-verenigingen” van 26 augustus bereikt, ondanks de tegenwerking door 2 CVS/ME- verenigingen (CVS-contactgroep en CVS-Society ) toch de media!
  De Heer Marc van Impe (journalist en woordvoerder van de deelnemende CVS-verenigingen ivm dit persbericht: VLFP,  Fibroveerke vzw, de ME-vereniging, meab vzw, Wake Up Call Beweging WUCB en het CVS Platform), werd  hierover vandaag geïnterviewd door het Persagentschap Belga.
  De mening van de deelnemende cvs-verenigingen om de CVS-centra niet te starten, zal ondanks de tegenwerking toch gepubliceerd worden.

  We houden u op de hoogte hierover.

  Bron: http://www.cvsmeliga.be/home/over-cvs-me/het-riziv-en-me-cvs/26-08-14-persbericht-open-geen-cvs-centra-zeggen-de-cvs-me-verenigingen/persbericht-wordt-toch-gepubliceerd-na-tegenwerking

 2. In welke kranten heeft dit gestaan? Of moet dit nog gebeuren?
  Mooi en goed artikel, maar wanneer komt het in de krant? Via google vind het ik het artikel in geen enkele krant of website van een krant terug…

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
30
31
1
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
29 mei
29/05/2024    
16:00 - 18:00
May 29th, 2024 – 16.00 CEST. EVERYTHING YOU ALWAYS WANTED TO KNOW ABOUT EHLERS-DANLOS SYNDROMES (EDS). Speaker Prof. Fransiska Malfait moderated by Mrs. Charissa Frank and Mrs. Eva Collado, ePAG [...]
02 jun
02/06/2024    
14:00 - 19:00
Op 2 juni organiseert de familie van een lotgenote een benefietdag. Op dit tuinfeest is iedereen welkom! Je kan de hele namiddag vrij binnenlopen op [...]
03 jun
03/06/2024    
14:00 - 16:00
Welke oplossingen kan de politiek bieden voor problemen van mensen met PAIS? Dertien organisaties op het gebied van long-covid, chronische lyme, ME/CVS en Q-koorts (samen [...]
Events on 29/05/2024
Events on 03/06/2024
03 jun
3 jun 24
Den Haag
Geen Evenementen
Recente Links