Bron:

| 7873 x gelezen

Op 7 en 8 september vond de allereerste internationale XMRV-workshop plaats georganiseerd door Virology Education in Bethesda in de Verenigde Staten. Het volledige programma van de workshop kunt u hier downloaden. De NIH (Amerikaanse gezondheidsinstantie en werkgever van dr. Harvey Alter) was gastheer van deze workshop. Met mondjesmaat is er verslaggeving hierover terug te vinden. Hieronder volgt een overzicht.

Grote XMRV-studie gepland

De NIH die gastheer is van de eerste internationale XMRV-conferentie heeft Anthony Fauci aangesteld als coördinator voor een studie naar XMRV/MLV-infecties bij ME/CVS-patiënten. In de studie zullen het CDC!, WPI én de FDA de bloedmonsters van 100 ME/CVS-patiënten (25 patiënten uit elk van de vier windstreken van de VS) én 100 gezonde personen onderzoeken. De hoofdonderzoeker van deze studie is Ian Lipkin (aangeduid als een “virusjager”). Volgens een blog-artikel van Amy Dockser Marcus in de Wall Street Journal van 8 september staat Lipkin open voor elke uitkomst van de studie, omdat hij “geen paarden in de race heeft”.

Afsluitende vragen en antwoordensessie

Deze wetenschappelijke conferentie heeft een internationale groep van wetenschappers, artsen en epidemiologen samen gegroepeerd om de laatste XMRV studies over een scala aan onderwerpen te presenteren en bespreken in een openbaar forum. Onderwerpen gaan van virus-gastheer intereacties, cell type tropisme tot wijze van besmetting, diermodellen en ontwikkeling van diagnostische testen.

De webcast vragen en antwoorden sessie gaat in op de laatste ontwikkelingen in het veld om de stand van onze kennis te evalueren, het hoofd te bieden aan controverses en het ontwikkelen van inzicht onder experten om toekomstig onderzoek te bepalen.

De ruim één uur durende videosessie van woensdag 8 september 2010 kunt u opnieuw bekijken door op onderstaand logo te klikken:

 

Een transcript van de vragen en antwoordensessie kunt u opnieuw lezen door op onderstaand logo te klikken, met dank aan XMRV Global Action:

 

 

Posterpresentatie de Meirleir: een immunologische handtekening van XMRV?

Op het forum van Phoenix Rising werd de poster van De Meirleir en collega’s tijdens de XMRV-workshop met toestemming gepubliceerd:

Is the mechanism of systemic immune activation in XMRV positive CFS patients similar to that observed in HIV?

Is het mechanisme van systemische immuunactivatie in XMRV-positieve patiënten vergelijkbaar met het hetgeen waargenomen wordt bij HIV?

Kenny De Meirleir M.D., PhD, Vrije Universiteit Brussel, Brussel, Belgium;

Marc Frémont, PhD;

K. Metzger, MS;

C. Roelant, PhD, RED Laboratories NV, Zellik, Belgium

De conclusies van deze posterpresentatie zijn als volgt:

De resultaten van deze preliminaire studie bij een beperkt aantal patiënten toont aan dat XMRV-positieve CVS-patiënten lager dan normaal aantal lymfocyten hebben alsook een lager aantal CD57+ subtype lymfocyten zoals bij HIV.

Het absoluut aantal CD4+ en CD8+ T-cellen waren statistisch niet verschillend met de referentiewaarden, maar het is noodzakelijk om deze studie uit te breiden tot een groter aantal patiënten om solide uitspraken te doen in dit opzicht.

XMRV-positieve CVS-patiënten hebben een wezenlijk geactiveerd immuunsysteem (elastase activiteit, verhoogde C4a) die in verband kan staan met microbiële translocatie (nvdr ‘leaky gut’) gezien hun sCD14 significant hoger is dan verwacht; sCD14 is sterk gecorreleerd met plasma LPS1.

