Bron:

| 5445 x gelezen

In een studie van Maes en Morris werden veel overeenkomsten van symptomen en neuro-immunologische karakteristieken gevonden tussen ME/cvs en MS. Een korte samenvatting van de studie vindt u hieronder. Voor de echte bollebozen onder ons, en voor wie daar nog niet genoeg aan heeft, is hier de link naar het volledige artikel: http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/205

Vooral de (neurochemische) afwijkende activiteiten in de cellen, de spieren en de hersenen komen uit de samenvatting naar voren.

Ondanks de vele medische termen is duidelijk dat de overeenkomsten tussen beide auto-immuunaandoeningen dermate groot zijn, dat de auteurs mede tot de conclusie komen dat MS-patiënten een hele grote kans lopen ME/cvs-symptomen te ontwikkelen. 

Achtergrond

Encephalomyelitis disseminata (multiple sclerose) en myalgische encefalomyelitis/ chronisch vermoeidheid syndroom (ME/cvs) worden beide door de World Health Organisation (Wereldgezondheidsorganisatie) geclassificeerd als ziekten van het centrale zenuwstelsel. Dit overzicht heeft als doel de ziekteverschijnselen en de neuro-immune karakteristieken van MS te vergelijken met die van ME/cvs.

Bespreking

Er zijn qua verschijnselen en neuro-immunologische problemen opmerkelijke overlappingen tussen de twee aandoeningen. Patiënten met ME/cvs en MS ondervinden beide ernstige niveaus van invaliderende vermoeidheid en een verslechtering van symptomen na inspanning, en nemen hun toevlucht tot energie behoudende strategieën om te proberen voldoende energie te hebben voor de dagelijkse gang van zaken.

Slopende autonome symptomen, verminderde hartreactiviteit na inspanning, orthostatische intolerantie en posturale hypotensie worden ervaren door patiënten van beide ziekten.

Beide aandoeningen vertonen een beeld van afwisselende vermindering en opvlamming of een progressief verloop, terwijl infecties en psychosociale stress een belangrijke rol spelen in de verergering van de vermoeidheidssymptomen.

Tabel 1: Overeenkomsten in symptomen tussen encefalomyelitis disseminata / multiple sclerose (MS) en myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) 

Symptoom

MS

ME

Invaliderende vermoeidheid

X

X

Ernstige inspanningsintolerantie

X

X

Mentale vermoeidheid

X

X

‘Pacing’ als strategie voor behoud van energie

X

X

Verslechtering van symptomen na inspanning

X

X

Orthostatische intolerantie

X

X

Gastro-intestinale disfunctie

X

X

Cardiale aritmieën

X

X

Posturale hypotensie

X

X

Verminderde cardiale respons op inspanning

X

X

Relapsing – remitting verloop

X

X

Chronisch verloop

X

X

Ziekte wordt verergerd door infecties

X

X

Ziekte wordt verergerd door psychologische stress

X

X

Ziekte wordt verergerd of versneld door infecties

X

X

Morris & Maes

Gereactiveerde immunologische inflammatoire routes en oxidatieve (O, zuurstof) en nitrosatieve (NS, zwavel-stikstof) trajecten worden in beide ziektes gevonden. De gevolgen van de schade door zuurstof en zwavelstikstof aan de eigen epitopen blijkt uit de haast verbijsterende en bijna identieke rangschikking van auto-antilichamen die bij beide ziektes worden aangemaakt tegen schade aanrichtende epitopen.

Schade aan de mitochondriën, inclusief verlaagde ATP-niveaus, verslechterde creatinefosfaat synthese en aangetaste oxidatieve fosforylering laten diepe sporen achter in zowel MS als ME/cvs.

De bevindingen bij het gebruik van neuro-beeldvormingstechnieken lijken bij beide ziektes heel erg op elkaar en laten in de hersenen een verminderde bloedstroom zien, verschrompeling, vermindering van grijze stof, hyperintensiteit van witte stof, verhoogd lactaat, signaaltransductie op choline en verlaagde niveaus acetylaspartaat.

Conclusie

Dit verslag laat zien dat er neuro-immunologische overeenkomsten zijn tussen MS en ME/cvs. Dit staaft verder de visie dat ME/cvs een neuro-immuunziekte is en dat patiënten met MS immunologische gronden hebben om symptomen van ME/cvs te ontwikkelen.

© Vertaling ME/cvs Vereniging, bewerkt door ME-gids.net

 


Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome and encephalomyelitis disseminata/multiple sclerosis show remarkable levels of similarity in phenomenology and neuroimmune characteristics

Gerwyn Morris and Michael Maes

BMC Medicine 2013, 11:205  doi:10.1186/1741-7015-11-205

http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/205 [PDF] [PUBMED]

Sleutelwoorden: encefalomyelitis disseminata; myalgische encefalomyelitis; chronisch vermoeidheidssyndroom, inflammation; auto-immuniteit; oxidatieve and nitrosatieve stress; mitochondriën


Lees ook

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Geen Evenementen
Recente Links