Lage IgA in de ontlasting (in sommige van deze 16 patiënten was die zelfs niet detecteerbaar) wijst ook in de richting van een disfunctioneel slijmvlies geassocieerde lymfoom weefsel (MALT) bij XMRV-positieve CVS-patiënten.

Verder vonden wij terug dat deze patiënten lagere dan normaal aantal IgG3 serum gehaltes hebben.

De cytokines IL-8, IL-10, MCP-1 en MIP-1 beta zijn verhoogd en kunnen een biologische handtekening vormen voor de virale infectie.

Deze waarnemingen en andere (ongepubliceerde data over LPS serum gehaltes bij CVS-patiënten) geven aanwijzingen dat microbiële translocatie deel uitmaakt van de pathofysiologie van XMRV-positieve patiënten.

De poster kunt u hieronder downloaden:


Een samenvatting met de belangrijkste bevindingen van deze presentatie vindt u terug op Het Alternatief:

 

Nota’s Dr. Cheney

Dr. Cheney heeft toestemming gegeven zijn notities over de XMRV-workshop te publiceren. Hij was gefascineerd door de workshop en heeft allicht 30 pagina’s nota’s genomen. De bio-politieke ondertonen waren ook intenst maar het moet gezegd dat de presentaties van een XMRV-verband met CVS (4 presentaties) veel sterker waren dan de negatieve XMRV-associaties met CVS (4 presentaties). Ze waren sterker specifiek omdat ze meerdere methodes toegepast hebben en niet alleen PCR.

Cheney gaat in op verschillende onderwerpen:

 • Het verzamelen van bloed en het verwerken ervan -> aanwijzing voor discrepanties in verschillende studies?
 • XMRV-infectie in apen: op zoek naar de XMRV reservoirs
 • Een weefselreservoir
 • Activatie van XMRV: stress en hormonen

Zijn gepubliceerde notities kunt u hieronder lezen:

Een verduidelijkende samenvatting door Frank Twisk kunt u terugvinden op Het Alternatief

 

Samenvatting CFS Central

Journaliste Mindy Kitei was aanwezig op de XMRV workshop om verslaggeving te kunnen uitbrengen en kritische vragen af te vuren tijdens de vragen en antwoordensessie.

Het leek niet makkelijk om twee dagen van besprekingen in enkele paragrafen samen te vatten, maar een ding wat er uit sprong was de met tijd soms knorrige strijd tussen twee kampen van wetenschappers. De groep die gelooft dat muizen retrovirus contaminatie de positieve XMRV- en MLV-gerelateerde studies verklaart tegenover de groep die gelooft dat contaminatie uitgesloten werd en dat de positieve studies een duidelijk verband tonen tussen deze familie retrovirussen en chronisch vermoeidheidssyndroom en prostaatkanker. Het was niet verrassend dat de discussies rond CVS meer verhit waren dan deze rond prostaatkanker.

Dr. Mary Kearney van het National Cancer Institute kan de persoon zijn om deze kwestie uit te klaren, aangezien ze melding maakte van een test die met 100% accuraatheid onderscheid kan maken tussen muizen retrovirussen en XMRV.

Ondanks verschillende positieve retrovirale bevindingen, tegen de tijd dat de Q&A begon aan het einde van de tweede dag, was de optimistische stemming die velen voelden door de recent gepubliceerde FDA/NIH/Harvard murine leukemie virus studie – die XMRV gerelateerde MLV virussen terugvond bij 86.5% van de CVS-patiënten – omgeslagen in onzekerheid. Dr. John Coffin aan de Tufts University stelde het publiek echter gerust dat het enige tijd duurt om de boel uit te klaren en dat de XMRV-bevindingen in feite snel vorderden.

Lyme expert Dr. Joseph Burrascano heeft een van de meest in het oog springende vragen van de conferentie gesteld dat tot zover nog geen sluitend antwoord heeft: Waarom vinden sommige wetenschappers XMRV en gerelateerde MLV’s in de meeste stalen terug terwijl anderen het helemaal niet terugvinden? Wat is hier verantwoordelijk voor? Zijn het de reagentia, de collectie van bloed, het verwerken van de stalen, de methoden, de patientengroep of een combinatie van deze? De verantwoordelijke van de Bloedwerkgroep suggereerde dat de bloedcollectie en verwerking een sleutel kunnen zijn. 

De verschillende hoogtepunten van de conferentie kunt u hieronder lezen:

 

CFS Central geeft binnenkort een kijk op de meest in het oog springende posterpresentaties:

Posterpresentatie Cheney: 75% van de ME/CVS-patienten positief op XMRV

Belangrijkste resultaten:

 • Van de 47 patiënten waren er 35 (74,5%) positief voor XMRV.
 • Acht van de 16 gezonde familieleden en “blootgestelde controles” die geen familie waren, waren ook XMRV-positief.
 • 24 patiënten (51%) zei dat andere familieleden CVS of een CVS-achtige ziekte hadden,
 • 22 (47%) meldde kanker bij familieleden of zichzelf en
 • 13 patiënten (28%) zei dat familieleden een auto-immuunziekte hadden.

De volledige samenvatting van de posterpresentatie kunt u hier terugvinden.

Samenvatting CFIDS Association of America

Interessante overzichtelijke samenvatting van de workshop.

Bundeling van samenvattingen (abstracts) en posterpresentaties

De samenvattingen (abstracts) van alle lezingen en posterpresentaties tijdens de tweedaagse workshop zijn overzichtelijk samengebundeld in een PDF-boek die u hieronder kunt downloaden.

 

Een overzichtslijst van de dia’s van lezingen die beschikbaar zijn kunt u HIER of HIER bekijken en downloaden.

Snyderman/Mikovits Poster Presentatie

Op http://treatingxmrv.blogspot.com/ werd met toestemming de posterpresentatie van Snyderman et al. gepubliceerd.

XMRV: Virological, immunological and clinical correlations in patients with Chronic Lymphocytic Leukemia and Mantle Cell Lymphoma

Studie

Er werden XMRV-besmette CVS-patiënten geïdentificeerd die chronische lymfatische leukemie  of mantel cel lymfoom ontwikkelden.

Belangrijkste historische resultaat:

De inflammatoire cytokine / chemokine signatuur, de infectueuze XMRV virale lading en tumormarkers verbeterden en/of keerden terug naar het normale niveau na behandeling van antiretrovirale therapie.

Conclusies

 • Deze gegevens associëren XMRV met CLL en MCL voor de eerste keer.
 • XMRV kon opgespoord worden in de tumorcellen die geïsoleerd werden uit patiënten.
 • Daling in infectueus XMRV, inflammatoir cytokine profiel en tumormarkers staat in verband met de klinische verbetering volgend op antiretrovirale therapie.

Deze studie pleit dus in het voordeel dat het XMRV-verband causaal is.

De posterpresentatie van de studie kunt u HIER downloaden.

De uitgebreide bespreking van deze posterpresentatie kunt u hier vinden.

Geef een reactie

Zijbalk

Volg ons
ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
1
2
3
10 feb
10/02/2024    
19:15 - 20:00
Op donderdag 15 februari stemt de Tweede Kamer over extra zorg, behandeling en expertisecentra voor long COVID-patiënten. Een petitie hierover is (vrijdagochtend) al ruim 70.000 [...]
24 feb
24/02/2024    
09:00 - 17:00
24 februari 2024 – UZ Gent – 9u00 tot 17u00 Dat is toch heel zeldzaam? Niets is minder waar! Leest u alstublieft verder… hEDS en [...]
Events on 24/02/2024
Datum/Tijd Evenement
24/02/2024
09:00 - 17:00
Symposium 2024 - De complexiteit van hEDS en HSD
Recente Links